1

Temat: Reguły ruchu sieci z ZeroTier'em

Witam,

Chciałem zapytać czy istnieje możliwość blokowania połączeń z LAN do WAN z pozostawieniem możliwości odpowiedzi na pakiety z "WAN" ZeroTier'a?
Urządzenia (automatyka) w LAN przy dostępie do internetu często się aktualizuje i liczy to GB. Chcę tego uniknąć ale pozostawić możliwość połączenia zdalnego.

Czy wystarczy modyfikacja w tym miejscu? (HOME to moja strefa ZeroTier)

strefy bbcode test

OpenWrt 21.02 / LuCI / Linksys WRT3200ACM

2

Odp: Reguły ruchu sieci z ZeroTier'em

Wywal forwarding pomiędzy lan i wan, wtedy żaden pakiet nie przejdzie z lanu do wanu. Router będzie miał internet, jak zrobisz forwarding pomiędzy vpn a lanem to z vpn będziesz miał dostęp do lanu, ale lan do wan nie. Taki killswitch wg openvpn.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dziękuję Cezary.
Dziś tak naprawdę miałem okazję "zaryzykować", co prawda zdalnie ale!... jak Ty piszesz to musi być tak jak Ty piszesz big_smile

4

Nawiązując do tematu posta:

- LAN w routerze to 172.30.0.0/16,
- adres routera 172.30.100.253,
- część urządzeń w tym LANie ma bramę ustawioną na 172.30.100.254 (ustawienia statyczne, których raczej nie chcę zmieniać),

Będąc połączony do WiFi/LAN routera mam możliwość połączenia się z urządzeniami z ustawioną inną bramą niż router lecz w połączeniu zdalnym przez ZeroTier łączę się tylko z urządzeniami z bramą routera.
Czy istnieje jakaś możliwość aby bez zmiany bramy można było zdalnie połączyć się z tymi urządzeniami?

5

Zephyr napisał/a:

...

Będąc połączony do WiFi/LAN routera mam możliwość połączenia się z urządzeniami z ustawioną inną bramą niż router lecz w połączeniu zdalnym przez ZeroTier łączę się tylko z urządzeniami z bramą routera.
...

Zgadza się ponieważ będąc w sieci LAN masz adres z tej samej "grupy" i wszystkie urządzenia potrafią odpowiedzieć.

Łącząc się zdalnie masz adres sieci Zerotiera, wtedy urządzenia, które mają ustawioną bramę na inny router 172.30.100.254 będą odsyłać do niego odpowiedź bo tylko jego znają jako jedyny ratunek, gdy ktoś się o coś pyta i nie jest z ich sieci lokalnej.
Wtedy NIE dostaniesz odpowiedzi bo router 172.30.100.254 zapewne prześle odpowiedź na swój WAN do ISP a tam admini muszą być nieźle na Ciebie wkurzeni, że zalewasz ich serwer pytaniami o prywatne adresy smile
A w razie jak mają w swojej sieci podobne adresy to pomyślą, że chcesz zrobić włam na ich hosty smile

Łącząc się zdalnie masz adres sieci Zerotiera, wtedy urządzenia, które mają ustawioną bramę na router 172.30.100.253 będą odsyłać do niego odpowiedź bo tylko jego znają jako jedyny ratunek, gdy ktoś się o coś pyta i nie jest z sieci lokalnej i wtedy dostaniesz odpowiedź ponieważ ten router zna sieć Zerotiera bo ma taki interfejs u Siebie.

Maz 2 wyjścia:

1. Na routerze 172.30.100.254 ustawić routing do sieci Zerotier przez router 172.30.100.253
czyli router .254 dostanie od hosta pakiet na adres docelowy Zerotiera i wg tablicy routingu odeśle go do .253 a tamten już będzie wiedział co z nim zrobić

LUB

2. Ustawić maskaradę w strefie LAN w routerze 172.30.100.253
wtedy wychodząc z sieci Zerotiera router podmieni ten adres na swój 172.30.100.253 i wtedy wszystkie urządzenia będą myślały że rozmawiają z routerem smile W odpowiedzi na podstawie tablicy połączeń router 253 przepisze swój adres na adres docelowy Zerotiera i dostaniesz odpowiedź z dowolnego hosta z sieci LAN bez względu jaką mają bramę smile

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

6

mar_w rzeczywiście...

Łącząc się zdalnie masz adres sieci Zerotiera

... gdzieś mi to umknęło.
Jeżeli chodzi o rozwiązania to pierwszego nie jestem w stanie zrealizować bo są admini i adminki. Rozwiązanie drugie z maskaradą wymaga u mnie doszkolenia i będę je realizował jeżeli nie wyjdzie mi rozwiązanie trzecie zainicjowane Twoim powyższym cytatem - spróbuję zmienić maskę na urządzeniach to może wtedy będą bardziej chciały rozmawiać z obcymi big_smile

7

maską nie kombinuj...

Ustaw maskaradę w strefie LAN w firewallu na 172.30.100.253 i sprawdź....
sumie to dziwne, że masz sieć do której łączysz się lokalnie i przez tunel a nie możesz czegoś zmienić bo są admini i adminki.
ale nie wnikam bo to wykracza poza temat.

* DVBT2 - T230C *

8 (edytowany przez Zephyr 2022-11-14 19:41:57)

Dziękuję mar_w
Twoja propozycja z maskaradą to raczej najprostsze i najszybsze rozwiązanie. Zadziałało bez problemu.

9

... ale zyskując dostęp do wszystkich urządzeń przez tunel w tej nietypowej konfiguracji straciłeś coś innego.... sad

No ale tak już jest, gdy w jednej sieci część urządzeń ma inną bramę i trzeba je podstępem zwabić do "swojej bramy" ... zerotiera, dodatkowo nie mając możliwości lekkiej konfiguracji innej bramy....

* DVBT2 - T230C *