1

Temat: Jakie modemy GSM wspiera openWrt ?

Witam
Czy ta lista jest aktualna czy o cos sie powiekszyla ?
http://eko.one.pl/?p=openwrt-modemygsm

Bo przegladam oferte dostawcow mobilnych, i maja pelno modemow ktorych na tej liscie nie ma. Jedyny powtarzajacy sie to w sumie Huawei E173. A czy zadziala np E367 lub MF631 ? Nie ma na to szans, czy samemu trzeba by sie sporo pobawic i miec wiedza aby to odpalic ?

Fantom

2

Odp: Jakie modemy GSM wspiera openWrt ?

Ciekawe czy pójdzie Huawei E398,  ten od LTE z Cyfrowego Polsatu.

3 (edytowany przez janptak 2011-08-31 12:46:12)

Działa masa modemów albo od razu albo trzeba trochę pogrzebać w skryptach. Co do E398 to, wg wpisów na forach,  modem ten działa na paśmie GSM/HDSPA ale nie działa LTE - mam nadzieję że to chwilowe i prawdopodobnie związane z znalezieniem odpowiednich komend AT(?)
Lista jest nieaktualna bo na pewno można do niej dodać Huawei E1750 i E372 - modemy które osobiście używam.

Netgear WDNR3700 v2
Gargoyle 1.6.2.2 (r42647)
Modem 3G: Huawei E372

4

Tak OT to E398 wygląda trochę beznadziejnie. Miło by było żeby ktoś go dostał w swoje ręce i mógł się pobawić żeby sprawdzić co i jak z tym LTE.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Cezary napisał/a:

Tak OT to E398 wygląda trochę beznadziejnie. Miło by było żeby ktoś go dostał w swoje ręce i mógł się pobawić żeby sprawdzić co i jak z tym LTE.

Mam zamiar skorzystać z 7dniowego okresu próbnego i przetestować. Niestety nie jestem zbyt biegły "w te klocki" więc raczej wiele poza stwierdzeniem działa/nie działa zrobię.

6

Witam,
jako szczęśliwy nabywaca usługi LTE oraz modemu E398 mogę się podzielić pierwszymi wrażeniami.
Jest bardzo dobrze jeżeli chodzi o sygnał i sam modem. W porównaniu do innych opcji.
Na razie mam modem podpięty do laptopa i bez aneteny. Testy prędkości wykazują prędkości od 8 do 60 Mb w zależności w którym miejscu domu test był realizowany.
JDownloder ściągnął mi dwa pliki po 400MB w czasie 3:40 każdy, czyli trasfer średni to ok 14Mb! Bez anten! W pomieszczeniu nieoptymalnie ustawionym do źródła sygnału (znam lokalizację BTS'a).
To co zauważyłem to, że transfer bardzo skakał ale nie schodził poniżej 8Mb, dochodził do maksa czyli 150Mb.
Gdyby była konkurencja w obszarze LTE można byłoby wydziwiać, ale chyba nie ma aktualnie oferty gdzie średni transfer jest na poziomie 8Mb, co dopiero minimalny ....

To co jest niefajne to, to limity na trasfery oraz umowa, która w zakłada odstępne na bardzo wysokim poziomie.

No i zasadnicze pytanie: kiedy OpenWrt będzie obsługiwał modem i portokół LTE? ;-)
Dowiedziałem się, że aktualnych modemów (H D105) nie warto brać ponieważ one nie wyrabiają z takim transferem i przycinają pasmo do 28Mb, to aż szkoda możliwości jakie daje LTE.
Mam MR3420, ciekawe jak on sobie by poradził.
póki co pozostaje chyba zrobić z pececika ruterek ...

Pozdrawiam

7

No i zasadnicze pytanie: kiedy OpenWrt będzie obsługiwał modem i portokół LTE? ;-)

No widzisz, i tu zadanie dla Ciebie: http://www.draisberghof.de/usb_modeswit … 947b2c6d37

Zobacz czy się przełączy i będziesz mógł normalnie się się połączyć.

A tak w ogóle to pokaż również cat /proc/bus/usb/devices

8

Cezary napisał/a:

A tak w ogóle to pokaż również cat /proc/bus/usb/devices

Na razie tylko to. Reszta jak będę miał czas opanować konfigurację ...
Nie doczytałem jeszcze co trzeba zrobić, żeby móc się połączyć przez modem.
Czy w dystrybucji Gargoyle na mr3420 wszystkie komponenty pod usb i modem są włączone czy trzeba coś instalować?

