1,301

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

IceG napisał/a:
arturjacek napisał/a:

Cześć. Jutro opiszę jak teraz działa kilka funkcji opisanych przeminie. Chodzi o pakiety or kolegi IceG. Pakiety są naprawdę spoko i coraz więcej idzie się do przodu.dzieki.

Czuje się jak uczeń w szkole wezwany do tablicy z pracy domowej smile.

Wszyscy na forum wiedzą że moje pakiety nie są idealne, ale jakoś nie ma chetnych aby się wykazać pod tym wzgledem. Wiki do LuCI JS jest, jest github, więc każdy moze poświęcić 15/30/60 minut i pyknąć fajny, przydatny pakiet.

Spokojnie, spokojnie, luci zostało przepisane na ucode żeby się pozbyć kompletnie lua, więc zaraz będziesz musiał dostosować pakiety smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,302

Ale tu nie chodzi o to zebym tylko ja się wykazywal big_smile smile.

Wiem, że wszystko jest przepisywane, nie powiem moje pakiety się zestarzaly i tylko się proszą o konwersje do LuCI JS.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

1,303

IceG napisał/a:

O to mi Cezary chodzilo, bo dziwne byloby abym majac swoje zrodla musial importowac raz jeszcze swoje klucze. Z opisu tak to mozna by "zrozumieć" smile.

Trochę wyprostowałem opis.

1,304

Zrobiłem sobie to mini repo testowo na githubie. Nie myślałem, że to będzie takie proste smile (wiem z poradnikiem Cezarego każdy cwaniak).

Postaw kawę

1,305

arturjacek napisał/a:

Cześć. Jutro opiszę jak teraz działa kilka funkcji opisanych przeminie. Chodzi o pakiety or kolegi IceG. Pakiety są naprawdę spoko i coraz więcej idzie się do przodu.dzieki.

@arturjacek jak coś przygotowaleś to napisz, uwagi moga się przydać innym uzytkownikom.

Postaw kawę

1,306 (edytowany przez arturjacek 2022-11-08 18:08:25)

Cześć.
Sorki , że tak późno odpisuję ale już powinienem dać radę na bieżąco. Wszystko sprawdzam w LUCI.
1 . Menadżer multiwan - Diagnostyka - interfejs WAN , zadanie śledzenie pingów IP : Error: XHR request timed out. Innych interfejsów nie znajduje - na przykład :could not find device for wan6.
2. modem - polecenia AT - Konfiguracja - Konfiguracja atinout - Ustawnienia dla terminala : Wpisuję polecenie ATI. Oznaczam jako modem info . Wracamy do polecenia AT - Interfejs użytkownika dla atinout do obsługi poleceń AT i niestety to polecenie wcześniej zapisane a potem kliknięte zapisz i zastosuj i NIC. Luci twierdzi , że nie ma zmian do zapisania i polecenia nie ma w wyborze tych z rozwijanego menu użytkownika. Ale w oknie konfiguracji jest. No to restart urządzenia z prądu i niestety komendy modem info nie widać. Lista poleceń AT konćzy się na : Modem reboot ➜ AT+CFUN=1,1;AT+CFUN=1,1.
3. Zatem przechodzimy na zakładkę modem - wiadomości SMS - Konfiguracja SMS tool - ustawienia poleceń AT. Rezultat ten sam jak powyżej opisany. Tu też trzeba dopisać komendę. Jakby to były dwa niezależne narzędzia. Lecz efektu brak.
4. Modem - informacje o statusie połączenia. Jak go nie ma to kółko się będzie kręcić aż się ukręci smile Trzeba wymusić wyjście ze strony bo samo nie przerwie błędem. Mogło by to robić np. po minucie. Nie ma i błąd.
5. W domyślnych ustawieniach QOS przez Nftables - limit prędkości według adresu IP jest włączony na static i 50 KBytes/s no i czkawka jest smile Ptaszka na domyślnych trzeba usunąć smile
6. WIFI - Z moim Dell Model systemu    Latitude 7280 lub smartfonem Motorol G200 jest tragedia na domyślnych. Ale chodzi o to : sieć - sieć bezprzewodowa - edycja - konfiguracja urządzenia i tu trzeba to zrobić zarówno dla 2,4 Ghz jak i 5 Ghz w zawansowanych  muszę zmienić opcję - gęstość komórek pokrycia - z wyłączone na przynajmniej opcję normalny. Wtedy jest znacznie lepiej. Co to jest za opcja to nie wiem.
7. Reguły zapory mamy taki komunikat : "Wykryto starsze reguły
W systemie są obecne starsze reguły iptables. Mieszanie reguł iptables i nftables jest odradzane......".
Opisałem co mam z pakietem LUCI od IceG : OpenWrt SNAPSHOT r21118-f4849c0ab7 / LuCI Master git-22.299.72136-a98e2ea
Pozdrawiam Artur.

