Temat: Panie Cezary kiedy kolejne openwrt
witam pytanie jak w temacie, dostałem dysk 500gb i chciałbym zrobić upgrade firmware do najnowszej wersji razem z wymianą dysku, nie wiem czy czekać na nowy czy instalować ten co jest na głównej stronie.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Panie Cezary kiedy kolejne openwrt
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
witam pytanie jak w temacie, dostałem dysk 500gb i chciałbym zrobić upgrade firmware do najnowszej wersji razem z wymianą dysku, nie wiem czy czekać na nowy czy instalować ten co jest na głównej stronie.
Instaluj. Tak spie* wifi ostatnio w Backfire ze nie wiadomo kiedy się skuszę na nową wersję.
W sensie - mam nowe wersje ale nie polecam tego nikomu instalować.
A w wersji 1.4.1 (r28112) jest ok?
Tak, ta jest jeszcze przed zmianami w backfire.
ok dzięki rzeczową odpowiedź
Mam wielką prośbę do kolegów. Możecie zrobić mały test??
Mianowicie nie wiem z jakiego sprzętu korzystacie (laptopy czy PCty) ale gdyby ktoś mógł:
1. Połączyć się z siecią bezprzewodową,
2. Rozłączyć się, ale najlepiej poprzez wyłączenie urządzenia bezprzewodowego (np wyłączenie wifi w laptopie guzikiem, lub odłączenie karty na USB z portu),
3. Włączenie urządzenia i próba połączenia z siecią (po dosłownie chwili 3-5 sek.)
Interesuje mnie czy połączy się od razu czy po pewnym czasie.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
PS. Najlepiej na najnowszym Gargoyle 1.4.1 z głównej.
Napiszcie mi jeszcze jakie macie (jeśli macie) szyfrowanie sieci podczas testu.
Od razu, jak tylko sieć stanie się dostępna czy zostanie wykryta. wpa2/ccmp. Tyle że klientem jest linux.
To ja mam propozycje, super sprawą byłoby dotychczasowe obrazy obsy'ego ale z funkcją włączania extroot i przełączania na normalne montowanie, plus więcej funkcji do ftp
albo jedno wydanie tak skompilowanego obrazu
Mam wielką prośbę do kolegów. Możecie zrobić mały test??
Mianowicie nie wiem z jakiego sprzętu korzystacie (laptopy czy PCty) ale gdyby ktoś mógł:
1. Połączyć się z siecią bezprzewodową,
2. Rozłączyć się, ale najlepiej poprzez wyłączenie urządzenia bezprzewodowego (np wyłączenie wifi w laptopie guzikiem, lub odłączenie karty na USB z portu),
3. Włączenie urządzenia i próba połączenia z siecią (po dosłownie chwili 3-5 sek.)Interesuje mnie czy połączy się od razu czy po pewnym czasie.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
PS. Najlepiej na najnowszym Gargoyle 1.4.1 z głównej.
Napiszcie mi jeszcze jakie macie (jeśli macie) szyfrowanie sieci podczas testu.
Mnie na taką dolegliwość pomogła w windowsie 7 aktualizacja sterowników kart bezprzewodowych. Miałem je oparte na chipsecie atherosa i miała problemy np po wybudzeniu albo rozłączeniu z połączeniem do routerów tplinka
@martinforester: przecież doinstalowanie extroota to kilka poleceń do wydania. Skoro chcesz zrobić extroota to i tak musisz grzebać w konsoli, więc w czym jest problem z doinstalowaniem tego?
@hakerozo wykluczam wadę sterowników w komputerach bo mam różne systemy (XP, 7 i Ubuntu) oraz różne karty (jedna na Athrerosie jedna na Ralinku i jedna Intela), raczej skłaniam się do Backfire, tylko czy ktoś mi może potwierdzić lub zaprzeczyć??
Na 1.3.13 działa OK a od 1.3.16 w górę lipa. Więc nie wiem, może TP link się chrzani??
@Cezary ja się zgodzę, nie mam problemu, wg mnie normalne montowanie interesuje dość znaczną część użytkowników, może funkcja nie była moim najlepszym pomysłem ale obraz?
I znów pytanie: po co? Tak to możemy mnożyć w nieskończoność - dla modemów z adsl, z ipv6, jedna wersja okrojona, jedna z czymś innym I wyjdzie 500 różnych wersji, które później trzeba utrzymywać. Siłą w openwrt jest to że możesz sobie zainstalować co chcesz i używać dokładnie tego co chcesz. Obrazy mają taką zawartość jaką uważam za najbardziej przydatną - czyste backfire ma extroota. Obrazy z Gargoyle mają zwykłe montowanie nośników (oprócz obrazów dla mr3420).
@hakerozo wykluczam wadę sterowników w komputerach bo mam różne systemy (XP, 7 i Ubuntu) oraz różne karty (jedna na Athrerosie jedna na Ralinku i jedna Intela), raczej skłaniam się do Backfire, tylko czy ktoś mi może potwierdzić lub zaprzeczyć??
Na 1.3.13 działa OK a od 1.3.16 w górę lipa. Więc nie wiem, może TP link się chrzani??
ja u teścia mam ten sam problem na 1043nd, takze nie jestes sam. ;]
Jakoś sterowników się raczej psuje. Chociaż starają się żeby było to ostatnie poprawki wskazują że jest wręcz przeciwnie.
Też jestem zdania że powinna być wersja podstawowa i możliwość doinstalowywania pakietów, zrobić to tego dobry opis jak zainstalować (ale dobry nie taki w wersji "szybko" ) w końcu jak ktoś kupuje taki sprzęt to albo zostaje na oryginalnym sofcie albo powinien mieć min. wiedzy czy chęci żeby to wykonać zgodnie z opisem, czasem poszukać więcej po necie.
Szkoda tylko że błędy są wolno usuwane ale taka to już charakterystyka opensource, jak w hipermarkecie niby wszystko jest ale nie do końca w tej formie co chcesz, Ale da się z tym żyć i tak jest NIEBO lepiej niż na oryginalnym sofcie.
Podobnie jest z DD-WRT nie potrafi wypuścić kolejnej wersji od długiego czasu.
Spoko, dziś w repo nowe poprawki, będę testować ![]()
Jak testy z tym wifi? ![]()
Wifi działa już, to akurat poprawili. Tyle że co chwilę nowe latki na mac80211/ath9k się pojawiają.
@Cezary - czy warto aktualizować do najnowszego builda z 9.9.11? Dużo się zmieniło w porównaniu z tym z 12.08.11?
Głównie sterowniki. Są zmienione po tej nieszczęsnej aktualizacji z zeszłego tygodnia.
zapodałem nowe openwrt działa bez problemu, radio jak najbardziej ok, śmiało instalować, good job Cezary
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Panie Cezary kiedy kolejne openwrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc