51

Odp: Dziwne zachowanie WiFi 5Ghz

Cezary napisał/a:

Generalnie nie powinno tak flapować. Wgraj oryginał i zobacz czy radio działa poprawie.

Taki jest ostateczny plan, tylko musze pobrac obraz i narzedzie.

Na chwile obecną w logach cisza po ponad 2h, nic więcej nie pluje siedzi cicho jedynie...

nf_conntrack: default automatic helper assignment has been turned off for security reasons and CT-based  firewall rule not found. Use the iptables CT target to attach helpers instead.

Jeszcze jutro wykonam finalne testy i jak dalej lipa to zostaje pierwotny fw. A jak i tu będzie źle to wymiana na inny.

Póki co jeszcze trochę pozmieniałem ustawienia interfejsów i przyglądam się z bliska co robi android z siecią. Ogólnie to nic nadzwyczajnego.

Interfejsy są up, podstawowa tabela jest wskazana poprawnie z interfejsem. Netmaska się prezentuje trochę nie tak ale to raczej przekłamanie. Netstat tez nie pokazuje żadnych dziwnych połączeń.

Jedyne co rzuciło mi się w oczy to usilne dodane adresy v6 na dwóch interfejsach pomimo że od strony owrt wszystko z v6 blokowane/wyłączone. Dla wifi dodałem izolacje klientów, wyłączyłem wmm, zmniejszyłem moc na 10mW, z ręcznych ostawień dałem dhcp... pewnie guzik to da ale android jakimś cudem zgubił nagle te ipv6. Na logikę nie powinno to mieć żadnego wpływu na zachowanie łączności.

52

Czasami by się chciało powiedzieć Andrzeju nie denerwuj się to się wyklepie...

Póki co działa skurkowany. wink I bądź tu człowieku mądry. Ostanie zmiany chyba póki co przyniosły poprawę bo od ponad 20h bez padaki.

Tylko niech ktoś wytłumaczy co do tego problemu ma te kilka opcji ech... Jeszcze trzeba by zawęzić poszukiwania do jednej konkretnej zmiany. hmm

53

Ciąg dalszy telenoweli... znowu się kisi wifi.

Udało mi się natomiast zawęzić trochę miejsce problemu. Wydaje się że to nie tyle ustawienia powodują zwis tylko ilość danych które zostaną pobrane. Przy użyciu ookla i powtarzaniu po kilkanaście/kilkadziesiąt testów jestem wstanie zwiesić ruch.

Raczej nie jest to wina po stronie tel bo na innym ap nigdy tego nie było. R6220 uszkodzony sprzętowo też to się wydaje dość dziwne... czyli coś z owrt się wywala przy tych dwóch konkretnych urządzeniach gdy wygeneruje się większy ruch.

Ktoś coś takiego kiedyś widział?

54

Sprawdziłem org fw, problem na nim nie występuje... hmm

ech

55 (edytowany przez krisux 2022-10-04 10:23:53)

igor13 napisał/a:

ech

Jak pisałem mam też ten problem. Przerobiłem wszystko być może któryś z klientów powoduje ten problem. Dolegliwość występuje też na innych routerach z tym radiem. Dziwne jednak że nie u wszystkich. Zobacz nowego snapshota bo ponoć poszedł jakiś fix na to radio.

https://downloads.openwrt.org/snapshots … pgrade.bin

Dograj tylko luci z repo jak potrzebujesz

56

krisux napisał/a:
igor13 napisał/a:

ech

Jak pisałem mam też ten problem. Przerobiłem wszystko być może któryś z klientów powoduje ten problem. Dolegliwość występuje też na innych routerach z tym radiem. Dziwne jednak że nie u wszystkich. Zobacz nowego snapshota bo ponoć poszedł jakiś fix na to radio.

https://downloads.openwrt.org/snapshots … pgrade.bin

Dograj tylko luci z repo jak potrzebujesz

Thx,

Bedę testować na dniach bo obecnie jestem wypalony wink

Zapewne jest tak mówisz... wydaje się że ten chip ma jakieś dziwne niekompatybilności z radiem w tel. Sytuacja wcale nie jakaś nadzwyczajna. Kiedyś już były afery jak pewne karty TPlinka nie działały z określonymi sprzętami bo coś tam w oprogramowaniu jeden z producentów popsuł i zajęło im ponad dwa lata żeby naprawić.

57

Przeskoczyłem na 22.03-SNAPSHOT r19776-f579b8538b niestety bez zmian. sad

58 (edytowany przez routheros 2022-10-11 17:34:36)

Podzielę się moją historią z R6220.
Miałem z wifi podobnie. Kupiłem jakiejś 2 lata temu 2szt. za 160zł. jako leżaki magazynowe - nie wiem czy to były nówki, które przeleżały, czy używki po polerce smile W każdym razie błyszczały się jak psu..., a wiem jak łatwe je zarysować - Żona z kurzu przetrze delikatnie i zaraz ryski się pojawiają.
Odnośnie sprawy - lubiło wywalić Wifi (5ghz only na wtedy  najświeższym sofcie z luci od Cezarego - wersja z 2022-09-04) - nie było w tym cykliczności - czasem "firmware running" po 1 dniu działania, czasem po 1 tygodniu. Zaczęło to się dziać dopiero od jakiegoś czasu, na wcześniejszych wersjach nie uświadczyłem, dlatego pomyślałem, że HW zaczyna siadać i dziś kurier dostarczył mi Cudy X6.
Nie sprawdzałem na org. sofcie, bo od pierwszych jego minut postawiłem na openwrt. Na pierwszym egzemplarzu problemy zaczeły się objawiać flapowaniem ethernetów i "zubażało" go do 100mbit, gdzie w praktyce mulił jeszcze bardziej, więc 1wszy poszedł w odstawkę i wgrałem 22.03 Cezarego, gdzie problemy z wifi zaczęły się po jakimś czasie dopiero.
Najlepsze, że pod lupę wziąłem z powrotem 1wszy egzemplarz - wgrałem najnowszy Cezarego i ethernety działają - nie wiem może za krótko z nim działałem, ale router idzie na test po lanie - wifi nie spradzałem, bo w drugim środowisku nie było potrzebne.
Ogólnie, podsumowując router świetny, ale żywotnością wifi, a bardziej jego stabilnością (przy najmniej u mnie) nie poszczycił- gdzie dla porównania legendarny Tplink 1043ND, lata do dziś, od tylu lat, że rachubę straciłem. Może gdybym kupił R6220 jako nówkę... kto wie smile Pozdrawiam.

