101

Odp: OpenWRT i światłowód od Orange 1 Gbps

Wpisywałem kilka razy. Potem podłącze i zostawie na dłuższy czas zobacze czy połączy

102 (edytowany przez onken 2023-01-01 13:43:39)

Sprawdź, aczkolwiek ja żadnej różnicy nie widzę.

Trochę mniej prądu tylko bo jeden zasilacz mniej.

103

Podniecacie się Gb na pojedyńczym połaczeniu. A istotne jest aby kilku klientow mialo jak najlepsze transfery.
I tu wygrywa FB6, bo na swiatlowod wpadaja połączenia z kilku interfejsow rownolegle.
I dzieki temu kilka kompow sumarycznie ma lepszy transfer.

104 (edytowany przez onken 2023-01-01 14:09:40)

Ale co masz teraz na myśli ?
Zwykłe podłączenie FB6 tak działa ?
Ja uzywam tylko jedno wyjście LAN z niego a reszta leci już przez i my router, OpenWRT bądź edgeX

105

onken napisał/a:

Ale co masz teraz na myśli ?
Zwykłe podłączenie FB6 tak działa ?
Januzywamntylko jedno wyjście LAN z niego a reszta leci już przez i my router, OpenWRT bądź edgeX

I robisz waskie gardlo w tym miejscu.
Gdybys podpiął do funboxa kilka kompow kablami, kilka po WiFi to mialbyś szansę wysycić łącze.

Przy 1 Gb problem jest w mojej opini kosmetyczny, bo te kilkadziesiat Mb transferu jest do pominięcia.

106 (edytowany przez onken 2023-01-01 14:36:54)

Zgadza się, to jest dyskusja o kilkudziesięciu Mb/s, chociaż według tego pdfa co jeden kolega wrzucał mówimy o różnicy nawet o 100 Mb/s

Co nadal jest to "tylko" 1/10 downloadu.

Jestem ciekaw na ile realnie pracuje łącze od Tmobile ( rozważałem czy Tmobile czy Orange ale wygrał Orange przez teoretyczne 1000/300 i publiczny IP ), czy osiąga się faktycznie maximum co dają na papierku, a dają 900/300

107 (edytowany przez onken 2023-01-01 21:27:33)

Panowie

Najnowsze wieści na temat prędkości powyżej 1 Gbps

Zamykam licznik podłączając się po WiFi bezpośrednio do Funboxa ( oczywiście musi być bez ONT ) i mam w okolicy 1026/310

Nie potrzeba robić LAN i WiFi, Samo WiFi wystarcza.
Nie potrzeba też robić testów z apki pod Windows, wyniki też osiągniemy np na telefonie z Androidem.

To jest wynik przez sufit ( z płyty OSB ) bo jest router na poddaszu.

https://www.speedtest.net/my-result/a/8953166535

Więc może aby osiągnąć to po LAN potrzebny byłby router z funkcją AP client i dobrym WiFi 5 GHz i portem powyżej 1Gbps ?

Są takie ?

108

No ciekaw jestem czy ktos testowal wkladke sfp ont  pod karta 2.5gb np broadcoma , orange kiedys testowal na ludziach usluge bodaj 2gbps ale ucichlo to... Moj isp dopiero w tym roku cos ruszy z szybszymi pakietami, zamowilem kilka wkladek na Intelu i karte dual na broadcomie, może coś z tego wyjdzie, futro s920 mieli luzno 5.7gbps na intelu to tu z pppoe troche sie bedzie pocil.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

109 (edytowany przez onken 2023-01-02 08:55:27)

Sporo komplikacji nadal

Nie ma prostszego rozwiązania by uzyskać ten 1 Gbps ?

Widziałem jakiś router z funkcją AP i portem 2.5 Gbps ale chyba mało takich rozwiązań.

Przy czym to musi być nie tyle AP ale AP Client

I nie wiem czy 1200 Mbps na 5 GHz starczy czy musi być jednak więcej ?

Funbox6 z tym moim telefonem połączył się na 1441 Mbps

110

Potrzebujesz radio 4x4, najlepiej jakiegoś AX

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

111

To ,że się połączył na 1441Mbps to nie znaczy ,że takie będą prędkości.... Przy AC to tak realnie nie przekroczy się 500Mb/s chyba ?

112

AC 2x2 to tylko 866 teoretycznej, więc nawet jak będzie 4x4  to w AC może sobie nie poradzić.

113

No tak, tylko ja w 866 teoretycznej z 1m nie jestem w stanie 300Mbps przebić , czy to byłby R6220 ,czy na IPQ4019 MF286D , czy też MF18A (ten na 5GHz ma MIMO 3x3 ,ale i tak szybciej jak 866 się z nim nie łączę).

