Temat: Wireless bridge+klient i brak pingów
Witam, z góry zaznaczę że jestem początkującym użytkownikiem zarówno tego forum jak i urządzeń opartych o system linux. Także ewentualne odpowiedzi proszę formułować niczym krowie na granicy.
Zakupiłem ostatnio router wr1043nd i chwilowo do najbliższego remontu kiedy pociągne do niego skrętke chcę ustawić go jako repeater routera w8901g. Wgrałem najnowszy obraz gargoyle i udało mi się ustawić tryb wireless bridge+klient, internet działa bez najmniejszych problemów zarówno na urządzeniach podpiętych pod 8901g jak i 1043nd. Komputery widzą się w sieci. Niestety urządzenia podpięte pod repeater nie odpowiadają na pingi. Zakładam że powoduje to dość irytujący problem, nie mogę ustawić programu do odbioru telewizji satelitarnej z serwera który jest podłączony po lanie do repeatera. Z 1043nd normalnie mogę pingować komputery podłączone pod 8901g.
Czy ktoś ma jakiś pomysł z czym jest problem ?
w8901g - ip 192.168.1.1
1043nd - ip 192.168.1.2
komputery podpięte pod 1043nd mają adresacje spoza dhcp 8901g, kiedy były ustawione na dhcp normalnie było widać mac adresy, dlatego zakładam że problem tkwi w 1043nd. Dodatkowo nie mogę otworzyć portów dla komputerów z 1043nd, tzn porty są ustawione ale nie ma do nich dostępu z zewnątrz