Odp: OpenWRT i światłowód od Orange 1 Gbps
Muszę poszukać gdzieś mojego 6220 bo on posiada sprzętowy offloading
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → OpenWRT i światłowód od Orange 1 Gbps
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 26 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
skoro juz zamowiles oplaciles technika co za problem jego zapytac.
tym bardziej ze jest tam kilka osob ktore wspoltworza pakiety do openwrt i pfsense wiec ten co przyjdzie jest jakas szansa ze sie zna.
to wyglada tak ze piszesz tylko po to by nabic sobie licznik wpisami o niczym.
openwrt dziala na roznego rodzaju laczach i mnogosci sprzetu, dokladnie jest objasnione w wiki co najlepiej i gdzie, jest tam tez sprzet bez ont.
Dzisiaj zainstalowali usługę, uff, musiałem pomagać przy tym ale pal licho.
Sprawdzałem predkosci i mam około 930/320
Nie powinno być bliżej 1000 downloadu skoro to 1 Gb/s ??
Wszystko jest OK. Raczej nigdy nie będziesz miał wysyconego na 99% łączą. Żaden dostawca, przynajmniej ten dla klientów indywidualnych, nie zapewnia usługi na tak wysokim poziomie. Jeśli masz wątpliwości do do jakości połączenia zajrzyj do umowy i tam na pewno będziesz miał określone do jakich prędkości operator gwarantuje połączenie. Już nawet na stronie Orange masz informację, że jest po łącze do 1 Gbps.
Tak, zgadza się, wiem co piszą regulaminach ![]()
I tak jest dobrze, bo jak czytałem jakie prędkości mają u innych opów to Orange i tak wypada najbliżej prawdy ![]()
To nie czasy ADSLa, żeby to mogło tak pływać ![]()
Czy da się jakoś użyć Funboxa aby służył jako rozgłaszanie WiFi ?
Pewni nie ![]()
Odnośnie wysycania łacza to ja na łączu 300 mega na linksysie łapie 315 na stock firmware
300 to nie 1000 ![]()
Upload tez mam 300 a mam około 320
Myślę że problem jest już z takimi wysokimi prędkościami
Zrobiłem pierwsze podejscie do wyłączenia Funboxa, zostawiłem tylko ONT ale nie udane
Gdzieś zagubiłem w piwnicy mojego 6220 wieć chciałem spróbiwać na EdgeX ( niestety nie mam nim OpenWRT )
Wiem... że troche EOT sprzęt ale od czegoś trzeba zaczać ![]()
Niestety nie wiem dlaczego nie zadziałało, nie zestawiło połączenia ![]()
Nie pamiętam czy na światłowodzie też dalej to stosują ale vlan 35 dałeś?
Tak, oczywiscie, tyle ze tam mam dwie zakładki, jedna w ethernet i pppoe a w drugiej osobno Vlan, moze tam gdzieś błąd zrobiłem,
Nie miałem tego egda w rękach i nigdy na ubnt nie konfigurowałem pppoe. Może ktoś kto ma Ci doradzi
na razie jest ONT, Funbox po LAN i Openwrt po drodze jako router
le na jego sprzęcie ( tj ONT + Funbox 6 i jego laptop ) po LAN tez pokazywało około 930/320
tak, tak, tylko sprzętowy offloading ratuje ten sprzęcik ![]()
a tak swoją drogą to masz bardzo dobry wynik 930 Mbps, bo na R6220 możesz mieć jeszcze mniej o 30 Mbps.
tu są opisy innych użytkowników:
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 37#p269637
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 83#p269683
a ja nie mam światełka z Orange ale postawiłem sobie serwer pppoe na tagowanym porcie i po sprawdzeniu iperf3 jest prawie dokładnie to samo.
W jedną stronę 903 Mbps natomiast w drugą stronę mam lepiej niż @Shoonay bo dochodzi do 860 Mbps
Biedy nie ma.
I to jest ciekawostka, że skoro CPU nie jest w ogóle wytężone to dlaczego i gdzie uciekają te drobne Mbps-y ? ![]()
Wydaje mi się że to ograniczenie ok 930 jest ograniczeniem samego gigabita
Bo mam multiwan zrobiony ( obecnie na edgeX ) i mam obecnie w sumie dwa światełka podpięte 300/10 i Orangowe 1000/300 i ten max download to zawsze w okolicy tych 920-930
Ja też już jestem po montażu sprzętu od vectry. Technik przyszedł dobrze przygotowany z technicolorem. Jak stwierdziłem dobrze że nie ma arrisa to odrzekł że już tego nie dają bo były z nimi duże problemy. Także chwała mu za to. Nie wiedział natomiast czy porty są wiesze niż 1gbit i ja tego też nie miałem jak sprawdzić. Mój dziadek e7470 wspiera tylko 1 gbit a i to miał problem z łączem bo zapinał mi się przez ten technicolor w speed teście na około 450Mbit/s natomiast negocjacja połączenia z technicolorem oczywiście pokazało na 1gbit.. Gdzie wifi od nich na tel szło koło 600mbit/s więc nie wiem w czym rzecz. Musze zrobić jakiś test kart sieciowej w tym laptopie - dlaczego tak wolno idzie. I jeszcze jedna rzecz na którą zwróciłem uwagę. Postawiłem oba sprzęty tj ich technicolor i obok r7800 z antenami (oba w oknie) i poszedłem do drugiego budynku - odległość około 30m. Tam zamontowałem wndr4300 z softem Cezarego i skanowanie sieci. I tak wifi z r7800 była na około 71% a z technicolora 90%. Nie patrzyłem na rssi itp bo nie miałem na to zbytnio czasu. Jak tam jeszcze raz będę to może przetestuję.