59

routheros napisał/a:

Podzielę się moją historią z R6220.
Miałem z wifi podobnie. Kupiłem jakiejś 2 lata temu 2szt. za 160zł. jako leżaki magazynowe - nie wiem czy to były nówki, które przeleżały, czy używki po polerce smile W każdym razie błyszczały się jak psu..., a wiem jak łatwe je zarysować - Żona z kurzu przetrze delikatnie i zaraz ryski się pojawiają.
Odnośnie sprawy - lubiło wywalić Wifi (5ghz only na wtedy  najświeższym sofcie z luci od Cezarego - wersja z 2022-09-04) - nie było w tym cykliczności - czasem "firmware running" po 1 dniu działania, czasem po 1 tygodniu. Zaczęło to się dziać dopiero od jakiegoś czasu, na wcześniejszych wersjach nie uświadczyłem, dlatego pomyślałem, że HW zaczyna siadać i dziś kurier dostarczył mi Cudy X6.
Nie sprawdzałem na org. sofcie, bo od pierwszych jego minut postawiłem na openwrt. Na pierwszym egzemplarzu problemy zaczeły się objawiać flapowaniem ethernetów i "zubażało" go do 100mbit, gdzie w praktyce mulił jeszcze bardziej, więc 1wszy poszedł w odstawkę i wgrałem 22.03 Cezarego, gdzie problemy z wifi zaczęły się po jakimś czasie dopiero.
Najlepsze, że pod lupę wziąłem z powrotem 1wszy egzemplarz - wgrałem najnowszy Cezarego i ethernety działają - nie wiem może za krótko z nim działałem, ale router idzie na test po lanie - wifi nie spradzałem, bo w drugim środowisku nie było potrzebne.
Ogólnie, podsumowując router świetny, ale żywotnością wifi, a bardziej jego stabilnością (przy najmniej u mnie) nie poszczycił- gdzie dla porównania legendarny Tplink 1043ND, lata do dziś, od tylu lat, że rachubę straciłem. Może gdybym kupił R6220 jako nówkę... kto wie smile Pozdrawiam.

To chyba loteria, bo ja kupiłem swojego, który zapewne trochę pochodził patrząc na stan wizualny. Aktualnie mam

Connected since:73d 9h 20m 18s (a miał więcej, bo w okresie letnim wyłączali czasami prąd we Wrocławiu)

po PPPoE (światłowód netia 600/100) przy 6 klientach po ethernecie i 16 po WiFi. Dziennie przewala tone transferu sieciowego z racji pracy zdalnej mojej i żony i ani słowa złego nie mogę powiedzieć. Wyciska tyle ile Netia daje w umowie. Za 100zł 11/10.

60

Pewnie masz rację z tą loterią, a może te "leżaki" magazynowe przewalały latami tony jak u Ciebie wink Jak tylko ogarnę nowy nabytek to wrócę do tych R6220, może uda się coś wywnioskować wspólnie, o ile kolega Igor13, nie podziękował już Netgear'owi smile

61 (edytowany przez igor13 2022-10-12 10:16:18)

Nadal mam R6220, ogólnie działa jak trzeba tylko to wifi... wink

Mój to rasowa używka, porysowany wyraźnie. Pewnie przepracował masę godzin... lecz na org fw problemu nie napotkałem wiec na prosty umysł nie powinna to być przyczyna sprzętu.

62

A jaką masz wersję sprzętu?
Czy masz radiator na chipie i złącza ufl do anten Wi-Fi?

Musisz rozebrać obudowę nożem "do tapet" podważając świecący dekiel (pokrywę)

Może po tym parametrze dojedziemy że np. wersje niżej niż 1.4 bardziej się grzeją i dlatego oryginalny soft jakoś inaczej steruje pracą a Openwrt jeszcze tego nie wie...

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

63

mar_w napisał/a:

A jaką masz wersję sprzętu?
Czy masz radiator na chipie i złącza ufl do anten Wi-Fi?

Musisz rozebrać obudowę nożem "do tapet" podważając świecący dekiel (pokrywę)

Może po tym parametrze dojedziemy że np. wersje niżej niż 1.4 bardziej się grzeją i dlatego oryginalny soft jakoś inaczej steruje pracą a Openwrt jeszcze tego nie wie...

Jaka wersja tego nie wiem. Tylko od środka da się sprawdzić?

64

Chyba w sumie tak. Górna klapa jest na kilku zatrzaskach i nic więcej, zwykłą wykałaczką jesteś w stanie to otworzyć. Śmiało, nic się nie stanie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

65 (edytowany przez igor13 2022-10-18 17:43:06)

Sprawdziłem, Ver 1.4... i przy okazji ułamałem jeden plastik he he.

66

https://github.com/openwrt/openwrt/issues/10074

67

Puki co zaczęło w końcu działać poprawnie... oby nie zapeszyć. smile

22.03.5 r20134-5f15225c1e