Temat: Problem na linii WAN LTE - LAN

Jak pewnie wiecie od dłuższego czasu walczę z internetem LTE w sieci domowej. Po kilku latach bezproblemowego korzystania z routera B535-232 z kartą Ora.... w pudle na dachu zaczęły dziać się cuda, zaniki i ograniczenia. Zmieniłem router na MF286D, znalazłem miejsce  na podwórku gdzie przy małym obciążeniu BTS'a mam 200 Mbit. Schody zaczynają się gdy podłączę całą swoją sieć (przez Gigabit) do tego routera jako do bramy (z tego co kojarzę gdy ten sam router LTE był podłączony do WAN routera w domu problemu nie było), to albo rwie, albo całkowicie znika dostęp do netu. Gdy odłączę kabel LAN do większości urządzeń (zostaje podłączony tylko 1 AP bez klienta i jedna kamera ) to po WiFi mam ponad 100 Mbit na B535, gdy podłączę resztę LAN'u to są cyrki po chwili. Ta reszta to w sumie 3x AP WNDR4300, 1x AP CISCO, QNAP, 5 kamer + rejestrator, 6x ESP - Supla, 1 Bridge do kamery,  3 klientów typu telefon i smartfon i TV. W sumie ok 25 urządzeń odnalezionych na LAN.
MF286D w tej konfiguracji na oryginalnym sofcie tracił dostęp do GUI (gdy był tylko modemem, nie było problemu), na OpenWRT od IceG ciągle przerywał dostęp do sieci WAN bez śladu w logach. No cyrk. Może macie pomysł co mogę mieć nie tak w sieci, i jak to naprawić zachowując router LTE jako bramę.

2

Odp: Problem na linii WAN LTE - LAN

Kabel, wtyczki lub konflikt w arpach. Sprawdź wszystkie trzy rzeczy. To co opisujesz bardzo wskazuje na problem z kablem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez automaciek 2022-10-26 10:08:51)

Tyle że komunikacja wewnątrz sieci działa bez zarzutu??? Również na linii brama - reszta sieci. Przełączę konfigurację, tak aby modem był tylko modemem na WAN innego routera (na tym samym okablowaniu), zobaczymy.

P.S. Cezary Co ciekawe w kwestii okablowania, jestem połączony po WiFi do routera LTE a odłączony mam kabel do reszty sieci, to speedtest ponad 100, podłaćzam kabel i nagle po wifi albo kilka Mbit, albo całkiem brak netu, czyli to chyba nie okablowanie. Gdy testowałem MF286D, to uruchomienie Speedtestu skutkowało komunikatem "rozłączony" w detektorze internetu. No i krótko po restarcie routera - bramy jest ok. Co ciekawe usługi typu "SUPLA" o małym transferze działają, film z Netflixa też da się obejrzeć, choć z niskim bitrate.

4

Jaka moc lub jaki max prąd zasilacza zasilającego mf286d? Wpięty bezpośrednio czy przez pasywne poe?

5

Zasilacz oryginalny ZTE z zestawu, ale problemy mam również na B535-232.

6

To jest problem sprzętowy, możemy podpowiadać, ale sam musisz znaleźć przyczynę. Może coś wierciłeś ale przesuwałeś i uszkodziłeś przewód, może zasilacze wariują (sprawdź multimetrem na zakresie DC, a jeśli coś znaczącego jest na zakresie AC to może uszkodzony być zasilacz i tętnienia są za duże, zazwyczaj kondensator siada, a najlepiej sprawdzić oscyloskopem big_smile), może napięcie 230 VAC masz poza zakresem (miałem taki przypadek gdzie na jednej fazie było około 180V AC ale to eizodyczne, ale wówczas inne sprzęty wariowały),  A sieć LAN masz STP czy UDP?  Jeśli UDP to może jakiś nowy sprzęt domowy sieje w eter? A jeśli STP to pętla masy, albo źle uziemiony ekran, który robi za antenę? Zasilaj wszystkie urządzenia na skrętce tą samą fazę, może pomoże. Lub być może siwtch/router Ci poszedł, bo piorun niedaleko uderzył i zaindukowane napięcie uszkodziło sprzęt, ale go zabiło? Musisz się pobawić i wypinać urządzenia z sieci lub puszczać obejścia nowym przewodem na testy. Miłej zabawy.

7

Po wielu kombinacjach i zmianach konfiguracji w LAN staneło na tym że "coś" generuje mi potężną ilość połączeń równolegle ( nawet do 10000), co powodowało zatykanie WAN. Póki co odłączyłem QNAP'a i wygląda na to że jest ok, mam do 300 połączeń. Dla serwera miałem otwarte porty FTP (udostępnianie zdjęć do publikacji), :80 dla WWW-WordPress , :90 dla WWW-interface i dla Qsync'a. Niestety dla kompilacji IceG próba wejścia w wykresy-połączenia wysypuje interfejs, a w zasadzie cały router, chyba że to też sprawka ilości połączeń.