1

Temat: Dziwne zachowanie WiFi 5Ghz

Witam,

Pudełko Netgear R6220 i ostania wersja Owrt od dobrodzieja Cezarego.

Niestety z jakiegoś dziwnego powodu mam dziwaczy problem z wifi póki co dla 5G. Telefon podpięty pod wifi traci zdolność transmisji danych po upływie około 2-3 godzin bezproblemowej pracy. Wykluczam tel bo sytuacja występuje tylko z R6220.

Sprawa jest o tyle dziwaczna że samo wifi nie traci łączności i jest podłączone do AP. Nawet mogę wysłać z tel pakiet udp w lan lub ping z lan do tel natomiast ruch tcp leży i żadna aplikacja nie ma łączności z internetem. Nie jest to tez problem WAN/ISP bo net jest na innych urządzeniach.

Rozłączenie i podłączenie wifi ponownie magicznie rozwiązuje problem na kolejne parę godzin... IP ustawiony na sztywno wiec raczej nie DHCP i wygasająca dzierżawa. hmm

W logach pusto...

2

Odp: Dziwne zachowanie WiFi 5Ghz

Ja też nie byłem w stanie sobie poradzić z nadajnikiem 5ghz. Albo znika po jakimś czasie albo jest problem z restartami radia przy dużym obciążeniu. Jest kilka ticketow otwartych na github z podobnymi problemami dla urządzeń opartych na mediatek więc problem jest znany.

3

krisux napisał/a:

Ja też nie byłem w stanie sobie poradzić z nadajnikiem 5ghz. Albo znika po jakimś czasie albo jest problem z restartami radia przy dużym obciążeniu. Jest kilka ticketow otwartych na github z podobnymi problemami dla urządzeń opartych na mediatek więc problem jest znany.

Uu czyżbym wbił się na minę kupując R6220... hmm

4

No nie. Setki osób używa r6220 łącznie ze mną i jakoś problemów nie ma.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez igor13 2022-09-24 20:33:25)

Cezary napisał/a:

No nie. Setki osób używa r6220 łącznie ze mną i jakoś problemów nie ma.

Hmm... jednak coś u mnie kisi to wifi. Obecnie widzę też duże pingi nawet do 300ms a tuz po restarcie działa to w miarę normalnie niskie 2-3ms, ale chwile podziała i robi się sieczka. Zaczyna się co któryś pakiet wysoki ping a później to już siedzi na górze. hmm

Eksperymentuje z kanałami, mocą i każdym parametrem jaki tylko się da i zero wpływu na poprawę.

R6220 i tel w linii prostej od siebie 5m zero przeszkód siec nie obciążona niczym

50 packets transmitted, 50 received, 0% packet loss, time 49025ms
rtt min/avg/max/mdev = 18.616/116.736/218.524/60.358 ms

Na innym AP...
50 packets transmitted, 50 received, 0% packet loss, time 49073ms
rtt min/avg/max/mdev = 1.160/1.714/9.924/1.273 ms

6

To na początek się nie baw. Zrób firstboota, zostaw tak jak domyślnie jest, włącz tylko radio i ew ustaw ssid i szyfrowanie. I nie przez luci, bo zaraz ustawi ci kilka innych parametrów domyślnie.

7

Cezary napisał/a:

To na początek się nie baw. Zrób firstboota, zostaw tak jak domyślnie jest, włącz tylko radio i ew ustaw ssid i szyfrowanie. I nie przez luci, bo zaraz ustawi ci kilka innych parametrów domyślnie.

Na początek się nie bawiłem, zacząłem grzebać dopiero gdy wyszło na jaw że jest lipa. Tak niestety jakoś od początku dziwnie się zachowuje wifi.

Najwyżej znowu będę musiał zacząć na czysto i/lub wgrać pierwotny fw i zobaczyć jak tam się zachowuje wifi.

8

To też pomysł, zobacz jak się radio zachowuje pod oryginalnym softem.

9

Cezary napisał/a:

To też pomysł, zobacz jak się radio zachowuje pod oryginalnym softem.

A powiedz mi czy spotkałeś się z takim zjawiskiem ze ping maleje gdy jest utrzymywana transmisja większej ilości danych a puste wifi wariuje i ping leci w gore?

Bo coś takiego właśnie widzę u siebie...

Wszystko ustawione tak samo, nic nie ruszone pomiędzy testami.

W pierwszym pomiarze tel w tle pobiera z lan duży plik z prędkością około 4.28MB/s
50 packets transmitted, 50 received, 0% packet loss, time 49074ms
rtt min/avg/max/mdev = 1.226/3.428/17.287/2.925 ms

A drugim pomiarze tel absolutnie nic nie down/up
50 packets transmitted, 50 received, 0% packet loss, time 49064ms
rtt min/avg/max/mdev = 1.413/34.031/201.706/46.759 ms

10

Tak, jak zapychasz wifi to inne hosty mogą mieć problem z niskim pingiem, zdarza się.

11 (edytowany przez krisux 2022-09-25 08:30:44)

igor13 napisał/a:
krisux napisał/a:

Oj tam kup jeszcze jeden i ustaw w trybie ap na ofw smile

Masz wtedy idealnie dzialajace wifi, 9 portowy switch i router na openwrt.

12

Cezary napisał/a:

Tak, jak zapychasz wifi to inne hosty mogą mieć problem z niskim pingiem, zdarza się.

Odwrotnie smile

Na "zapchanym" jest nisko. Na pustym wysoko smile Całkowicie wbrew logice...

