51

Odp: OpenWRT i światłowód od Orange 1 Gbps

onken napisał/a:

Wiem że można ale DMZ to chyba nadal jakaś forma NAT, szczególnie do konsol itp.

Do tego chcę na 90% użyć własnego sprzętu by lepiej "kierować ruchem" po domu / biurze a ONT będzie jakby "przeźroczysty"

Uważam że zawsze lepiej mieć ONT niż nie mieć, nie zaszkodzi a może sporo pomóc.

Do tego jak będę chciał użyć Funboxa to mogę go postawić na parterze i mieć jako takie WiFi a w miejscu przyłącza "na strychu" będzie to do niczego

Gdzieś czytałem że podobo przez infolinię można przełączyć FunBoxa w bridge mode ale to po pierwsze kłopotliwe, po drugie płacę nadal za niego a nawet WiFi nie będzie działać...

No tak, to prawda. ONT będzie przeźroczysty bo połączeniem zajmie się Twój router. Ale jeśli nie będziesz miał tego ONT to nic się takiego nie stanie strasznego.

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

52

Ja mam Funboxa 6, nic za niego dodatkowo nie płacę i nie generuje on żadnych problemów dodatkowych. Strefa adresowa tego funboxa to mój DMZ, do którego podpięty jest Sophos FW oraz router openwrt i dopiero za nimi jest LAN.

W sumie taki funbox stanowi dodatkowego FW na froncie, który dodatkowo chroni infrastrukturę. Zawsze lepiej mieć coś takiego, niż nie mieć.

53 (edytowany przez onken 2022-12-22 20:30:46)

Podobno zwykły 6220 daje bardzo dobrze radę z takim łączem smile

Podobno kiedyś Funboxy były bezpłatne... niestety dobre czasy się skończyły a zrezygnować z niego się nie da hmm

54

smereka napisał/a:
Bartekk napisał/a:
onken napisał/a:

Zauważyłem że pojawił się jeszcze operator Plus ( Netia ? )   Jaki oni dają sprzęt ? Czy dają też ONT i możliwość podpięcia innego sprzętu niż ich modem ?

Netia daje huaweia jako ONT + ich router, który można schować do pudełka, na infolinii poprosić o dane do PPPoE i wszystko śmiga jak złe. U mnie taki setup 600/100 chodzi również na R6220 wyśmienicie.

1. Nie wiesz czy dają publiczne IP?
2. Ten ich router jest w dzierżawie czy dożywotnio dają?

1. Nie wiem
2. Niestety nie pamiętam ale raczej dzierżawa.

55 (edytowany przez smereka 2022-12-22 21:55:02)

Dzięki za info Bartekk. Na razie padło na vectrę więc z nią startuje na polu walki...

56

kmaras77 napisał/a:

Ja mam Funboxa 6, nic za niego dodatkowo nie płacę i nie generuje on żadnych problemów dodatkowych. Strefa adresowa tego funboxa to mój DMZ, do którego podpięty jest Sophos FW oraz router openwrt i dopiero za nimi jest LAN.

W sumie taki funbox stanowi dodatkowego FW na froncie, który dodatkowo chroni infrastrukturę. Zawsze lepiej mieć coś takiego, niż nie mieć.

Jak masz dmz na swój router to jaką ma stanowić ochronę dla sieci wewnętrznej? Nie wiemy jak działa dmz?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

57

ambrozy5 napisał/a:

Jak masz dmz na swój router to jaką ma stanowić ochronę dla sieci wewnętrznej? Nie wiemy jak działa dmz?

Nie precyzyjnie napisałem. Cała podsieć funboxa jest u mnie traktowana jako DMZ prywatny, co znaczy, że jest to segment, do którego wpinam tylko urządzenia dostępowe - sophos FW i router Openwrt. One mają następnego FW nie puszczającego ruchu z tej podsieci do sieci domowej.
Nie ma skierowanego całego ruchu przychodzącego na któreś urządzenie, czyli nie mam włączonej opcji DMZ w funboxie.
Gdybym miał potrzebę udostępniania usług, to użyję przekierowania portów, czyli w funboxie opcji NAT/PAT z wskazaniem na konkretne urządzenie, np Sophosa, gdzie będzie następna reguła przekierowująca, tylko już z IPSem, WAFem, analiza protokołu.

Przy takiej konfiguracji nawet, gdyby w funboxie była podatność, która pozwala wbić się do jego sieci, to atakujący będzie miał przed sobą następne FW.

A gdyby się u mnie zalągł jakiś malware, to Sophos FW analizuje ruch wychodzący.
https://www.sophos.com/en-us/free-tools … me-edition

Przy takiej konfiguracji szkoda tylko tego Funboxa, że działa jak prosty ONT i FW, a nie można skorzystać z jego sieci WiFi, którą ma naprawdę dobrze zrobioną - AX na 2,4 oraz 5 GHz, 4x4 MIMO, kanał 160 MHz.

Jeśli chodzi o WiFi, to jak go testowałem - Funbox 6 zjada te malutkie routerki z Mediatekiem MT7621 (Cudy X6, Totolink X5000r) na śniadanie.

Fajnie by było, gdyby ktoś zrobił openwrt na niego, aby można było skorzystać z WiFi, roamingu, VLANów.

58

kmaras77 napisał/a:

Fajnie by było, gdyby ktoś zrobił openwrt na niego, aby można było skorzystać z WiFi, roamingu, VLANów.

To raczej nigdy nie będzie miało miejsca - Broadcom.

59

Pomidora co najwyzej mozna by zrobic.Ale kto go wypatroszy jak nalezy do orange.Ciakwe czy ma plomby wink

60

smereka napisał/a:

Pomidora co najwyzej mozna by zrobic.Ale kto go wypatroszy jak nalezy do orange.Ciakwe czy ma plomby wink

Jak oddawalem poprzedniego funboxa 3, prawie nowego, to od razu do elektrosmieci poszedł. Nikt go nie sprawdzał.
Pozwolili mi nawet podmienic zasilacz na popsuty, byle sztuki się zgadzaly.

Wiec, gdyby ktoś miał ont a funboxa 6 nieuzywanego, to moze się bawić.

61

kmaras77 napisał/a:

Przy takiej konfiguracji szkoda tylko tego Funboxa, że działa jak prosty ONT i FW, a nie można skorzystać z jego sieci WiFi, którą ma naprawdę dobrze zrobioną - AX na 2,4 oraz 5 GHz, 4x4 MIMO, kanał 160 MHz.

Jeśli chodzi o WiFi, to jak go testowałem - Funbox 6 zjada te malutkie routerki z Mediatekiem MT7621 (Cudy X6, Totolink X5000r) na śniadanie.

Przecież tych sprzętów nie sposób porównywać/dzielą je 2 klasy, jw nie mam dobrego zdania w kwestii wydajności/stabilności MT7621 (ale też oczekiwań-czego można wymagać od sprzętu w cenie już od około 100zł... ).

62

Czy na sprzętach ipq8... ASRock g10 po ppoe można wyciągnąć 300 Mb na openwrt ?

63

jarek7714 napisał/a:

Przecież tych sprzętów nie sposób porównywać/dzielą je 2 klasy, jw nie mam dobrego zdania w kwestii wydajności/stabilności MT7621 (ale też oczekiwań-czego można wymagać od sprzętu w cenie już od około 100zł... ).

Zaleta tych MT7621 jest to, że mogę wgrać openwrt i zrobić sobie sieć, jaką potrzebuję.
Dla mnie 3x MT7621 w domu jest lepsze, niż jeden funbox 6, bo trzy AP dają mi pełne pokrycie z roamingiem i wystarczającym transferem w każdym miejscu domu, roamingiem itp. Dodatkowo na jednym mam SATIP i rozgłasza mi telewizję z anteny.

Ale w mieszkaniu taki funbox 6 to naprawdę wydajny i wystarczający sprzęt.

64

@kmaras77

czy mozesz rozwinac temat satip, jakie to koszty, co jeszcze trzeba posiadac itp.

ASUS ax4200 & Xiaomi Redmi ax6000 dumbAP @ openwrt 24.10 & Huawei e5786 jako backup

65 (edytowany przez kmaras77 2022-12-24 13:09:38)

lukjod napisał/a:

@kmaras77

czy mozesz rozwinac temat satip, jakie to koszty, co jeszcze trzeba posiadac itp.

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=21681

Koszty są takie, jakie masz potrzeby i jak tanio kupisz sprzęt.

Ja na przykład mam:
1. Netgear r6220 z odbiornikiem DVB-T2 od XBOXa. Aby móc oglądać na raz kilka kanałów z różnych MUXów, musisz mieć więcej tych dongli DVBT, podpinasz np przez HUBa USB.
2. Wirtualkę z TVHEADEND - zmieści się tez na netgeara, ale jakoś ta wersja gorzej działa, niż na Debianie.
3. Antenę na dachu

robię własne kompilacje z inną konfiguracją kernela, aby tuner ruszył.

66

Dzisiaj zainstalowali usługę, uff, musiałem pomagać przy tym ale pal licho.

Sprawdzałem predkosci i mam około 930/320

Nie powinno być bliżej 1000 downloadu skoro to 1 Gb/s ??

67

Pomagać i pilnować zawsze trzeba. Przeważnie jak nie dopilnujesz to coś spier........ A to nie pomyślą i otwór zrobią gdzie im się podoba, nie spytają tylko na łatwiznę idą. Ja będę z vectrą w piątek walczył pod warunkiem że przyniesie modem technicolora jak nie to dobranoc

onken na jakim sprzęcie jedziesz i to testujesz bo zgubiłem wątek?

68 (edytowany przez onken 2022-12-27 20:40:40)

na razie jest ONT, Funbox po LAN i Openwrt po drodze jako router

le na jego sprzęcie ( tj ONT + Funbox 6 i jego laptop ) po LAN tez pokazywało około 930/320

69

Musiałby ktoś kto to ma napisać czemu nie wysyca łącza i czy to normalka zgodnie z umową do 1gbit no jest do 1 gbit. Minimum nie wiem jakie tam masz w umowie 400-500?

70

Na początek chciałbym wiedzieć jak to działa innym czy warto "kopać się koniem" wink

71

onken napisał/a:

Dzisiaj zainstalowali usługę, uff, musiałem pomagać przy tym ale pal licho.

Sprawdzałem predkosci i mam około 930/320

Nie powinno być bliżej 1000 downloadu skoro to 1 Gb/s ??

https://www.quora.com/Why-does-gigabit- … l-Lindberg + narzut ppoe jeszcze.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

72

Tutaj wrzucam regulamin T-Mobile FTTH -> https://www.t-mobile.pl/c/_bffapi/webcm … 07_1001228
Zobaczcie na 3 stronie regulaminu - w zależności od tego kto wybudował sieć POPC prędkości maksymalne, minimalne i zwykle dostępne są różne. Myślę że dotyczy to wszystkich ISP chociaż niektórzy mają sztywny upload na każdej sieci.

73

Oknen na sprzęcie z openwrt zestawiasz połączenie ppoe ? Na jakim sprzęcie to robisz ?

74

Obecnie połączeniem kieruje jeszcze funbox

75

A jaki router planujesz pod wrt ?