451 (edytowany przez smereka 2022-10-17 08:43:42)

Odp: ZTE MF289F - Porting OpenWRT

Leo-PL napisał/a:
smereka napisał/a:

Czy dobrze rozumiem na podstawie Waszych wywodów, że jest szansa aby w przyszłosći na openwrt na tych 2 syfiastych switczach (mf286d i mf289f) w końcu było wydzielenie portów?

Jeżeli nie boisz się zbudować obrazu samodzielnie, to patch leży tu:
https://github.com/Leo-PL/openwrt/tree/ … d-use-lan1
VLANy normalnie wtedy działają na wszystkich portach.
W wersji rozwojowej to już nie jest potrzebne, bo możesz sobie z tymi portami dłubać dowolnie - jedynie domyślne przypisanie jest inne.

Nie kompilowałem nigdy. Poczekam aż będą obrazy od Cezarego. Ale to bardzo dobra wiadomość. W końcu te 2 cudowne badziewka będę mógł nazwać pełnowartościowymi routerami a nie protezami.

P.S. w ten weekend kolejny mf286d na jedynym słusznym sofcie poszedł do pracy. Nie wiem tylko dlaczego jak wymuszałem mu kanały na radiu na 5GHz to max pobieranie miałem 5-10 Mbit/s jak wrzuciłem na auto tyle ile od opka czyli coś ponad 100 było na T-mobile. Żadnych sieci dookoła czysta strefa. Domek na skraju lasu i 0 sąsiadów. Wydaje mi się jak w wawie go męczyłem było ok na wszystkich kanałach pomimo oczywiście panującego śmietnika w eterze. A tam cyrki. Zostawiłem na auto zobaczymy jak będzie się spisywał.

452

Panowie, co z tym wan w testowych obrazach? Działa czy nie? Bo obrazy muszę budować.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

453

Działa wan , testowałem na Twojej wersji z luci , mf289f dostał ip po podłączoeniu internetu do wan , i rozsyłał go po wifi i po drugin gnieździe lan.

454

Daj mi Lucynę to wezmę ją z mf289f w obroty wink

455

Przecież jest dostępny taki testowy obraz.

456 (edytowany przez Leo-PL 2022-10-18 21:01:31)

Ja też czekam na informację by otworzyć PR. A patch, o którym wspominałem wcześniej wylądował, do czego odrobinę się przyczyniłem. Ponawiam więc pytanie do @Królik w kwestii zmiany mapowania portów, zwłaszcza że mamy już rozpracowane, jak to konfigurować i z DSA i bez niego.

457

Ale o co chodzi z tymi portami? W wydaniu stabilnym nic nie zmienicie. W rozwojowym jest dsa i tam nie ma problemów, bo sterownik dsa zegna wspaniały sterownik z ipq40xx.

Zupełnie nie rozumiem po co ruszać konfigurację bazową dsa.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

458

MiG25 napisał/a:

Działa wan , testowałem na Twojej wersji z luci , mf289f dostał ip po podłączoeniu internetu do wan , i rozsyłał go po wifi i po drugin gnieździe lan.

W celu uzupełnienia , WAN był górny port , LAN dolny ,czyli wszystko ok.

Tylko na mifi nie udało się tego WAN jako LAN1 przypiąć do br-lan , ale to Leo pisał ,ze przez vlany...

459

Królik napisał/a:

Ale o co chodzi z tymi portami? W wydaniu stabilnym nic nie zmienicie. W rozwojowym jest dsa i tam nie ma problemów, bo sterownik dsa zegna wspaniały sterownik z ipq40xx.

Zupełnie nie rozumiem po co ruszać konfigurację bazową dsa.

Wczoraj do mastera wpadł patch pozwalający nastawić WAN jako QMI przez uci-defaults, co jest domyślną konfiguracją też w stocku, stąd pomysł by przerobić startową konfigurację w ten sam sposób i zunifikować ją - w tej chwili urządzenia z ipq40xx różnią się nią od starszych (283+ i 286* na QCA9563), w których wszystkie porty startowały jako LAN.

460

Wszystkie urządzenia które mają domyślnie w pakietach uqmi należało by przerobić na wan przez qmi.

