Odp: ZTE MF289F - Porting OpenWRT
smereka napisał/a:Czy dobrze rozumiem na podstawie Waszych wywodów, że jest szansa aby w przyszłosći na openwrt na tych 2 syfiastych switczach (mf286d i mf289f) w końcu było wydzielenie portów?
Jeżeli nie boisz się zbudować obrazu samodzielnie, to patch leży tu:
https://github.com/Leo-PL/openwrt/tree/ … d-use-lan1
VLANy normalnie wtedy działają na wszystkich portach.
W wersji rozwojowej to już nie jest potrzebne, bo możesz sobie z tymi portami dłubać dowolnie - jedynie domyślne przypisanie jest inne.
Nie kompilowałem nigdy. Poczekam aż będą obrazy od Cezarego. Ale to bardzo dobra wiadomość. W końcu te 2 cudowne badziewka będę mógł nazwać pełnowartościowymi routerami a nie protezami.
P.S. w ten weekend kolejny mf286d na jedynym słusznym sofcie poszedł do pracy. Nie wiem tylko dlaczego jak wymuszałem mu kanały na radiu na 5GHz to max pobieranie miałem 5-10 Mbit/s jak wrzuciłem na auto tyle ile od opka czyli coś ponad 100 było na T-mobile. Żadnych sieci dookoła czysta strefa. Domek na skraju lasu i 0 sąsiadów. Wydaje mi się jak w wawie go męczyłem było ok na wszystkich kanałach pomimo oczywiście panującego śmietnika w eterze. A tam cyrki. Zostawiłem na auto zobaczymy jak będzie się spisywał.