1 (edytowany przez encholex 2022-12-12 18:55:12)

Temat: Zabbix na openwrt / Zwiększenie miejsca na dodatki

Witam ponownie,

Nie chcę zaśmiecać z kilkoma osobnymi wątkami, więc może tutaj w jednym je podzielę.

WĄTEK 1: Ostatnio przy upgrejdzie na 22.03.2 natrafiłem na problem z pbr. Wcześniej miałem policy-based-routing, a teraz niestety jest pbr. Niby przepisałem reguły, ale niektóre działają, a niektóre nie...te które nie działają tak jakby miały problem z dns. Czy może komuś wpadły jakieś informacje co się zmieniło co może powodować problemy jak u mnie ?
Wiem, że byle jak to opisałem, ale no nie znam się w ogóle na openwrt, jakoś kiedyś udało mi się doraźnymi pomocami Cezarego i jakiemiś tutorialami zrobić vlany, wireguardy z norda i tyle się znam. Nie śledzę nowości w openwrt, po prostu czasem wgram update'a żeby nie był stary.

WĄTEK 2: Przy okazji naszło mnie doczepienie czegoś co by monitorowało łącze, urządzenia. Pomyślałem sobie Zabbix. Ale nie mam żadnego linuxa, ani nic, więc może uda się go wgrać do Openwrt żeby był sobie serverem...
Urządzenie to NanoPi R2S Rockchip RK3328, Dual Ethernet i 1GB RAM kupiony jeszcze od PL dystrybutora jak kosztowały poniżej 230zł. Może łyknie i obsłuży ?  Wziąłem go tylko dlatego żeby dawał więcej niż 18Mbps na tunelach openvpn (i dawał po ~130), ale okazało się że norda da się też wireguardem puścić i pewnie trochę się nudzi na codzień. Nie znam się na zabbix'ie stąd pytanie do Was czy da sobie z tym radę.

WĄTEK 3: Skoro se pomyślałem to patrzę, są pakiety - instalujemy-halt!-brak miejsca. No tak...
Openwrt na r2s chodzi tak, że ściągamy obraz i "wypalamy" na karcie microsd. No i mam na 32GB. Może dało by się podziałać coś z tym miejscem żeby było więcej na pakiety i pod zabbixa.
Po "wypaleniu" obraz karty wygląda tak:
PunBB bbcode test]
Jak widać jest tu 29.68GB wolnego... Może da się za głupa w minitool rozszerzyć którąś z partycji ? wink
Jak trzeba to włoży się też większą kartę, r2s ma też gniazdo usb...

Jak to widzicie ?

2

Odp: Zabbix na openwrt / Zwiększenie miejsca na dodatki

1. Zgłoś błąd. To świeży pakiet i już są błędy poprawiane, więc może po prostu coś nie jest tak jak trzeba.
2. Zabbix sam w sobie wymaga serwera i klientow-agentów poinstalowanych na maszynkach które chcesz monitorować. W openwrt są pakiety do zabbixa, choć chyba prościej by było gdybyś postawił go w kontenerze (dockerze). Jak masz tylko kilka urządzeń to wystarczy nawet baza w sqlite, choć już lepiej postawić mysql/mariadb do tego
3. Oczywiście, większ partycję na 100% przez gprated lub w samym routerze. Np. tak: https://openwrt.org/docs/guide-user/ins … filesystem
Możesz też większą kartę lub zrobić extroota na nośniku na usb.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez encholex 2022-12-12 19:43:49)

Na początku bardzo Ci dziękuję za pomoc.

1. Nie sądzę żeby to był błąd....raczej ja coś poknociłem jak zwykle wink
2. No właśnie chcę spróbować puścić na nim server, a dopiero na AP ewentualnie agenty, ale najbardziej mnie interesuje r2s bo to brama. Nie wiem co to docker choć jak napisałeś to zacząłem czytać i dalej nie wiem gdzie to i z czym. Po prostu nie znam się na serwerach, linuksach. Może da się zainstalować na tym głównym r2s z wgranym openwrt wgrać zabbix server skoro jest ??? Zajmuje 8.4MB więc może zasoby starczą jeśli chodzi o procek, reszta to pojemność karty.
3. Ok, obiecuję że zrobię tylko którą partycję powiększyć żeby mieć więcej miejsca na pakiety i ewentualną bazę danych ?
Wgrywałem squashfs

4

2. czytaj: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 02#p276902
Tak, zabbix jest w pakietach więc możesz go normalnie zainstalować. Choć później już ręcznie wszystko skonfigurować.
3. Jak squashfs to skorzystaj ze skryptów, bo wolne miejsce w partycji montowane jest przez loop'a ma którym jest f2fs lub ext4 - nie wiem co dla rochchipa wsadzili.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.