Odp: Access point do Zyxel nr7101
Tak, jeden z trybów pracy jego to router kablowy.
Zaraz ... Jeśli MC801A ma robić jako zwykły router , a NR7101 jako modem , to ja wprowadziłem w błąd .... To nie "Bridge mode" tylko "Cable Broadband Mode".
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Access point do Zyxel nr7101
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tak, jeden z trybów pracy jego to router kablowy.
Zaraz ... Jeśli MC801A ma robić jako zwykły router , a NR7101 jako modem , to ja wprowadziłem w błąd .... To nie "Bridge mode" tylko "Cable Broadband Mode".
Tak, nawet z kartą 5g aktualnie osiaga 1mb,a a zyxel wyciaga 170 mb.
W tym samym miejscu ? Czy Zyxel na zewnątrz gdzieś skierowany na nadajnik , a ZTE w domu w ścianach ,z niewidocznym nadajnikiem ?
Gotowe.
Podpielam zyxela i neta brak, czerwona dioda na zte.
ania666 napisał/a:Tak, nawet z kartą 5g aktualnie osiaga 1mb,a a zyxel wyciaga 170 mb.
W tym samym miejscu ? Czy Zyxel na zewnątrz gdzieś skierowany na nadajnik , a ZTE w domu w ścianach ,z niewidocznym nadajnikiem ?
W tym samym miejscu na strychu, jak jest dobra pogoda to zte dzialal w miarę ok, ale przy obecnej w ogole. Mieszkam pod górami i jest ogolnie problem z zasiegiem.
Gotowe.
Zakładając że masz podpięty kabel pod wan - zaloguj sie do zte i zmień mu adres na lanie - miałeś 192.168.0.1 lub 192.168.32.1, zrób 192.168.123.1.
ania666 napisał/a:Gotowe.
Zakładając że masz podpięty kabel pod wan - zaloguj sie do zte i zmień mu adres na lanie - miałeś 192.168.0.1 lub 192.168.32.1, zrób 192.168.123.1.
A jaką pule dac?
I dhcp wyłączyć?
np. 192.168.123.10 - 192.168.123.200
Dhcp zostaw, on za router będzie robił.
np. 192.168.123.10 - 192.168.123.200
Ok, mam. I co teraz?
Nic, zapisz, podłącz się ponownie i musi działać.
No to z zyxelem potwierdza się to co i u mnie. Bardzo silna kierunkowa antena. Ja łapie ten całe 5G plusowe z 5km w linii prostej a pewnie i w widoczności optycznej. Na LTE też mi się z tym samym eNodeb zyxel łączył. Za to mf286d w tym samym miejscu łączył się z eNodeb oddalonym o 400-500m i była kaszana 1mb wieczorami i 10-15mb/s za dnia. No i na zyxelu mam jeszcze EARFCN i PCI więc w ogóle miód malina
Nic, zapisz, podłącz się ponownie i musi działać.
Podłączone, ale nadal czerwona dioda network. Kable sa podpięte. Nie mam juz pomysłu co jest nie tak.
Mega dzieki w ogóle za cierpliwość do mnie! Ale nie wiem czy sie nie skonczy na zakupie AP i łatwiej to pojdzie.
To jeszcze raz - jaki adres dostajesz po podłączeniu do komputera kabla z zyxela a jaki adres dostajesz po podłączeniu kabla do zte?
Wyślij mi wiadomość pw z numerem i hasłem teamwiwer to Ci postaram się to ustawić. Będzie szybciej. Kupno Access pointa również będzie wymagało konfiguracji i podstawowej wiedzy.
Dioda Network będzie czerwona , bo to jest status modemu , nie ma karty sim to jest czerwona , tym się nie przejmuj.
Natomiast kabel z zyxcela musisz podłączyć tam , gdzie wbrałaś przy zmienianiu trybu pracy ( tam byl do wyboru które gniazdo będzie wanem), najwyżej w ciemno zamien kable.
to ja wprowadziłem w błąd .... To nie "Bridge mode" tylko "Cable Broadband Mode".
Dokładnie, sporo tutaj zamieszania się wkradło. W bridge może pracować Zyxel, ZTE jako wydajniejszy może pracować jako router z NAT (o ile oprogramowanie obsługuje taką funkcjonalność).
Dobra zmogłem te ustawienia. Na macu trzeba nasuwać a ja tam się nie orientuję zbytnio więc po omacku dobrze, że Pani Ania orientowała się gdzie są ustawienia sieci itp.
Reasumując problemem było to, ze przy połączeniu przewodowym router domyślnie miał pppoe ustawione. Po zmianie na dymaniczne IP ruszyło z kopyta. Nawet nie wiedziałem, że w tym mc801a tak jest domyślnie. W mf286d na OFW jak kojarzę że chyba oda razu na dynamika spinało. Zaraz z ciekawości sprawdzę na mf289f bo mam jednego nie przefracnowanego jeszcze na jedynie słuszny Cezarowy soft ![]()
EDIT: tak na mf289f też jest tak samo że ustawia się domyślnie na pppoe po przestawieniu na tryb przewodowy. Mało tego nawet jak już zmienimy na dynamika to router to zaakceptuje nawiąże połączenie ale neta i tak nie ma. Dopiero po restarcie ożywa. Przypuszczam że to sprawka DNS ale pewny nie jestem...
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Access point do Zyxel nr7101
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc