Bardzo dziekuje za odzew. Te informacje sa mi juz niepotrzebne. Zmienilem dostawce. Teraz smiga wszystko bez vlanow i konfigow na routerze z openwrt. Tamten dostawca nie pomagal, wciskal wlasnie gownoroutery z 2mb flash warte nowki 100 zlotych. O openwrt to nawet mowy nie bylo. Do tego zablokowali moj netgear r6220 po wielu godzinach dzialania internet+iptv. Wymuszali dostarczenie do nich routera na konfiguracje (NIE ZA DARMO). I jeszcze w akcie zemsty po moich komentarzach w internecie na temat tej firmy prawdopodobnie uszkodzili mi inny prywatny router ale nie jestem w stanie udowodnic. R6220 oddali po probach konfiguracji uszkodzony ale wystarczylo przeflashowac do openwrt. I jeszcze tam jak byla awaria to ZAWSZE w weekend i sie kisilo bez neta caly weekend. Aha a jak dopytywalem o szczegoly techniczne to wciskali takie kity ze glowa mala. Router ten za 100 zlotych konfigurowali 2 lub wiecej dni. Najlepsze jest to, ze to sa routery ktore oni znaja a i tak zeszlo im dwa dni. I wciskali kity ze konfiguracja skomplikowana ze multicasty ze igmp. Ja sie pytam gdzie w Mercusys AC12G sa takie ustawienia bo podejzewam, ze konfiguracja CALA to 3 minuty roboty. A na koniec prosili zeby nie odchodzic z ich firmy. Niestety z takim podejsciem do klienta to nie moglo sie ciagnac dalej. A to czubek gory lodowej.Nie wszystko opisalem. Teraz mam router jaki mi sie podoba i robie z nim co chce.(openwrt @ R6220). Dodam, ze specjalista od sieci nie jestem ale wiem na tyle zebby wiedziez, ze ktos jest falszywy lub nie. A z falszywymi ludzmi nie chce miec nic wspolnego.