T:  Bus=01 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#=  1 Spd=480 MxCh= 1
B:  Alloc=  2/800 us ( 0%), #Int=  2, #Iso=  0
D:  Ver= 2.00 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=01 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=1d6b ProdID=0002 Rev= 2.06
S:  Manufacturer=Linux 2.6.32.27 ehci_hcd
S:  Product=Atheros AR91xx built-in EHCI controller
S:  SerialNumber=ar71xx-ehci
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr=  0mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
E:  Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS=   4 Ivl=256ms

T:  Bus=01 Lev=01 Prnt=01 Port=00 Cnt=01 Dev#=  3 Spd=480 MxCh= 0
D:  Ver= 2.00 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=12d1 ProdID=1506 Rev= 0.00
S:  Manufacturer=Huawei Technologies
S:  Product=HUAWEI Mobile
C:* #Ifs= 7 Cfg#= 1 Atr=c0 MxPwr=500mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=01 Prot=01 Driver=option
E:  Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS=  64 Ivl=2ms
E:  Ad=82(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=01(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=4ms
I:* If#= 1 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=01 Prot=02 Driver=option
E:  Ad=83(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=02(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=4ms
I:* If#= 2 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=01 Prot=03 Driver=option
E:  Ad=84(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=03(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=4ms
I:* If#= 3 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=ff(vend.) Sub=01 Prot=09 Driver=option
E:  Ad=85(I) Atr=03(Int.) MxPS=  64 Ivl=2ms
I:* If#= 4 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=01 Prot=08 Driver=option
E:  Ad=86(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=04(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=4ms
I:* If#= 5 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=usb-storage
E:  Ad=87(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=05(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
I:* If#= 6 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=usb-storage
E:  Ad=06(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=88(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms

9

Nie, nic nie zrobisz. W moich obrazach wszystko jest, poza ustawieniem odpowiedniego portu (przedstawia sie jak inne huawei - wiec /dev/ttyUSB0 ustaw) nic więcej nie robisz. Nawet driver już to widzi i modem się przełączył w tryb odpowiedni.

10

PS. Może się okazać że modem może wymagać więcej zasilania, wiec HUB usb aktywny zasilany może być potrzebny.

11

Cezary napisał/a:

Nie, nic nie zrobisz. W moich obrazach wszystko jest, poza ustawieniem odpowiedniego portu (przedstawia sie jak inne huawei - wiec /dev/ttyUSB0 ustaw) nic więcej nie robisz. Nawet driver już to widzi i modem się przełączył w tryb odpowiedni.

Zrobiłem próbę ale się nie udało, próbowałem ustawić przez GUI Cyfrowy Polsat, UMTS i nic ...
Chętnie pomogę zdobyć wiedzę co można na chwilę obecną wyciągnąć z tej konfiguracji ale musisz mi napisać krok po kroku co mam zrobć.

Przepraszam, że zachowuję się infantylnie ale za bardzo nie mam czasu dochodzić co trzeba zrobić, żeby uruchomić net za pośrednictwem E398 na MR3420 (dwoje małych dzieci i takie tam).

Póki co podłączyłem modem do PC'ta i zrobiłem z niego router, reszta komputerów w domu łączy się do acces pointa wifi, który wychodzi na świat przez PC'ta z WiFi. Chętnie bym oczywiście zmigrował router na router ;-) dlatego chętnie pomogę, jak już napisałem.

Pozdrawiam

12

apn ustaw taki jak powinien być, user, pass. Zaloguj się przez ssh i wykonaj ifup wan; po paru sekundach logread i pokaż co wyszło.

13

Cezary napisał/a:

apn ustaw taki jak powinien być, user, pass. Zaloguj się przez ssh i wykonaj ifup wan; po paru sekundach logread i pokaż co wyszło.

TADADA!!!!

Panie Cezary, wszystko zadziałoło pięknie.
Oficjalnie mogę oświadczyć, że kompilacja openwrt-ar71xx-tl-mr3420-v1-squashfs-factory.bin działa z modemem E389, ładnie łączy się z usługą LTE Polsatu Cyfrowego.
Oczywiście konfigurację WANu trzeba było zrobić poprzez modyfikację pliku network i wygląda tak:

config 'interface' 'wan'
        option 'auto' '1'
        option 'proto' '3g'
        option 'device' '/dev/ttyUSB0'
        option 'apn' 'internet.cp'

Na modemie bez anteny wyciągam 8Mb w dół i 1,2 Mb w górę.