1,307

5. Nie, to tak nie działa. Statyczny jest tylko dla zdefiniowanych adresów IP, jak nie masz nic zdefiniowanego to nie ogranicza do tych 50k. Jak masz zdefiniowany static i określony IP, a nie masz podanego dla niego rate i unit to bierze te domyślne, 50K. Sam sprawdź zmieniając wartości i zobacz co się w /tmp/qos.nft odkłada po restarcie usługi.

1,308 (edytowany przez arturjacek 2022-11-08 21:00:39)

Punkt 5 ok wyjaśniony. Ale według mnie po restarcie do domyślnych tego ptaszka tam nie powinno być. Moje prywatne zdanie. Ja go sobie i tak odznaczam.

1,309

@arturjacek nie miałeś litości.. tak dojechać.. mój.. mój.. obraz.. yikes
Chyba czas zakończyć udostępnianie, jak to takie niedobre.

Odniosę się tylko do tego co moje, na co mam wpływ.

arturjacek napisał/a:

2. modem - polecenia AT - Konfiguracja - Konfiguracja atinout - Ustawnienia dla terminala : Wpisuję polecenie ATI. Oznaczam jako modem info . Wracamy do polecenia AT - Interfejs użytkownika dla atinout do obsługi poleceń AT i niestety to polecenie wcześniej zapisane a potem kliknięte zapisz i zastosuj i NIC. Luci twierdzi , że nie ma zmian do zapisania i polecenia nie ma w wyborze tych z rozwijanego menu użytkownika. Ale w oknie konfiguracji jest. No to restart urządzenia z prądu i niestety komendy modem info nie widać. Lista poleceń AT konćzy się na : Modem reboot ➜ AT+CFUN=1,1;AT+CFUN=1,1.
3. Zatem przechodzimy na zakładkę modem - wiadomości SMS - Konfiguracja SMS tool - ustawienia poleceń AT. Rezultat ten sam jak powyżej opisany. Tu też trzeba dopisać komendę. Jakby to były dwa niezależne narzędzia. Lecz efektu brak.

Nie mogłem się powstrzymać, aby tego nie sprawdzić, bo kto to widział zrobić takiego babola w swoich pakietach. Niestety jak na złość mi działa sad.

https://iv.pl/images/defa9bb3ce315403f428add26f197c68.png

To są dwa niezależne narzędzia bo jedno wysyła polecenia za pomocą pakietu Cezarego, a drugie za pomocą atinout. Mechanizm obsługi za to jest taki sam (zrobiłem tak specjalnie, aby ułatwić pracę użytkownikowi).

LuCI twierdzi, że nie ma zmian do zapisania bo edytując listę poleceń zapisujemy oddzielny plik, nie plik ustawień (więc Lucynka dobrze gada).

arturjacek napisał/a:

4. Modem - informacje o statusie połączenia. Jak go nie ma to kółko się będzie kręcić aż się ukręci smile Trzeba wymusić wyjście ze strony bo samo nie przerwie błędem. Mogło by to robić np. po minucie. Nie ma i błąd.

Kręci się bo oczekuje na jakieś dane z interfejsu, jak ich nie ma, wskazało się inny interfejs sieciowy to tak będzie się kręciło, aż użytkownik postanowi dobrze wszystko skonfigurować. To samo tyczy się danych odczytywanych z modemu, może ich nie odczytać od strzała, więc będzie komunikat o próbie odczytu, odczeka 25 sekund i przeładuje stronę.

Tu mogę coś jeszcze pokombinować, aby to może bardziej sprytnie działało. Pomyślę nad tym.

arturjacek napisał/a:

7. Reguły zapory mamy taki komunikat : "Wykryto starsze reguły
W systemie są obecne starsze reguły iptables. Mieszanie reguł iptables i nftables jest odradzane......".

Nie pamiętam, abym mieszał w zaporze poza dodanie WAN (qmi).

Postaw kawę

1,310 (edytowany przez arturjacek 2022-11-09 02:51:18)

Zaraz zaraz czy gdzieś napisałem że niedobre ? Nie wręcz przeciwnie - wypisałem swoje uwagi bez żadnych pretensji. Moim jedynym celem jest propozycją udoskonalenia obrazu o ile to możliwe bo przyznam nie jestem użytkownikiem PRO. Raczej neptek. Poddaję analizie autora czy może ewentualnie coś poprawić ???? Co do punktu 2 to może ja coś źle robię? Kopiuję z linijki wyżej wszystko wstawiam niżej linijkę i poprawiam opisy przed strzałka i polecenie za strzałka. No ale nie mam tego u siebie potem. W obu miejscach. No nic pomęczę się jeszcze z tym jak odeśpię dzisiejsza noc ???? A obraz jest spoko - przeszlifować go trzeba i lux będzie. Dzięki pozdrawiam i się odezwę ponownie požniej.
PS. O tych regułach z pkt 7 Lucyna trąbi od razu po oczach.

1,311 (edytowany przez IceG 2022-11-09 06:36:29)

@arturjacek nie widze co tam wpisujesz, ale wszystko jest opisane pod oknem wprowadzania polecen uzytkownika. Jest jasna informacja jak powinna wyglądać składnia w linijce.

Każda linijka powinna mieć następujący format: 'Etykieta polecenia;polecenie AT'.