Jak leci sobie transmisja to ping stabilny i w miarę niski, jak transmisji nie ma to nagle ping idzie w górę i staje się niestabilny. Czyli odwrotność logiki wink

Początkowo myślałem że może na pusto zaczyna manewrować mocą ale ustawienie na sztywno czy to dużo czy mało nie ma wpływu na niestabilność.

Mimo wszystko to i tak nie jest jakiś wielki problem... problem mam z tym padaniem wifi bez powodu nagle jak by ktoś dodał regule w fw żeby blokować ruch ech wink

13

krisux napisał/a:
igor13 napisał/a:
krisux napisał/a:

Oj tam kup jeszcze jeden i ustaw w trybie ap na ofw smile

Masz wtedy idealnie dzialajace wifi, 9 portowy switch i router na openwrt.

W  tedy będę mieć podwójne te same problemy z wifi smile

Sytuacja naprawdę dziwaczna że po czasie siada transmisja chociaż samo podłączenie do ap cały czas jest. jak by gubił trasy lub coś się wywalało ech. hmm

14 (edytowany przez igor13 2022-09-26 14:23:49)

Wgrałem na nowo Owrt i niestety nadal dokładnie to samo. Wifi po prostu staje dęba po pewnym czasie.

Mogę wysłać ping wiec icmp przechodzi do host ale ani ruch dns udp ani żadne tcp nie nawiązuje łączności. Nie można zestawić połączenia po ip w lan/wan ani rozwiązać zapytań ns. PC podpięty kablem działa ok tylko wifi się betonuje.

Zaczynam się obawiać że może to coś z R6220 bo to w końcu używka... Jeszcze ostatnia próba to oem fw i jeśli tam będzie to samo to sprzęt ech.

Chyba że próbować starsze Owrt? Ale Cezary mówi że u niego działa to jakim cudem u mnie się kisi jeśli to miałaby być wina gdzieś w Owrt hmmm.

15

Co dołączasz do tego wifi? Czasami nie macbooka?

16

Cezary napisał/a:

Co dołączasz do tego wifi? Czasami nie macbooka?

Tel smarta Meizu M6t z Android 7, na innym AP nigdy takich akcji nie miałem a masę GB przesłał.

17

Hmm w kernel logu

[ 1257.377413] device wlan0 left promiscuous mode
[ 1257.386622] br-lan: port 3(wlan0) entered disabled state
[ 1257.414249] device wlan1 left promiscuous mode
[ 1257.423486] br-lan: port 2(wlan1) entered disabled state
[ 1258.974150] br-lan: port 2(wlan0) entered blocking state
[ 1258.984856] br-lan: port 2(wlan0) entered disabled state
[ 1258.996072] device wlan0 entered promiscuous mode
[ 1259.005700] br-lan: port 2(wlan0) entered blocking state
[ 1259.016350] br-lan: port 2(wlan0) entered forwarding state
[ 1259.952556] br-lan: port 3(wlan1) entered blocking state
[ 1259.963179] br-lan: port 3(wlan1) entered disabled state
[ 1259.974424] device wlan1 entered promiscuous mode
[ 1259.984205] br-lan: port 3(wlan1) entered blocking state
[ 1259.995099] br-lan: port 3(wlan1) entered forwarding state
[ 1260.006935] br-lan: port 2(wlan0) entered disabled state
[ 1260.018455] br-lan: port 3(wlan1) entered disabled state
[ 1261.410568] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): wlan1: link becomes ready
[ 1261.423648] br-lan: port 3(wlan1) entered blocking state
[ 1261.434545] br-lan: port 3(wlan1) entered forwarding state
[ 1267.869224] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): wlan0: link becomes ready
[ 1267.882351] br-lan: port 2(wlan0) entered blocking state
[ 1267.893245] br-lan: port 2(wlan0) entered forwarding state

18

Nie uruchamiasz sobie tcpdumpa czy innego skanera na wifi?

19

Cezary napisał/a:

Nie uruchamiasz sobie tcpdumpa czy innego skanera na wifi?

Nic, nic nie jest modzone gdy wifi się betonuje. Po prostu tel utrzymuje jakąś transmisje danych z internetu. Choćby youtube czy twitch sobie leci i odtwarza video a po xyz czasie nagle beton i tel nie ma łączności.

Nie jest to tez taki sam przedział czasu po jakim pada. Dziś miałem już po 30m a czasami po 3h, nie ma w tym stałej zmiennej.

20

Może ja głupi jestem... ale interfejsy wifi mają być dodane do br-lan tak?

21

Tak jest domyślnie.

22

To już kończą mi się pomysły... chyba faktycznie coś nie tak jest z tym sprzętem. hmm

23

Teraz sieje w logu jak głupi "daemon.notice hostapd: ACS: Survey is missing noise floor" ale czytam twoją odpowiedz z 2020 właśnie względem R6220 i to ma być nie zgłaszanie szumu przez sterownik... wiec olać?

24

Tak, sterownik po prostu tego nie robi. Wgraj oryginał i zobacz jak się będzie zachowywał.

25 (edytowany przez igor13 2022-09-26 18:59:03)

Cezary napisał/a:

Tak, sterownik po prostu tego nie robi. Wgraj oryginał i zobacz jak się będzie zachowywał.

Wywaliłem wlan1 z br-lan i odseparowałem go plus kilka reguł w fw i czas na kolejne testy... na szybko jednak widzę pewną anomalie zmianową hmm w logach mniej wpisów i ping się jak by stał spokojniejszy ale nie chce zapeszyć. smile

Jedno mnie niepokoi to że dość często wali duplikaty czego na innym ap nigdy nie było.

icmp_seq=471 ttl=63 time=15.4 ms (DUP!)