Temat: dobór oprogramowania do WDR-4300
Witam,
obecnie mam wgrane do routera WDR-4300 oprogramowanie Aktualna wersja Gargoyle: 1.13.0.2 (b69041f8) z pliku TP-Link TL-WDR4300 v1 (ath79/generic). Aktualizacja do tej wersji została zrobiona automatycznie, czyli poprzez sprawdź dostępność nowej wersji. Wcześniejsze wersje które miałem wgrane były (ar71xx/generic). Szukałem jakiś podpowiedzi czym się one różnią, niestety nie znalazłem odpowiedzi. Jeżeli próbuję wgrać TP-LINK TL-WDR4300 v1 (ar71xx/generic) to wyskakuje komunikat:"Firmware zostało wykryte jako niezgodne z tym urządzeniem (złe urządzenie LUB zbyt duży plik LUB nieprawidłowy format oprogramowania). Wymuszenie aktualizacji firmware może spowodować uszkodzenie urządzenia. Upewnij się, że to firmware jest prawidłowe dla twojego urządzenia!Jeśli chcesz wymusić aktualizację, zaznacz Wymuś aktualizację poniżej." We wcześniejszym poście Cezary podpowiedział żeby wgrywać poprzez ssh "jeżeli wyskoczy info że obraz nie jest kompatybilny to robisz to przez ssh"
Moje pytania związane są z tym, że nie dogrywałem żadnych pakietów żeby pozapychać flash, wrócił mi komunikat „ pamięć flash routera jest zapełniona …". Jedynie co próbowałem zrobić to przestawić dla testów DHCP (WIFI) którego nie mogłem zapisać a po restarcie komunikat.
Prosiłbym o odpowiedź na moje pytania:
1. jaka jest różnica w wersjach?
2. które wgrać do mojego routera?
3. jeżeli ar71xx/generic to wyłącznie poprzez ssh czy można też " zaznacz Wymuś aktualizację poniżej" ?
Może problem jest w oprogramowaniu jakie wgrałem.