Opis polecenia/etykieta (U mnie ma to postać akurat tekstu ze strzalką i poleceniem), nastepnie najwazniejszy separator czyli ";" i na koncu samo polecenie. Pilnujac tej skladni musi działać.

Nie ukrywam że z Openwrt już jakiś czas się bawie, ale budowanie obrazow dla Innych to dla mnie nowość. Zdaje sobie sprawe że moje obrazy mogą kuleć tym bardziej, że buduje je z wersji rozwojowej. Zobaczymy jak to dalej będzie, jasne uwagi przyjmuje i kazde podpowiedzi, konstruktywne slowa wsparcia też są mile widziane.

Postaw kawę

1,312 (edytowany przez smereka 2022-11-09 14:40:38)

Miał ktoś z Was może taki przypadek na którymkolwiek z serii mf286:

Zdjęcie oczywiście dotyczy mf286d.

https://i.ibb.co/m6gMPmS/wskaznik-mf286d.png

Router normalnie działa. Wcześniej wszystkie diody były sprawne. Pakiet IceG też normalnie wskazuje poziom sygnału. Nie chciało mi się wnikać w patroszenie i sprawdzanie miernikiem czy to dioda padła. Ciekawi mnie czy to odosobniony przypadek...

1,313

W sensie że dioda ci jedna nie działa? Nie.

1,314

Tak Cezary ta druga od lewej. Ale może jest ktoś u kogoś inna nie świeci oczywiście jakaś środkowa żeby mieć pewność że to nie wina po prostu słabego sygnału co w moim przypadku niemożliwe no bo 3 się zapaliła.

1,315

U mnie zapalają się po kolei smile. A przy starcie jak on migla ledami to w ogole się zapala? Kiedykolwiek się świeciła?

1,316 (edytowany przez arturjacek 2022-11-09 15:25:36)

https://i.ibb.co/QKmkYcV/IMG-20221109-151603927.jpg
Ja mam tak.
IceG faktycznie składnia miała nie dodane " ; " średnik . Po dodaniu już polecenia widać i działają. Punkt 2 ok.

1,317

Nie wiem. Za 3-4 tygodnie tam będę to sprawdzę. Mi to nie przeszkadza. Graficznie może nie działać najważniejsze że funkcjonalnie sprawny. Aha tam jest ten operowany pacjent z czerwca jak dobrze pamiętam więc może coś się stało zanim modem zdechł u poprzedniego użytkownika. Ja się za bardzo nie przyglądałem na niego jak było wcześniej.

1,318 (edytowany przez smereka 2022-11-09 15:33:44)

O tutaj od arturajacka widać, że 4 dioda od lewej jakby bardziej wypalona (świeci ciemniej od pozostałych) czyli coś na rzeczy jest wink

1,319

Zmień diodę i tyle, o ile to ona się wypaliła.

1,320 (edytowany przez arturjacek 2022-11-09 15:29:16)

smereka napisał/a:

O tutaj od arturajacka widać, że 4 dioda od lewej jakby bardziej wypalona (świecie ciemniej od pozostałych) czyli coś na rzeczy jest wink

Albo ją wyjarało smile i to tylko poświata od tych z boku diod.

1,321 (edytowany przez smereka 2022-11-09 15:30:42)

E tam... Cezary do takiej pierdoły szkoda go w ogóle kłaść na stół operacyjny. Ten egzemplarz i tak dożywotnio zostaje u moich rodziców - nikomu nie dam pacjenta, który był w tak tragicznym stanie, że trzeba było niskopoziomowo programować. Tak na prawdę nie wiadomo co się stało, że poprzedni użytkownik doprowadził go do tego stanu. I choć u nich działa na razie przed 3 -4 miesiące bez przerwy idealnie to nigdy nie wiadomo co jeszcze wywinie... Ot po prostu pokazałem Wam ciekawostkę...

1,322 (edytowany przez smereka 2022-11-09 15:35:32)

arturjacek napisał/a:
smereka napisał/a:

O tutaj od arturajacka widać, że 4 dioda od lewej jakby bardziej wypalona (świecie ciemniej od pozostałych) czyli coś na rzeczy jest wink

Albo ją wyjarało smile i to tylko poświata od tych z boku diod.

Haha to teraz już wiemy czemu producent na OFW dał możliwość całkowitego wyłączenia diod smile))))))))))

... żeby się nie wypalały bo to szajs (diody oczywiście bo sam modem i płytę oceniam na szkolną 6 szczególnie jak na openwrt ma już pełną obsługę vlan z czego intensywnie korzystam)

1,323

No nie wiem, masz okazję zrobić sobie kolorową drabinkę poziomu sygnału...

1,324

No tak może być. Szkoda rozbierać i drutować diody w tych ZTE. Poprzedni jaki miałem na OFW ZTE MF283+ też spalił diodę tylko tamten tą wskazującą zasilanie.

1,325

Cezary napisał/a:

No nie wiem, masz okazję zrobić sobie kolorową drabinkę poziomu sygnału...

Raczej choinkę na święta big_smile