Walczę teraz z WLAN'em, nie chce mi się podłączyć po WiFi komputer, mam nadzieję, że zaraz wpadnę czego brakuje ;-)

Pozdrawiam

14

No to super, dzięki za potwierdzenie. Wielu się zapewne ucieszy z tego.

A teraz zrób sobie extroota, zainstaluj moje 3ginfo i wyślij mi wynik polecenia 3ginfo-test

15

OK, jak będę miał kartę ;-)

16

markus02 napisał/a:

Oficjalnie mogę oświadczyć, że kompilacja openwrt-ar71xx-tl-mr3420-v1-squashfs-factory.bin działa z modemem E389, ładnie łączy się z usługą LTE Polsatu Cyfrowego.

Ale na pewno LTE? Skąd pewność, że modem nie realizuje połączenia po HSPA+? Osiągane transfery by to sugerowały. Może wg informacji z 3ginfo dało by się coś wywnioskować?

17

No i dlatego chciałem 3ginfo-test...

18

No faktycznie, pewności nie mam, swoją drogą ciekawe czy BTS'y Polsatu Cyfrowego obsługują HSPA+?
Ale ale, póki co mam inny problem. Jak włączam WiFi to router zaczyna zachowywać się niestabilnie, wchodzi w taki stan, że nawet zapingować go nie można. Nawet po LAN'nie.
Jak wyłączyłem WiFi na razie pracuje ok.
Póki co podłączyłm pod niego stary router i WiFi mam.
Dodatkowo nie mogłem się do niego podłączyć jak włączałem szyfrowanie WPA2.

Czy jest jakaś opcja, żeby openWrt automatycznie podnosił interfejs WAN po restarcie?

Pozdrawiam

19

Cyfrowy Polsat nie posiada ani jednego BTSa. HSPA+ jest realizowane przez operatora Aero2, a LTE przez połączone w jeden kanał 20MHz częstotliwości Mobyland i CenterNet (inną sprawą jest to, że Mobyland należy do Aero2, a wszystkie 3 spółki są związane z NFI Midas, mają siedzibę w jednym budynku, a do tego Midas należy do Solorza-Żaka smile

20 (edytowany przez markus02 2011-09-06 02:08:58)

Kolejny etap walki z nową konfiguracją.
Internet raz był, raz go nie było.
Wyszło chyba na to, że openWrt nie potrafi ustawić właściwie serwerów DNS.
Dopiero jak dodałem jakiś do konfiguracji to zaczął działać. WiFi na razie nie uruchamiam.

Co z automatycznym podnoszeniem interfejsu WAN?

Czy wyborem protokołu (LTE, HSPA+) można sterować?

21

Automat do podnoszenia automatycznie wanu jest. Nawet dwa, co najwyżej musisz poczekać 3 min..

Musisz poszukać czy Huawei zaimplementował przełączanie pomiędzy LTE a HSPA+. zainstaluj sobie picocom i wydaj polecenia do modemu
AT^SYSCFG?
AT^SYSCFG=?

I pokaż co pokazał.

22

markus02 napisał/a:

Jak włączam WiFi to router zaczyna zachowywać się niestabilnie, wchodzi w taki stan, że nawet zapingować go nie można. Nawet po LAN'nie.
Jak wyłączyłem WiFi na razie pracuje ok.

To może być niedobór prądu. Spróbuj podłączyć modem przez zewnętrzny hub z zasilaniem.

markus02 napisał/a:

Czy wyborem protokołu (LTE, HSPA+) można sterować?

Jest polecenie, które wyświetla listę obsługiwanych komend. Nie pamiętam go, ale na pewno jest zaimplementowane w top_netinfo. Może z tej listy da się coś dobrać.

23

AT+CLAC. Co nie oznacza że od razu będziesz wiedział które polecenie do tego służy smile

24

Cezary napisał/a:

AT+CLAC. Co nie oznacza że od razu będziesz wiedział które polecenie do tego służy smile

Resztę się wygoogla, ważny jest jakiś punkt zahaczenia.
Wg tego dokumentu przełączanie i wymuszanie określonej technologii jest jak najbardziej możliwe.

25

No to AT^SYSCFG będzie zawierało tą informacje. Pisałem - dajcie wyniki tych poleceń to zobaczymy co Huawei zaimplementował.