26

Odp: OpenWRT i światłowód od Orange 1 Gbps

onken napisał/a:

A jak inni operatorzy ? Np Tmobile ?

Nie wiem jak  w T-mobile....bo mam światło w play-u smile
Play daje ont w "standardzie" i do tego router Kaon AR2140
Żeby podpiąć swój router w konfiguracji musisz sklonować adres mac kaona i śmiga.

Xiaomi AX3000T - OpenWrt 25.12 (ubootmod) by Cezary
Cudy WR3000S - OpenWrt 25.12 by Cezary
I use Arch btw

27

Playa rozważałem ale on też ma NAT totalnie zamknięty, ceny te same, mam POPC ale z firmy Orange światłowód, i tak naprawdę zamiast mieć dostęp do większości opów umowę mają tylko z Orange lub T-Mobile.

28 (edytowany przez jaketherake 2022-12-18 13:22:03)

Ja używam światła z Orange 1Gb/s, instalowany 3 miesiące temu w nowym lokum.
Wcześniej zgłaszałem sprzedawcy, że konieczny jest ONT (zakończenie światłowodu w garażu). Za router robi u mnie R6220 z obrazem od Cezarego, bez problemu wysyca 1Gb z hardware flow offloading włączonym.

Co ciekawe TV działa bez żadnej dodatkowej konfiguracji, tzn. vlany 835 itd. Wystarczy aby dekoder miał internet, chyba coś pozmieniali od strony dostawcy.

29

Rozumiem że masz wersję z TV ?
To nie spodziewałbym się że 6220 da radę z przepustowością 1Gb/s

Czy ZTE286D z OpenWRT tez da radę ?

Tam nie widzę opcji by miał hardwarowy flow offloading

30

Bo to nie ta architektura, sprzętowy jest tylko dla MT7621.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

31

Tak myślałem, a szkoda sad

Chyba mam gdzieś w szafie 6220 to może go użyje jako router tylko to przecież wiekowy sprzęt a przecież niby sprzętowo 286D jest lepszy wink

32

onken napisał/a:

Chyba mam gdzieś w szafie 6220 to może go użyje jako router tylko to przecież wiekowy sprzęt a przecież niby sprzętowo 286D jest lepszy wink

Mam 3 routery oparte na MT7621 i nie mam zbyt entuzjastycznych opinii o ich pracy (Xiaomi 3G/DIR-860L/R6220). Z tym że ja używałem/am do obsługi serwera OpenVPN, R6220 działa z nich najsłabiej (wskazany restart co kilka dni), Xiaomi mimo że z 256MB pamięci RAM też szału nie ma i raz na jakiś czas zdarzają się zwiechy ok. 2 miesiące/PGE robi jednak wymuszone restarty. O dziwo DIR-860L działa najstabilniej/nie zaobserwowałem podobnych zachowań, ale to sprzęt stricte do obsługi łącza do 450Mbps bez sprzętowego flow offloading. P.S W trakcie pisania tego posta Xiaomi stracił kontakt ze wszystkim/reset zasilania.

33

Używam Wiregurada, żadnych problemów na R6220.

34

Zauważyłem że pojawił się jeszcze operator Plus ( Netia ? )   Jaki oni dają sprzęt ? Czy dają też ONT i możliwość podpięcia innego sprzętu niż ich modem ?

35

onken napisał/a:

Zauważyłem że pojawił się jeszcze operator Plus ( Netia ? )   Jaki oni dają sprzęt ? Czy dają też ONT i możliwość podpięcia innego sprzętu niż ich modem ?

Netia daje huaweia jako ONT + ich router, który można schować do pudełka, na infolinii poprosić o dane do PPPoE i wszystko śmiga jak złe. U mnie taki setup 600/100 chodzi również na R6220 wyśmienicie.

36

Bartekk napisał/a:
onken napisał/a:

Netia daje huaweia jako ONT + ich router, który można schować do pudełka, na infolinii poprosić o dane do PPPoE i wszystko śmiga jak złe. U mnie taki setup 600/100 chodzi również na R6220 wyśmienicie.

1. Nie wiesz czy dają publiczne IP?
2. Ten ich router jest w dzierżawie czy dożywotnio dają?

37

Okazuje się że jednak u mnie Plus nadal brak możliwości ma hmm

Jak pytałem o sprzęt to podobno zależy to tez od operatora od kabli więc wiem że nic nie wiem.
A w Orange gdzieś zaginęło moje zamówienie więc reasumując dupa blada z dzisiejszego montażu.

38 (edytowany przez onken 2022-12-21 12:29:47)

Uwaga

Problemów ciąg dalszy smile - umówiony montaż na dzisiaj 11-14 ( w końcu ), niestety technik nie ma ONT, na magazynie też pobrali "wszystkie", no i nie skombinuje na dzisiaj...

Infolinia nie ma podobno jak oznaczać że ktoś potrzebuje ONT... Decyduje o tym technik...

No więc kolejny termin ustalony z BOA na 27.12.22 - już ma mieć ONT...

Ale nie był chętny by załatwiać ONT bo mają mało, bo muszą w skrzynkach w blokach itd itp...