461

Ok, przegapiłem patcha. Teraz to ma dużo sensu. Ale Cezary ma rację, byłoby dobrze zebrać wszystkie nasze posiadane urządzenia i puścić jeden duży PR.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

462

https://github.com/openwrt/openwrt/pull/11044
Otwarłem PR, Tested-by mile widziane.

463

Leo-PL napisał/a:

Hi,
i´ll also test. is there maybe an image, or do i have to build it myself. if yes, i only build nightly builds until yet, how can i build this version?
br
Chris

464

tango38317 napisał/a:
Leo-PL napisał/a:

Hi,
i´ll also test. is there maybe an image, or do i have to build it myself. if yes, i only build nightly builds until yet, how can i build this version?
br
Chris

Yes, see https://dl.eko.one.pl/firmware/?version … zte_mf289f

465

Cezary napisał/a:
tango38317 napisał/a:
Leo-PL napisał/a:

Hi,
br
Chris

Yes, see https://dl.eko.one.pl/firmware/?version … zte_mf289f

Hi,
many thanks - i have seen there is also a mifi build - i think i can also use this version and give feedback?
br
Chris

466

My mifi/luci/openwrt images are the same - hey have the same source, just a different set of packages. Test it, if you want.

467

W tym MiFi , jest tylko LAN2 przypisany do br-lan , i uci set easyconfig.ussd.raw_output='1' też nie ustawione.

Problem z wyższymi kanałami to chyba jakiś większy problem ,bo na MF286D jest to samo ( powyżej 116 są nie do ustawienia). Na innych IPQ4019 jest to samo ?

No i może czas pomyśleć o MiFi international (czyli również w języku en , patrząc na powyższym przykładzie) smile

468

Nie jest. easyconfig nie manipuluje vlanami, więc jeżeli proste przypisanie interfejsu do bridge nie działa bo wymaga zabawy z vlanami to z automatu nie będę przypisywał tego. Trzeba więc samodzielnie się z tym pobawić.

469

MiG25 napisał/a:

W tym MiFi , jest tylko LAN2 przypisany do br-lan , i uci set easyconfig.ussd.raw_output='1' też nie ustawione.

Problem z wyższymi kanałami to chyba jakiś większy problem ,bo na MF286D jest to samo ( powyżej 116 są nie do ustawienia). Na innych IPQ4019 jest to samo ?

No i może czas pomyśleć o MiFi international (czyli również w języku en , patrząc na powyższym przykładzie) smile

Hi,
ok - i see my issue. Its a polish image...
have flashed it, and its hard to find the correct default password if you work with a translator.
maybe you can help to to login (default pw), i´ll flash the normal openwrt image, and add packages manually.

many thx
chris

470

default password for mifi is 12345678 ( also for wifi's)

471

MiG25 napisał/a:

hi,
thanks for your help.
should i also answer in git issue after testing?
br

472

Cezary napisał/a:

Nie jest. easyconfig nie manipuluje vlanami, więc jeżeli proste przypisanie interfejsu do bridge nie działa bo wymaga zabawy z vlanami to z automatu nie będę przypisywał tego. Trzeba więc samodzielnie się z tym pobawić.

Ale easyconfig nie manipuluje też przypisaniami portów , więc to chyba kwestia odpowiedniego defaultowego config/network ....

473

tango38317 napisał/a:
MiG25 napisał/a:

hi,
thanks for your help.
should i also answer in git issue after testing?
br

If everything working, add tested-by in this PR: https://github.com/openwrt/openwrt/pull/11044

474

MiG25 napisał/a:
Cezary napisał/a:

Ale easyconfig nie manipuluje też przypisaniami portów , więc to chyba kwestia odpowiedniego defaultowego config/network ....

A to akurat ma, można w gui przypisać port wanowy do lanu.

475

Hi,
reflashed with openwrt build, internet is working added additional packages.
one thing i´m confussed about:
tried to add vlan in switch, but nothing happened in the gui. also see the message on cpu0 and cpu1  is untagged in multiple vlans. checked it on other devices (archer c7) verified cpu config, and cpu is tagged - is this correct in huawei switch (untagged)?
also after refreshing the page, all added vlans are visible in gui.
maybe you can verify it.
br
chris