114 (edytowany przez onken 2023-01-02 10:16:49)

Mi12 Pro pewnie ma własnie radio 4x4, ale to telefon smile

To mozecie proszę podać jakieś przykłady routera który miałby port min 2,5 i odpowiednie radio ? ( z funkcją AP Client )
I ciekawe czy jak podepne do komputera z 1 Gbit to czy nadal nie będę miał netto w okolicy 930 Mbps wink

115

Wydaje mi się, że całe to 1Gbps nie jest warte zamieszania. Niewiele te Kika KB da a powoduje to nieco problemów. No chyba, że chcesz to dla samego sobie zrobić to spoko wink

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

116 (edytowany przez onken 2023-01-02 11:01:29)

Tak, wiem że to kwestia max 60-80 Mbps, chodzi mi o własną satysfakcję wink ( o ile będzie w ramach przyzwoitej kwoty, hehe )

Ale przynajmiej wiem że Orange jednak daje w download ten ponad 1 Gbps i to bez jakiś dziwnych multiwanów ( jak opisywane w instrukcji pdf było )

Zachaczając jeszcze o T-Mobile i ich światełko, to też nie wiedzieć czemu swoje 900/300 mają obcięte do 860-870 Mbps downloadu po LAN

117

Nie taki zły ten Funbox wink (choć wiele zależy od tego gdzie się sprawdza prędkość)

https://imgur.com/a/5YmXIG9

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

118

1,2 Gbit to już na bank nie ma, hehe
Ale nie zmienia faktu że na dobrym WiFi lata jak "głupi"
Jakby tak zrobić do niego OpenWRT.. ehhh

Czy ktoś może mi powiedzieć czy 1 Gbit LAN zawsze ma max po 930-940 Mb/s czy to tylko przypadłość "neostrady" ?

119

1Gb to właśnie jest taka prędkość - wielkości pakietów, nagłówki itd.

Ubiquiti UniFi 6 LR - ma port 2.5G oraz radio MediaTek MT7915 802.11ax 4T4R

120 (edytowany przez onken 2023-01-02 11:13:41)

Uuuu, czyli żeby osiągnąc realnie ten 1 Gbit to pozostały sprzęt będzie nadal "wąskim" gardłem, zaczynając od routera z portem 1Gbit ( który roździela net ), potem switch 1 Gbit i laptop z ethernetem 1 Gbit...

Ten router co napisałeś, to on ma chyba tylko zasilanie POE a i nie wiem czy ma funkcję AP Client bo tylko tak możemy wypuścić więcej niż 1 Gbit

Masakra hmm

Czyli nie warte kombinowania reasumując smile

121

onken napisał/a:

To mozecie proszę podać jakieś przykłady routera który miałby port min 2,5 i odpowiednie radio ? ( z funkcją AP Client )

A to ma wspierać OpenWrt?
Redmi AX6000 ma jeden port 2,5GbE i dodatkowo WiFi 6E. Ale trzeba sobie sprowadzić z Chin.

Cezary napisał/a:

Ubiquiti UniFi 6 LR - ma port 2.5G oraz radio MediaTek MT7915 802.11ax 4T4R

Trochę to drogie smile

122 (edytowany przez onken 2023-01-02 11:21:22)

@frutis

Drogi, prawda sad

A czy ten Redmi ma też funkcję AP Clent ?
Chyba tylko jak się mu wgra OpenWRT ?

bo przecież tylko tak mozemy z Funboxa "wypuścić dalej" do LAN więcej niż 1 Gbps

123

onken napisał/a:

A czy ten Redmi ma też funkcję AP Clent ?
bo przecież tylko tak mozemy z Funboxa "wypuścić dalej" do LAN więcej niż 1 Gbps

Ma oficjalne wsparcie OpenWrt: https://openwrt.org/toh/xiaomi/redmi_ax6000
Ale podejrzewam, że oprogramowanie producenta też ma taką opcję.

124

Ale kombinujecie. Naprawdę gra nie jest warta świeczki, bo przecież żeby mieć powyżej 1Gbps to każdy klient musiał by tak mieć. Cenowo się to nie kalkuluje.

125 (edytowany przez onken 2023-01-02 11:38:06)

No to muszę to przemyśleć na spokojnie smile

@Cezary to i tak jest dal tzw "fun" a nie dla potrzeb.

Jakiegoś "hopla" trzeba mieć hehe

Ten Redmi AX6000, ma 4 czy ma 7 anten ?

A może to Xiaomi AX6000 ma właśnie te 7 anten ? Jeśli to inny sprzęt ( ciut droższy ) to OpenWRT też nan iego działa ?

Bo rozne fotki widzę na tym Aliexpress i niechciałbym czegoś okrojonego kupić...

PunBB bbcode test

PunBB bbcode test