@onken
To że jest narzut protokołu to wiadomo i dlatego jest ciut mniej.
Ja nawiązałem do testów innych osób oraz do swojej próby na Openwrt, po tym jak dostałem tylko 903 Mbps, a to stanowczo odbiega od "wynegocjonowanej" prędkości portu 1000 M.
A teraz hit. Wszyscy boją się jak ognia Funboxow i błagają o ONT a tymczasem żeby zobaczyć 1 Gbps na speedtescie to ... nie można brać ONT ![]()
Instrukcja ze strony Orange:
https://www.orange.pl/ocp-http/PL/Binar … 744390.pdf
Podpiąłem też bez ONT, prędkości są praktycznie identyczne jak przez ONT + Funbox lub ONT + edgeX router -
Na tyle przetestowałem
Czytam o tym ONT i czytam i trochę dziwny ten opis...
Czy synchro na centrali może byc teraz inne jak użyłem ONT niż bym podpiął od razu Funboxa ?
Moim zdaniem chyba nie jest realne zobaczyć 1 gbps w speedtescie ![]()
Albo jak to teraz zrobić by zobaczyć ?
Obecnie ONT mam odpięte, ale idzie jeszcze całość przez router ( edgeX ) który pośredniczy w połączeniu z komputerem, czy takie połączenie nadal blokuje max prędkość łącza ?
Wg tej instrukcji światełko musi wejść bezpośrednio do Funboxa.
Bo gdy wchodzi do ONT o prędkości powiedzmy 1100 Mbps to i tak wyjdzie portem lanowym brutto 1000 Mbps.
1000 - narzut to max 940 Mbps netto.
A gdy wejdzie bezpośrednio do Funboxa o prędkości 1100 to będzie mogło wyjść (1000 brutto), 940 netto przez kabel + reszta (60 Mbps netto) przez Wifi. I pewnie dlatego na laptopie można zobaczyć pełne 1000 netto ale tylko za pomocą dedykowanej aplikacji na Windows.... ![]()
Coś jak agregacja łącza dwoma niezależnymi trasami z jednego źródła, czyli w normalnym użytkowaniu tego nie zobaczymy. Tak zrozumiałem z tej instrukcji i opisu tej aplikacji:
https://www.speedtest.pl/aplikacje/spee … la-windows
ktos walczyl z sfp ont i 2.5gbe?
Hmmm
A gdyby od strony Funboxa była karta z ponad 1 Gbit to będzie taka sama sytuacja z obcinaniem prędkości poniżej 1 Gbit ?
Funbox 6 ma GPON 2,5G/1,25G a więc tam powiedzmy, że wchodzi internet 1,25 Gbps.
Wyjścia RJ45 ma tylko 1 Gbps, a więc co byś nie miał w kompie (np. X540-T2) to i tak po kablu dostaniesz tylko 930-940 Mbps a więc wg instrukcji musisz się podłączyć DODATKOWO po Wifi do tego Funboxa i wtedy TYLKO za pomocą magicznej aplikacji ze speedtest.pl i tylko na Windowsie powinieneś zobaczyć pełne 1000 Mbps. Taki ficzer ![]()
A jak zastosujesz ONT który na wyjściu RJ45 ma tylko 935 Mbps netto to nawet jak podłączysz super router to nie zobaczysz 1000 Mbps ponieważ router na wejściu dostanie wspomniane 935 Mbps i nawet agregacja (kabel+wifi) za pomocą aplikacji Ci nie pomoże. Bo nie będzie miał z czego wyciągnąć więcej.
Być może taka opcja 1000+ działała by w tandemie Openwrt + aplikacja, jakby zamiast Funboxa sklecić sprzęt x86_64 z kartą 1 x sfp i to światełko podłączyć do takiego routera z Openwrt ![]()
A mając kartę 2 x sfp jedno wejście zrobić jako WAN po światełku a drugie jako LAN 10G po RJ i wtedy na samym kablu bez Wifi i bez tej aplikacji powinno być 1000+ bo dobre wejście to szansa na dobre wyjście ![]()
Pewnie dlatego @ambrozy5 pyta czy ktoś walczył z sfp ![]()
Ok rozumiem teraz na jakiej zasadzie można uzyskać pełne 1 Gbps
Czyli realnie mało możliwe ![]()
Inne urządzenie dla światełka nic nie da ponieważ aby net działał to musi być na wejściu albo ONT ( a on już na eth ma tylko te 935 Mbps ) albo Funbox, ale on też nie puszcza pełnego 1 Gpbs ( do tego tylko puszcza to po apce testowej w połączeniu z WiFi ) więc klops ![]()
Są 2 wyjścia:
1. Samemu zrobić apkę na wzór tej ze speedtest.pl która w jednym czasie używa dwóch tras domyślnych i przejmuje decyzje routingu zamiast mechanizmu który jest w systemie.
2. Spróbować zrobić własny router z sfp, podłączyć światełko, a na wyjściu dać kartę np. 2,5G na USB3.0 i wtedy po kablu też powinno być 1000+
O ile da się skonfigurować wejście na własnej wsuwce.
Sęk w tym że z tego co wiem nie da się użyć własnego sprzętu dla podłączenia światełka
Ja dziś z ciekawości podpiąłem światło do fb zmieniłem na wewnętrzne ont i nie chciał się połączyć. Coś trzeba zmienić?
U mnie też tak było, wpisz hasło ponownie i zaakceptuj.
Nie wiem czy to pomogło czy po prostu po kilku minutach złapał połączenie.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 26 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → OpenWRT i światłowód od Orange 1 Gbps
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc