Witam,
jako szczęśliwy nabywaca usługi LTE oraz modemu E398 mogę się podzielić pierwszymi wrażeniami.
Jest bardzo dobrze jeżeli chodzi o sygnał i sam modem. W porównaniu do innych opcji.
Na razie mam modem podpięty do laptopa i bez aneteny. Testy prędkości wykazują prędkości od 8 do 60 Mb w zależności w którym miejscu domu test był realizowany.
JDownloder ściągnął mi dwa pliki po 400MB w czasie 3:40 każdy, czyli trasfer średni to ok 14Mb! Bez anten! W pomieszczeniu nieoptymalnie ustawionym do źródła sygnału (znam lokalizację BTS'a).
To co zauważyłem to, że transfer bardzo skakał ale nie schodził poniżej 8Mb, dochodził do maksa czyli 150Mb.
Gdyby była konkurencja w obszarze LTE można byłoby wydziwiać, ale chyba nie ma aktualnie oferty gdzie średni transfer jest na poziomie 8Mb, co dopiero minimalny ....
To co jest niefajne to, to limity na trasfery oraz umowa, która w zakłada odstępne na bardzo wysokim poziomie.
No i zasadnicze pytanie: kiedy OpenWrt będzie obsługiwał modem i portokół LTE? ;-)
Dowiedziałem się, że aktualnych modemów (H D105) nie warto brać ponieważ one nie wyrabiają z takim transferem i przycinają pasmo do 28Mb, to aż szkoda możliwości jakie daje LTE.
Mam MR3420, ciekawe jak on sobie by poradził.
póki co pozostaje chyba zrobić z pececika ruterek ...
Pozdrawiam