39

Ogólnie to ONT niekoniecznie jest potrzebny. W Funboxie można sobie ustawić DMZ na router. Mam tak u siebie i nie zauważyłem jakichś problemów z działaniem usług

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

40

Nie da sie terminować pppoe na swoim sprzęcie z ich funboxem?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

41 (edytowany przez onken 2022-12-21 13:46:04)

Wiem że można ale DMZ to chyba nadal jakaś forma NAT, szczególnie do konsol itp.

Do tego chcę na 90% użyć własnego sprzętu by lepiej "kierować ruchem" po domu / biurze a ONT będzie jakby "przeźroczysty"

Uważam że zawsze lepiej mieć ONT niż nie mieć, nie zaszkodzi a może sporo pomóc.

Do tego jak będę chciał użyć Funboxa to mogę go postawić na parterze i mieć jako takie WiFi a w miejscu przyłącza "na strychu" będzie to do niczego

Gdzieś czytałem że podobo przez infolinię można przełączyć FunBoxa w bridge mode ale to po pierwsze kłopotliwe, po drugie płacę nadal za niego a nawet WiFi nie będzie działać...

42

Na ali widzialem wkladki sfp ont, moze warto kupic i sie pobawic, ja mialem swego czasu ochote na to ale czasu braklo.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

43

Ale tylko zarejestrowane ONT z Orange zadziała, żadne inne już nie.

44

To ja miałem farta , do mnie przyjechał odrazu nawet nic nie mówiłem z ont i mówił że każdemu ont podłączają
.

45

A kiedy instalowałeś ?
Możliwe że to od ekipy ( firmy, rejonu ) zależy

46

onken napisał/a:

Decyduje o tym technik...

No więc kolejny termin ustalony z BOA na 27.12.22 - już ma mieć ONT...

Ale nie był chętny by załatwiać ONT bo mają mało, bo muszą w skrzynkach w blokach itd itp...

Przecież pisałem ci o tym w pierwszym poście/takie są procedury dla ONT.                                                                                   

ookris napisał/a:

Ogólnie to ONT niekoniecznie jest potrzebny. W Funboxie można sobie ustawić DMZ na router. Mam tak u siebie i nie zauważyłem jakichś problemów z działaniem usług

Prawie/robi jednak sporą różnicę-są pewne ustawienia w różnych firmware routerów w których ustawienie bramy jako DMZ rozwala cały automatyzm ustawień i do tego ONT pobiera połowę mniej energii.

47

Czyli widzisz onkenie nic w kwestii szopek i cyrku się nie zmieniło. Tak jak pisałem trochę to potrwa ale jak widać zależy im na kliencie. Jeszcze z 2-3 razy go przepędzisz to przyjdzie odpowiednio przygotowany. Zależy im na kliencie ale liczą na to że w końcu polegniesz i weźmiesz chłam. Już myślałem, że mnie to też będzie czekać bo wczoraj znajomy poprosił o pomoc w kwestii doboru sprzętu i dostawcy neta. Szybki rekonesans i niestety w danej lokalizacji nie ma orange światłowodu. Jest za to stety lub niestety upc i vectra. Z mojego doświadczenia i z jednymi i drugimi problemy. Trzeba walczyć o sprzęt bo dają chłamy z puma6 na pokładzie. Na razie padło na vectrę i opcję 1,2Gbit. Złożone zamówienie i zobaczymy czy technik przyjdzie arrisem (intel i problem puma6) czy technicolorem (broadcom). Jak z tym pierwszym no to do widzenia i zapraszam jak już Pan znajdzie to co chcę wink Dam znać jakby co co z tego wyjdzie.

48

Daj znać smile

Wiem że każdy op ma plusy i minusy, naczytałem sie w sieci.

Co ciekawe że nie ma wyboru z każdego tylko skubańcy dzielą sie rynkiem...

O Vectrze naczytałem sie też dużo złego a upload do 1.2 GB/s pobierania dają tylko marniutkie 90 Mb/s...

49

A na open wrt planujesz obganiac światło ? W jaki ruter celujesz ? Ja na linksys nr 8300 pod openwrt mam problem z 300 mb . Kupiłem ASRock G 10 jutro będę testowal

50 (edytowany przez smereka 2022-12-22 14:17:44)

Jeśli to do mnie skierowane było pytanie odnośnie światła to jeszcze nie wiem co bedzie docelowo. Poza tym te światło od vectry  to do budynku wchodzi a potem koncentryk leci bodajże w docsis 3.1 do technicolora. Jego na pewno w tryb bridge i tymczasowo zanim nie dobiorę sprzętu będzie dzielone przez netgeara r7800 z sofetem Cezarego - mam jednego leżaka to w końcu do roboty go pogonię smile . Docelowo na pewno będzie to sprzęt też na openwrt. Jakoś w miarę rozumiem ten system i lubię Lucynę;) Ostatnio shibby zrobił sobie prezent pod choinkę więc muszę jego zapytać co w końcu kupił. Na openrouter pisał ale czytam z 5 razy i nie mogę zrozumieć na co w końcu padło. Docelowo będzie dźwigał ze 100 urządzeń poprzez podłączone w dalszej części sieci ubiquiti unifi więc chcę coś lepszego. Zastanawiałem się też nad:

BPI-R3 Banana Pi z MediaTek MT7986(Filogic 830)