Temat: Access point do Zyxel nr7101
Potrzebuję utworzyć w domu sieć wifi z routera Zyxel nr7101, pytanie jaki acces point do tego będzie najlepszy?
Z gory dzieki za podpowiedzi.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Access point do Zyxel nr7101
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Potrzebuję utworzyć w domu sieć wifi z routera Zyxel nr7101, pytanie jaki acces point do tego będzie najlepszy?
Z gory dzieki za podpowiedzi.
Nawiązując do rozmowy rozpoczętej w wątku o zyxel nr7101 ciężko jest mi Ci coś zaproponować ot tak bez testów. Ubiquiti robi dobry sprzęt ale jak ma to być tylko access point czyli coś ze pokroju unifi to tam będziesz miała max 2 porty o ile nie jeden. Dawno nie zagłębiałem się w ich urządzenia i nie śledziłem ich nowości. Wówczas jak już byś nawet kupiła takie unifi czy to ze standardzie AC czy AX to potrzebujesz do tego dodatkowo switch i to z portami minimum 1Gbit żeby sobie nie obniżać prędkości z tego zyxela pod warunkiem oczywiście, że wyciągasz z Plusa coś więcej niż 100Mbit/s. Nie wiem czy część sprzętu ubiquiti nie bazuje na procesorze mt7621 a jak zauważył w innym wątku użytkownik pepe2k ten procesor jest za wolny do wifi na prędkości 1gbit/s - to tak myśląc przyszłościowo. Ktoś inny z kolei napisał, że dobry do wifi na 5GHz jest np belkin rt3200 i on rozwiązałby Ci sprawę portów no bo ma ich aż 5. Ja go nie testowałem więc nie wiem jak się spisuje. Poleciłbym lub nie jakbym miał go w rękach przez minimum 1 miesiąc i dokładnie przetestował w swoim środowisku, czyli jakość połączenia, stabilność, jak się spisuje przy np 6-10 klientach wifi, utime itp. Ktoś go sprzedaje na olx. Cena w moim odczuciu jest spora. Jeszcze 300 zł może bym dał no i tam nie masz gwarancji. Na Amazonie niby jest za około 600zł i tam masz 30 dni na zwrot. Więc jak chcesz możesz celować w niego. Lub to co pisałem wyżej jakieś unifi np unifi HD lub unifi U6 lite biorąc pod uwagę fakt że raczej będzie to standard AC + jakiś do tego switch 1gbit/s.
W innym wątku ktoś chwali ASRock G10 - trochę starszy sprzęt ale piszą, że po wifi te 700mbit/s leci no i ma 5 portów 1gbit. Na amzonie masz go za około 200zł no i 30 dni na zwrot
Nawiązując do rozmowy rozpoczętej w wątku o zyxel nr7101 ciężko jest mi Ci coś zaproponować ot tak bez testów. Ubiquiti robi dobry sprzęt ale jak ma to być tylko access point czyli coś ze pokroju unifi to tam będziesz miała max 2 porty o ile nie jeden. Dawno nie zagłębiałem się w ich urządzenia i nie śledziłem ich nowości. Wówczas jak już byś nawet kupiła takie unifi czy to ze standardzie AC czy AX to potrzebujesz do tego dodatkowo switch i to z portami minimum 1Gbit żeby sobie nie obniżać prędkości z tego zyxela pod warunkiem oczywiście, że wyciągasz z Plusa coś więcej niż 100Mbit/s. Nie wiem czy część sprzętu ubiquiti nie bazuje na procesorze mt7621 a jak zauważył w innym wątku użytkownik pepe2k ten procesor jest za wolny do wifi na prędkości 1gbit/s - to tak myśląc przyszłościowo. Ktoś inny z kolei napisał, że dobry do wifi na 5GHz jest np belkin rt3200 i on rozwiązałby Ci sprawę portów no bo ma ich aż 5. Ja go nie testowałem więc nie wiem jak się spisuje. Poleciłbym lub nie jakbym miał go w rękach przez minimum 1 miesiąc i dokładnie przetestował w swoim środowisku, czyli jakość połączenia, stabilność, jak się spisuje przy np 6-10 klientach wifi, utime itp. Ktoś go sprzedaje na olx. Cena w moim odczuciu jest spora. Jeszcze 300 zł może bym dał no i tam nie masz gwarancji. Na Amazonie niby jest za około 600zł i tam masz 30 dni na zwrot. Więc jak chcesz możesz celować w niego. Lub to co pisałem wyżej jakieś unifi np unifi HD lub unifi U6 lite biorąc pod uwagę fakt że raczej będzie to standard AC + jakiś do tego switch 1gbit/s.
W innym wątku ktoś chwali ASRock G10 - trochę starszy sprzęt ale piszą, że po wifi te 700mbit/s leci no i ma 5 portów 1gbit. Na amzonie masz go za około 200zł no i 30 dni na zwrot
Wielkie dzieki! A poki nie mam jeszcze, jest opcja zeby wykorzystać stary router do tego?
Mam ZTE MC801A, dałoby sie w jakis sposób zrobic z tego access point zeby rozsylal wi fi?
Tak, jeden z trybów pracy jego to router kablowy.
A jest opcja w jakiś prosty sposob podpowiedzieć mi jak to podlaczyc /ustawić?
Jak się zalogujesz do mc801a to na głównych ekranie
na górze obrazka masz current mode... z przyciskiem "change". Kliknij go i wybierz tam tryb routera. Nie mam go pod ręką to nie napisze jak dokładnie ta opcja się nazywa.
Jak się zalogujesz do mc801a to na głównych ekranie
na górze obrazka masz current mode... z przyciskiem "change". Kliknij go i wybierz tam tryb routera. Nie mam go pod ręką to nie napisze jak dokładnie ta opcja się nazywa.
A jesli chodzi o kable?
Wkładasz kabel do jednego z portów lan...
W zyxel jest karta sim i wpielam kabel Lan do routera Zte. A router podlaczylam drugim wejsciem Lan do komputera. I nie moge sie zalogowac do routera, neta tez brak,wiec cos zle robie.
Najpierw podłącz kabel bezpośrednio z zyxela do komputera i zobacz czy będziesz miała internet.
Tak, z zyxela do kompa dziala ok.
Opcja się "Bridge Mode" nazywa.
No i można jeszcze wyłączyć radia WIFI (w WIFI Settings będzie WiFi Switch ,i na off) .
No i najważniejsze adres podsieci ,żeby był inny niż routera , czyli jak router ma 192.168.1.1 , to MC801A niech ma np 192.168.0.1
To teraz podłącz kabel z komputera do zte, tego od zyxela do niczego na razie nie podłączaj. Musisz móc się zalogować do zte.
Ja tego mc801 nie mam ale czy przypadkiem nie trzeba to zrobić na jeden z 2 sposobów:
1. Tak jak napisał Cezary ale wyłaczamy dodatkowo dhcp na zte
2. Tak jak napisał Cezary ale przewód z zyxela wpinamy do portu wan tego mc801
Cezary popraw mnie proszę jak się mylę...
Po kolei, nie uprzedzaj faktów ![]()
Jak MC801A przestawimy w bridge mode , to dhcp nie wyłączamy.
Ok to pomóżcie jej. Ja nie mam tego sprzętu wiec nie wiem jak oni (zte) to tam rozwiązują
Tak na prawdę to jak już Ci się to uda to wszystko spiąć to nie wiem czy jest sens żebyś w ogóle kupowała kolejne urządzenie.
A tak z ciekawości: Czemu nie korzystasz z tego mc810A nie dawał rady z zasięgiem czy w czym był problem?
Miałem dwa MC801A ( w puszce hermetycznej na kominie) , teraz jednego wymieniłem na MC7010 ... Dla mnie wystarczające i niekłopotliwe sprzęty
Tak na prawdę to jak już Ci się to uda to wszystko spiąć to nie wiem czy jest sens żebyś w ogóle kupowała kolejne urządzenie.
A tak z ciekawości: Czemu nie korzystasz z tego mc810A nie dawał rady z zasięgiem czy w czym był problem?
Tak, nawet z kartą 5g aktualnie osiaga 1mb,a a zyxel wyciaga 170 mb.
Udalo mi sie zalogowac do zte, gdzie moge to przełączyć na tryb bridge?
W tym samym miejscu, zobacz: https://www.youtube.com/watch?v=xRcQPQRHpyQ
Udalo sie ustawic w tryb mostu. Podlaczylam z powrotem zyxel do zte i zte do komputera - interneti brak. Wyskakuje ze brak karty sim w zte.
Przełącz nie w bridge tylko "cable broadband mode"
Przełącz nie w bridge tylko "cable broadband mode"
Przewodowy?
tak
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Access point do Zyxel nr7101
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc