1 (edytowany przez RGW 2022-07-26 20:04:05)

Temat: Szybkie pytanie klient openvpn na określonym interfejsie

Hej,

Mam szybkie pytanie czy jest możliwość aby na routerze z openwrt, który znajduje się w sieci domowej 1 działał np. klient openvpn który będzie połączony z siecią domową nr. 2 na stałe  i będzie udostępniać dostęp do zasobów i internetu ale tylko na określonym osobnym wydzielonym interfejsie wifi? Tj, łącząc się z określoną siecią wifi np. tablet otrzymuje dostęp do sieci w innym miejscu tj. sieci domowej nr 2. Dodatkowo czy istnieje możliwość aby mógł mieć też tutaj serwer openvpn, żeby łączyć się z tą siecią domową nr 1 tak jak to robię z siecią domową nr 2, czy będzie to jakiś problem?

Kolejne pytanie, czy da się pod windows 7 skonfigurować podwójny lan, ale z dostępem do osobnych sieci? Po prostu, łączę się aplikacją openvpn z siecią domową nr 2 aby uzyskać dostęp do zasobów w tej sieci i urządzeń, ale sam internet przykładowo chcę mieć wyłącznie z sieci domowej nr 1 bo w tej drugiej jestem ograniczony prędkością wysyłania? Pod jakim hasłem szukać tych konfiguracji i jak to się poprawnie nazywa? Pewnie trochę zakręciłem, ale nie bardzo wiem od czego zacząć.

Dodam jeszcze, że mam w sieci domowej nr 2. Wan i Lan na jednym porcie bo korzystam z vlanów, jeżeli to ma jakieś znaczenie. Na drugim routerze w sieci domowej nr 1. będzie taka sama konfiguracja z racji tylko jednego portu eth.

ThinClient fan

2

Odp: Szybkie pytanie klient openvpn na określonym interfejsie

1. Tak, może. Jeżeli tylko sobie tak zrobisz to tak to będzie działało.
2. Nie mam pojęcia, windows (a tym bardziej 7) nie leży w sferze moich zainteresowań.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

1. A pod jakim hasłem tego najprościej szukać żeby nie iść na około smile
Czy działanie tej sieci wifi będzie polegało w zasadzie na ustawieniu określonego routingu skoro to będzie całkowicie osobna sieć? Dobrze myślę?

ThinClient fan

4 (edytowany przez Cezary 2022-07-26 22:22:04)

Openvpn tap. Robi jakby przedłużenie sieci, więc działa tak jak byś się fizycznie podłączał do innej sieci.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Aaa coś kojarzę no dobra, będę szukał i testował smile Dzięki

ThinClient fan