Temat: Wireless bridge+klient i brak pingów

Witam, z góry zaznaczę że jestem początkującym użytkownikiem zarówno tego forum jak i urządzeń opartych o system linux. Także ewentualne odpowiedzi proszę formułować niczym krowie na granicy.

Zakupiłem ostatnio router wr1043nd i chwilowo do najbliższego remontu kiedy pociągne do niego skrętke chcę ustawić go jako repeater routera w8901g. Wgrałem najnowszy obraz gargoyle i udało mi się ustawić tryb wireless bridge+klient, internet działa bez najmniejszych problemów zarówno na urządzeniach podpiętych pod 8901g jak i 1043nd. Komputery widzą się w sieci. Niestety urządzenia podpięte pod repeater nie odpowiadają na pingi. Zakładam że powoduje to dość irytujący problem, nie mogę ustawić programu do odbioru telewizji satelitarnej z serwera który jest podłączony po lanie do repeatera. Z 1043nd normalnie mogę pingować komputery podłączone pod 8901g.

Czy ktoś ma jakiś pomysł z czym jest problem ?

w8901g - ip 192.168.1.1
1043nd - ip 192.168.1.2
komputery podpięte pod 1043nd mają adresacje spoza dhcp 8901g, kiedy były ustawione na dhcp normalnie było widać mac adresy, dlatego zakładam że problem tkwi w 1043nd. Dodatkowo nie mogę otworzyć portów dla komputerów z 1043nd, tzn porty są ustawione ale nie ma do nich dostępu z zewnątrz

2

Odp: Wireless bridge+klient i brak pingów

I raczej nie będzie, dałbym sobie rękę uciąć że w ten sposób nie dostaniesz się do urządzeń ze mostem. Ale może się mylę.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

a czy jest jakiś inny bezprzewodowy sposób ?

4 (edytowany przez rpc 2011-07-31 20:49:05)

hmm powiem tak

niedawno do tplinka 540G a teraz W8960N podpinałem edimaxa 6228nC jako universal repeater

I wszystko chodzi tak jak chcesz

znaczy się masz zwiększony zasięg oraz dostajesz się do hostów podpiętych do edimaxa

W tym trybie wszystko co podpięte jest widziane pod jednym adresem MAC edimax co nie przeszkadza aby wszystko działało ok. Działa jako przezroczysty most a koszt to jakieś 65zeta.

Co do wr1043nd nie wiem nie miałem okazji nigdy tego robić
Ps. oczywiście wydajność takiej sieci wifi spada x2

5

chodziło mi o rozwiązania na sprzęcie który posiadam, jedyny problem w tym momencie to konieczność podpięcia się do serwera dvbviewer za pomocą urządzenia unicast;/.

a czy ustawienie 1043 w tryb ap+client nie byłoby lepsze ?

6

ap+client tym bardziej, bo tam nata masz.

7

niech mnie ktoś poprawi ale o ile się  nie mylę na ath9 można zrobić bridge ethernet+AP ale niemożliwy jest do uzyskania bridge ethernet+AP_Client

nie da się

8

niekoniecznie cezary kto każe mu nata włączać. Niech zrobi ap_client a router ustawi na ruting w dwóch podsieciach z wyłączonym firewallem

tylko czy transmisja TV mu przejdzie między dwoma podsieciami ?

9

albo mamy ap+clienta z natowaniem, albo właśnie bridge+apc, na gargoylowym arp-nacie oparte.

10

krótko mówiąc nie ma sposobu aby na moim sprzęcie uruchomić to co chcę ?

11

Chyba nie, przynajmniej nie w sposób jaki chcesz.

12

a w jaki inny sposób dałoby się to zrobić ?

13

Na tym sprzęcie co masz? Chyba nie do realizacji.

14

w takim razie dziękuje za rzetelną pomoc, pozdrawiam smile

15

Odswieżę troche temat, bo ciągle próbuje różnych konfiguracji. Dlaczego komputery podpiete po wifi do 1043nd się pingują ale nie mogę pingować tego podpiętego przez lan ? Wychodzi na to że problem tkwi między lanem a wlanem. Udało mi się przekierować port za most smile Nie wiem jak, ale działa.