Odp: Re: OpenWrt - konfiguracja sieci ZeroTier
Jeżeli chcesz że każde urządzenie było w zerotier to musisz na każdym urządzeniu to poinstalować.
Na pewno chciałeś zerotier a nie tailscale? Wtedy miałbyś bezpośredni dostęp do wszystkich urządzeń.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Re: OpenWrt - konfiguracja sieci ZeroTier
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jeżeli chcesz że każde urządzenie było w zerotier to musisz na każdym urządzeniu to poinstalować.
Na pewno chciałeś zerotier a nie tailscale? Wtedy miałbyś bezpośredni dostęp do wszystkich urządzeń.
Cezary napisał/a:Nie ruszaj zerotier, wyłącz, zmień konfig, zrestartuj router, musi ruszyć. Zerotoier nie zapisuje danych poza konfigiem i /var, gdzie trzyma dane tymczasowe.
W motion pewnie masz podany katalog gdzie ma zapisywać, więc pendrive jest obojętny byle by był zamontowany w tym samym miejscu.
zrobiłem (podmieniłem join) i hula w nowej sieci.
w poradniku piszesz o podłączeniu jakiegoś urządzenia LAN już za routerem.
Czy da się jakoś prosto zrobić aby każde podłączone urządzenie przez LAN było już w sieci ZT?
Wszystko Działa - Ale po około 6 dniach (już tak ze 3 razy się stało po takim czasie) traci połączenie GSM , miga kontrolka modemu i nie łączy się ponownie. Mam też ustawiony "Monitor Połączenia" na okres sprawdzania 20 minut i akcję restart połączenia Wan - ale jak widać to nie pomaga
Może ktoś coś z logu podpowie , jak temu zaradzić (po ręcznym resecie działa zaś kilka dni) log jest z dziś a z GSM rozłączył się już wczoraj
https://pastebin.pl/view/9ac8586d
Wstaw linka do pastebin...
Wstaw linka do pastebin...
sorki poprawiłem
Tak jak by się modem zawieszał, bo nie odpowiada na polecenia AT i więc i połączenia nie ma. Możesz spróbować czy reset magistrali usb coś da w taki przypadku, ew czy masz możliwość wyłączenia zasilania na usb lub dorób sobie jakiś sprzętowe odcięcie zasilania na np. gpio.
Tak jak by się modem zawieszał, bo nie odpowiada na polecenia AT i więc i połączenia nie ma.
Jest to huawei E173 ale co ciekawe teraz już zmieniłem (przed tymi sześcioma dniami ) modem na identyczny E173 i to samo..
Dziwny zbieg okoliczności, obydwa modemy nigdy wcześniej nie sprawiały żadnych problemów.. Jest to WDR3600 z USBmod ale pod ten sam podwójny port usb jest podpięta kamerka i ona do końca i teraz działa.
Jakieś rady? w ostateczności zamienię modem na port oryginalny - ale może jeszcze coś Ci przyjdzie zapobiegawczo, czy cuś ?
Wszystkie 4 porty mam używane tj kamerka, pendrak na zdjęcia , pendrak z Extroot no i modem GSM.
Tak jak by się modem zawieszał, bo nie odpowiada na polecenia AT i więc i połączenia nie ma. Możesz spróbować czy reset magistrali usb coś da w taki przypadku, ew czy masz możliwość wyłączenia zasilania na usb lub dorób sobie jakiś sprzętowe odcięcie zasilania na np. gpio.
jak sprawdzić czy ten reset magistrali by pomógł i jak to ewentulanie zastosować? z tym gpio też niemam pojęcia jak zrobić.
WDR3600 ma możliwość wyłączenia zasilania na usb, więc jak przepniesz modem pod usb samodzielnie bez niczego innego to możesz spokojnie wyłączyć w nim zasilanie.
Zmień /usr/lib/gargoyle/ping_watchdog.sh i dodaj sobie tam wyłączenia zasilania, sleep na 1s i włączenie ponownie przez resetem wanu.
wyłączenie:
echo 0 > /sys/class/gpio/gpio21/value
echo 0 > /sys/class/gpio/gpio22/value
włączenie
echo 1 > /sys/class/gpio/gpio21/value
echo 1 > /sys/class/gpio/gpio22/value
Sprawdź sobie które gpio jest od którego usb bo już nie pamiętam tego.
WDR3600 ma możliwość wyłączenia zasilania na usb, więc jak przepniesz modem pod usb samodzielnie bez niczego innego to możesz spokojnie wyłączyć w nim zasilanie.
Zmień /usr/lib/gargoyle/ping_watchdog.sh i dodaj sobie tam wyłączenia zasilania, sleep na 1s i włączenie ponownie przez resetem wanu.wyłączenie:
echo 0 > /sys/class/gpio/gpio22/valuewłączenie
echo 1 > /sys/class/gpio/gpio22/valueSprawdź sobie które gpio jest od którego usb bo już nie pamiętam tego.
teraz to wygląda tak - co tu terzeba dopisać i w której lini ? No i jak sprawdzić te Gpio od usb?
#!/bin/sh
# Part of plugin-gargoyle-ping-watchdog
# $1 delay time
# $2 ping count
# $3 host
# $4 action reboot|wanUPTIME=$(awk '{printf "%d", $1}' /proc/uptime)
[ $UPTIME -le $1 ] && exit 0PR=$(ping -q -c $2 $3 2>/dev/null | awk '/packets received/ {print $4}')
[ -z "$PR" ] && PR=0
if [ "$PR" = "0" ]; then
case "$4" in
"reboot")
logger -t $0 "Reboot"
reboot
;;
"wan")
logger -t $0 "WAN Restart"
(ifdown wan; sleep 5; ifup wan) &
;;
*)
logger -t $0 "Run custom script"
($4) &
;;
esac
fiexit 0
Proste - po prostu wykonaj pierwsze polecenie i zobacz które usb się wyłączy. Tylko zrób to jak nie masz extroota oczywiście.
przed resetem wanu czyli np.
logger -t $0 "WAN Restart"
sleep 1
(ifdown wan; sleep 5; ifup wan) &
;;Zmień sobie to gpio21 na 22 jeżeli drugie gpio ma być przełączane.
Proste - po prostu wykonaj pierwsze polecenie i zobacz które usb się wyłączy. Tylko zrób to jak nie masz extroota oczywiście.
przed resetem wanu czyli np.
logger -t $0 "WAN Restart" echo 0 > /sys/class/gpio/gpio21/value sleep 1 echo 1 > /sys/class/gpio/gpio21/value (ifdown wan; sleep 5; ifup wan) & ;;Zmień sobie to gpio21 na 22 jeżeli drugie gpio ma być przełączane.
okej, jak zdarzy się trochę wolnego czasu to spróbuje z tym powalczyć..
a jak myślisz, mogę się łudzić tym, że jak przełożę ten modem (zamienię z innym urządzeniem) do oryginalnego portu USB, to ten monitor połączenia zadziała jak należy, czy niema się co łudzić i czekać kolejny tydzień na test.. no i czy inne urządzenie nie będzie świrować w tym właśnie porcie?
Modem masz podłączyć bezpośrednio tylko pod usb i nic więcej. Extroota na tym porcie nie możesz zrobić.
Modem masz podłączyć bezpośrednio tylko pod usb i nic więcej. Extroota na tym porcie nie możesz zrobić.
miałem na myśli, że
zamienię tylko naprzykład teraz port modemu, do tej pory był włożony w ten USBmod a w oryginalnym był extrot i drugi pendrak na zdjęcia z motion.
teraz przełożyłem modem do oryginalnego portu a ten pendrak na zdjęcia dałem w ten USBmod
, jestem ciekaw czy istnieje szansa, że modem będąc w oryginalnym porcie, po utracie połączenia, nie będzie już miał problemów z com. (Czyli wznowi połączenie) j obędzie się bez grzebania w plikach..
pytałem czy warto się łudzić, bo test może trwać co najmniej tydzień (po takim czasie występował problem dotychczas)
To modem przestał odpowiadać na polecenia AT, więc gdzie go umieścisz pewnie nic nie da. Jak się zawiesza to będzie się zawieszał.
To modem przestał odpowiadać na polecenia AT, więc gdzie go umieścisz pewnie nic nie da. Jak się zawiesza to będzie się zawieszał.
tylko dziwi mnie że kiedyś z tym modemem nie było żadnym problemów, a nawet mam dwa identyczne i z żadnym nie było problemów a obecnie są takie same problemy z obydwoma..
a chcąc się wzbronić od grzebania i modyfikacji tych plików, przyszło mi do głowy jeszcze takie coś..
w Monitorze połączenia ustawiłem 500 sekund opuznienia na starcie i w akcji zamiast reset połączenia WAN ustawiłem reboot urządzania.
w teorii wszystko ruszy od nowa. Czy takie rozwiązanie może nie zadziałałać, lub są jakieś minusy takiego rozwiązania?
Tyle że będzie Ci się restartował router. Też może być.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Re: OpenWrt - konfiguracja sieci ZeroTier
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc