1

Temat: Panie Cezary kiedy kolejne openwrt

witam pytanie jak w temacie, dostałem dysk 500gb i chciałbym zrobić upgrade firmware do najnowszej wersji razem z wymianą dysku, nie wiem czy czekać na nowy czy instalować ten co jest na głównej stronie.

2

Odp: Panie Cezary kiedy kolejne openwrt

Instaluj. Tak spie* wifi ostatnio w Backfire ze nie wiadomo kiedy się skuszę na nową wersję.

W sensie - mam nowe wersje ale nie polecam tego nikomu instalować.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A w wersji 1.4.1 (r28112) jest ok?

Netgear WNDR3800 => Gargoyle 1.9.0.3 (r49208) by obsy
https://github.com/Mari00/gargoyle-plugins

4

Tak, ta jest jeszcze przed zmianami w backfire.

5

ok dzięki rzeczową odpowiedź

6

Mam wielką prośbę do kolegów. Możecie zrobić mały test??

Mianowicie nie wiem z jakiego sprzętu korzystacie (laptopy czy PCty) ale gdyby ktoś mógł:

1. Połączyć się z siecią bezprzewodową,
2. Rozłączyć się, ale najlepiej poprzez wyłączenie urządzenia bezprzewodowego (np wyłączenie wifi w laptopie guzikiem, lub odłączenie karty na USB z portu),
3. Włączenie urządzenia i próba połączenia z siecią (po dosłownie chwili 3-5 sek.)

Interesuje mnie czy połączy się od razu czy po pewnym czasie.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

PS. Najlepiej na najnowszym Gargoyle 1.4.1 z głównej.

Napiszcie mi jeszcze jakie macie (jeśli macie) szyfrowanie sieci podczas testu.

7

Od razu, jak tylko sieć stanie się dostępna czy zostanie wykryta. wpa2/ccmp. Tyle że klientem jest linux.

8

To ja mam propozycje, super sprawą byłoby dotychczasowe obrazy obsy'ego ale z funkcją włączania extroot i przełączania na normalne montowanie, plus więcej funkcji do ftp tongue albo jedno wydanie tak skompilowanego obrazu

9

janek125 napisał/a:

Mam wielką prośbę do kolegów. Możecie zrobić mały test??

Mianowicie nie wiem z jakiego sprzętu korzystacie (laptopy czy PCty) ale gdyby ktoś mógł:

1. Połączyć się z siecią bezprzewodową,
2. Rozłączyć się, ale najlepiej poprzez wyłączenie urządzenia bezprzewodowego (np wyłączenie wifi w laptopie guzikiem, lub odłączenie karty na USB z portu),
3. Włączenie urządzenia i próba połączenia z siecią (po dosłownie chwili 3-5 sek.)

Interesuje mnie czy połączy się od razu czy po pewnym czasie.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

PS. Najlepiej na najnowszym Gargoyle 1.4.1 z głównej.

Napiszcie mi jeszcze jakie macie (jeśli macie) szyfrowanie sieci podczas testu.

Mnie na taką dolegliwość pomogła w windowsie 7 aktualizacja sterowników kart bezprzewodowych. Miałem je oparte na chipsecie atherosa i miała problemy np po wybudzeniu albo rozłączeniu z połączeniem do routerów tplinka

10

@martinforester: przecież doinstalowanie extroota to kilka poleceń do wydania. Skoro chcesz zrobić extroota  to i tak musisz grzebać w konsoli, więc w czym jest problem z doinstalowaniem tego?

11

@hakerozo wykluczam wadę sterowników w komputerach bo mam różne systemy (XP, 7 i Ubuntu) oraz różne karty (jedna na Athrerosie jedna na Ralinku i jedna Intela), raczej skłaniam się do Backfire, tylko czy ktoś mi może potwierdzić lub zaprzeczyć??

Na 1.3.13 działa OK a od 1.3.16 w górę lipa. Więc nie wiem, może TP link się chrzani??

12

@Cezary ja się zgodzę, nie mam problemu, wg mnie normalne montowanie interesuje dość znaczną część użytkowników, może funkcja nie była moim najlepszym pomysłem ale obraz?

13

I znów pytanie: po co? Tak to możemy mnożyć w nieskończoność - dla modemów z adsl, z ipv6, jedna wersja okrojona, jedna z czymś innym I wyjdzie 500 różnych wersji, które później trzeba utrzymywać. Siłą w openwrt jest to że możesz sobie zainstalować co chcesz i używać dokładnie tego co chcesz. Obrazy mają taką zawartość jaką uważam za najbardziej przydatną - czyste backfire ma extroota. Obrazy z Gargoyle mają zwykłe montowanie nośników (oprócz obrazów dla mr3420).

14

janek125 napisał/a:

@hakerozo wykluczam wadę sterowników w komputerach bo mam różne systemy (XP, 7 i Ubuntu) oraz różne karty (jedna na Athrerosie jedna na Ralinku i jedna Intela), raczej skłaniam się do Backfire, tylko czy ktoś mi może potwierdzić lub zaprzeczyć??

Na 1.3.13 działa OK a od 1.3.16 w górę lipa. Więc nie wiem, może TP link się chrzani??

ja u teścia mam ten sam problem na 1043nd, takze nie jestes sam. ;]

ZyXEL NBG6716 (Gargoyle by obsy)

15

Jakoś sterowników się raczej psuje. Chociaż starają się żeby było to ostatnie poprawki wskazują że jest wręcz przeciwnie.

16

Też jestem zdania że powinna być wersja podstawowa i możliwość doinstalowywania pakietów, zrobić to tego dobry opis jak zainstalować (ale dobry nie taki w wersji "szybko" ) w końcu jak ktoś kupuje taki sprzęt to albo zostaje na oryginalnym sofcie albo powinien mieć min. wiedzy czy chęci żeby to wykonać zgodnie z opisem, czasem poszukać więcej po necie.

Szkoda tylko że błędy są wolno usuwane ale taka to już charakterystyka opensource, jak w hipermarkecie niby wszystko jest ale nie do końca w tej formie co chcesz, Ale da się z tym żyć i tak jest NIEBO lepiej niż na oryginalnym sofcie.

Podobnie jest z DD-WRT nie potrafi wypuścić kolejnej wersji od długiego czasu.

Wszystkie posty dotyczą: TOTOLINK A7000R

17

Spoko, dziś w repo nowe poprawki, będę testować smile

18

Jak testy z tym wifi? wink

ZyXEL NBG6716 (Gargoyle by obsy)

19

Wifi działa już, to akurat poprawili. Tyle że co chwilę nowe latki na mac80211/ath9k się pojawiają.

20

@Cezary - czy warto aktualizować do najnowszego builda z 9.9.11? Dużo się zmieniło w porównaniu z tym z 12.08.11?

Netgear WDNR3700 v2
Gargoyle 1.6.2.2 (r42647)
Modem 3G: Huawei E372

21

Głównie sterowniki. Są zmienione po tej nieszczęsnej aktualizacji z zeszłego tygodnia.

22

zapodałem nowe openwrt działa bez problemu, radio jak najbardziej ok, śmiało instalować, good job Cezary