@arturjacek nie miałeś litości.. tak dojechać.. mój.. mój.. obraz.. 
Chyba czas zakończyć udostępnianie, jak to takie niedobre.
Odniosę się tylko do tego co moje, na co mam wpływ.
arturjacek napisał/a:2. modem - polecenia AT - Konfiguracja - Konfiguracja atinout - Ustawnienia dla terminala : Wpisuję polecenie ATI. Oznaczam jako modem info . Wracamy do polecenia AT - Interfejs użytkownika dla atinout do obsługi poleceń AT i niestety to polecenie wcześniej zapisane a potem kliknięte zapisz i zastosuj i NIC. Luci twierdzi , że nie ma zmian do zapisania i polecenia nie ma w wyborze tych z rozwijanego menu użytkownika. Ale w oknie konfiguracji jest. No to restart urządzenia z prądu i niestety komendy modem info nie widać. Lista poleceń AT konćzy się na : Modem reboot ➜ AT+CFUN=1,1;AT+CFUN=1,1.
3. Zatem przechodzimy na zakładkę modem - wiadomości SMS - Konfiguracja SMS tool - ustawienia poleceń AT. Rezultat ten sam jak powyżej opisany. Tu też trzeba dopisać komendę. Jakby to były dwa niezależne narzędzia. Lecz efektu brak.
Nie mogłem się powstrzymać, aby tego nie sprawdzić, bo kto to widział zrobić takiego babola w swoich pakietach. Niestety jak na złość mi działa
.

To są dwa niezależne narzędzia bo jedno wysyła polecenia za pomocą pakietu Cezarego, a drugie za pomocą atinout. Mechanizm obsługi za to jest taki sam (zrobiłem tak specjalnie, aby ułatwić pracę użytkownikowi).
LuCI twierdzi, że nie ma zmian do zapisania bo edytując listę poleceń zapisujemy oddzielny plik, nie plik ustawień (więc Lucynka dobrze gada).
arturjacek napisał/a:4. Modem - informacje o statusie połączenia. Jak go nie ma to kółko się będzie kręcić aż się ukręci smile Trzeba wymusić wyjście ze strony bo samo nie przerwie błędem. Mogło by to robić np. po minucie. Nie ma i błąd.
Kręci się bo oczekuje na jakieś dane z interfejsu, jak ich nie ma, wskazało się inny interfejs sieciowy to tak będzie się kręciło, aż użytkownik postanowi dobrze wszystko skonfigurować. To samo tyczy się danych odczytywanych z modemu, może ich nie odczytać od strzała, więc będzie komunikat o próbie odczytu, odczeka 25 sekund i przeładuje stronę.
Tu mogę coś jeszcze pokombinować, aby to może bardziej sprytnie działało. Pomyślę nad tym.
arturjacek napisał/a:7. Reguły zapory mamy taki komunikat : "Wykryto starsze reguły
W systemie są obecne starsze reguły iptables. Mieszanie reguł iptables i nftables jest odradzane......".
Nie pamiętam, abym mieszał w zaporze poza dodanie WAN (qmi).
Używasz
moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę