Temat: Problem na linii WAN LTE - LAN
Jak pewnie wiecie od dłuższego czasu walczę z internetem LTE w sieci domowej. Po kilku latach bezproblemowego korzystania z routera B535-232 z kartą Ora.... w pudle na dachu zaczęły dziać się cuda, zaniki i ograniczenia. Zmieniłem router na MF286D, znalazłem miejsce na podwórku gdzie przy małym obciążeniu BTS'a mam 200 Mbit. Schody zaczynają się gdy podłączę całą swoją sieć (przez Gigabit) do tego routera jako do bramy (z tego co kojarzę gdy ten sam router LTE był podłączony do WAN routera w domu problemu nie było), to albo rwie, albo całkowicie znika dostęp do netu. Gdy odłączę kabel LAN do większości urządzeń (zostaje podłączony tylko 1 AP bez klienta i jedna kamera ) to po WiFi mam ponad 100 Mbit na B535, gdy podłączę resztę LAN'u to są cyrki po chwili. Ta reszta to w sumie 3x AP WNDR4300, 1x AP CISCO, QNAP, 5 kamer + rejestrator, 6x ESP - Supla, 1 Bridge do kamery, 3 klientów typu telefon i smartfon i TV. W sumie ok 25 urządzeń odnalezionych na LAN.
MF286D w tej konfiguracji na oryginalnym sofcie tracił dostęp do GUI (gdy był tylko modemem, nie było problemu), na OpenWRT od IceG ciągle przerywał dostęp do sieci WAN bez śladu w logach. No cyrk. Może macie pomysł co mogę mieć nie tak w sieci, i jak to naprawić zachowując router LTE jako bramę.