1

Temat: OpenWRT i losowe wybieranie danych z tablicy

Witam.
Już kilka dni nędzę się z pewnym problemem.
Orange potrzebuje aby numer telefonu, który mam był "aktywny" czyli wysyłał kilka SMSów/wykonywał połączenia aby ocena taryfa nie naliczał mi kosztów za utrzymanie numeru. Oczywiście połączenia odpadają ale pozostaje wysyłanie SMSów. Oczywiście mam skrypt, który co 2 dni wysyła do mnie SMS z konkretne treścią ale pomyślałem sobie, że było by fajnie gdyby treść SMSów byłą różna.
Podsumowując: potrzebuję kodu, który będzie losowo wybierał tekst z tablicy i wstawiał w treść SMSa (używam smstools3)
Męczę się z tym już kilka dni a Google jakoś niewiele mi pomaga (choć możliwe, że źle szukam).
Jakieś pomysły?

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

2

Odp: OpenWRT i losowe wybieranie danych z tablicy

Zrób sobie plik /tmp/plik.txt o zawartości:

tekst 1
tekst 2
tekst 3
tekst 4
tekst 5

I wybór losowej linii:

head -n $(awk 'BEGIN{srand();print int(1+rand()*5)}') /tmp/plik.txt | tail -n1

Zakładając że masz 5 linii. Zmień tą 5 na tyle ile masz linii w pliku.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Super. Dzięki za pomoc smile Z plikiem testowym będzie jeszcze fajniej bo będę mógł sobie jego zawartość generować według potrzeb.

4 (edytowany przez smereka 2022-12-04 22:35:25)

Jak to OFNK to chyba tuż przed poborem opłaty wysyłają sms. Więc zrób sobie w configu smstools3 skrypt który takiego sms odczyta i wówczas wyśle sms czyli w teorii raz na miesiąc będzie się to działo - coś podobnego reagującego na daną treść smsa przychodzącego gdzieś u Cezarego było na forum. Miałem tak kiedyś zrobioną aktywację neta w plusie, żę jak przyjdzie sms o treści że pakiet aktywowany a to robiłem zdalnie to mi router sam nawiązywał połączenia właśnie analizują takiego sms.

5

smereka napisał/a:

Jak to OFNK to chyba tuż przed poborem opłaty wysyłają sms. Więc zrób sobie w configu smstools3 skrypt który takiego sms odczyta i wówczas wyśle sms czyli w teorii raz na miesiąc będzie się to działo - coś podobnego reagującego na daną treść smsa przychodzącego gdzieś u Cezarego było na forum. Miałem tak kiedyś zrobioną aktywację neta w plusie, żę jak przyjdzie sms o treści że pakiet aktywowany a to robiłem zdalnie to mi router sam nawiązywał połączenia właśnie analizują takiego sms.

Nie bardzo kojarzę abym otrzymywał takie SMSy informacyjne.