Temat: Szybkie pytanie klient openvpn na określonym interfejsie
Hej,
Mam szybkie pytanie czy jest możliwość aby na routerze z openwrt, który znajduje się w sieci domowej 1 działał np. klient openvpn który będzie połączony z siecią domową nr. 2 na stałe i będzie udostępniać dostęp do zasobów i internetu ale tylko na określonym osobnym wydzielonym interfejsie wifi? Tj, łącząc się z określoną siecią wifi np. tablet otrzymuje dostęp do sieci w innym miejscu tj. sieci domowej nr 2. Dodatkowo czy istnieje możliwość aby mógł mieć też tutaj serwer openvpn, żeby łączyć się z tą siecią domową nr 1 tak jak to robię z siecią domową nr 2, czy będzie to jakiś problem?
Kolejne pytanie, czy da się pod windows 7 skonfigurować podwójny lan, ale z dostępem do osobnych sieci? Po prostu, łączę się aplikacją openvpn z siecią domową nr 2 aby uzyskać dostęp do zasobów w tej sieci i urządzeń, ale sam internet przykładowo chcę mieć wyłącznie z sieci domowej nr 1 bo w tej drugiej jestem ograniczony prędkością wysyłania? Pod jakim hasłem szukać tych konfiguracji i jak to się poprawnie nazywa? Pewnie trochę zakręciłem, ale nie bardzo wiem od czego zacząć.
Dodam jeszcze, że mam w sieci domowej nr 2. Wan i Lan na jednym porcie bo korzystam z vlanów, jeżeli to ma jakieś znaczenie. Na drugim routerze w sieci domowej nr 1. będzie taka sama konfiguracja z racji tylko jednego portu eth.