Temat: Zwiększenie PING

Witam
Tak, wiem, chcę na odwrót...
Chcę okresowo pogorszyć działanie sieci na wybranym porcie LAN i WIFI. Młodzież leci sobie w kulki i potrafi w nocy wstać by po ciemku odpalić laptopa i spędzić parę godzin online, po czym jest nieprzytomna do normalnych działań w dzień i szlaja się jak zombi.
Znalazłem tu coś takiego https://forum.openwrt.org/t/increasing- … mand/32461
Z tego tekstu wyłowiłem:
Zainstalować kmod-netem package (ewentualnie), może już jest w Gargoyle na TP-Link TL-WR1043N?
polecenie "tc qdisc add dev eth0 root netem delay 60ms" (lub "tc qdisc replace  dev eth0 root netem delay 60ms")
może te ms jeszcze będą inne.
Rozumiem, że to pierwsze to trafic control, drugie to Network Emulation functionality. To zadziała?
I teraz by to odpalać np. o 23 na 60ms i od 6 rano z powrotem na 0ms - cron?
Mogę prosić parę słów czy to zadziała, czy składnia poleceń jest OK?

2

Odp: Zwiększenie PING

Powinno zadziałać, ale musisz sprawdzić - jak napisałeś, raczej dąży się do ulepszenia sieci a nie pogorszenia.

A nie możesz po prostu wyciąć dostępu o określonej godzinie?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dziękuję za wypowiedź.
Nie chcę wycinać dostępu, "bo on przecież wstał się pouczyć przed sprawdzianem i tylko na 5 minut odpalił". Nie mam też nic przeciwko samemu graniu, sam czasem też coś pyknę, ale ostatnio przegiął i chodzi mi tylko o to, by samo granie w nocy nie sprawiało aż takiej frajdy by rezygnować ze snu w normalnych godzinach. Wycięcie jest najprostsze, nawet bez Gargoyle mogę podłączyć ten jeden router pod zaprogramowane gniazdko i go wyłączyć na noc.

Niestety wyłożyłem się na samym początku "Zainstalować kmod-netem", wklepałem opkg update i opkg list, nie ma takiego pakietu, jak go można zdobyć inaczej?

4

opkg update
opkg install kmod-netem

Pakiet jest normalnie w repo.

5 (edytowany przez kaczakat 2022-07-19 16:36:07)

Tak próbowałem od razu i wyskoczyło:

root@Gargoyle:~# opkg install kmod-netem
Unknown package 'kmod-netem'.
Collected errors:
* opkg_install_cmd: Cannot install package kmod-netem.

dlatego szukałem go na liście.
Gdzieś w międzyczasie doczytałem o kompilacji z tym modułem, że to kernel moduł a nie zwykły pakiet. Teraz się zastanawiam czy to w ogóle da się doinstalować, ale post z 2014r, ten z mojego pierwszego posta jest 5 lat młodszy.

6

W gargoyle też on jest. Którą wersję gardoyle masz że go nie widzisz?

7

Dzięki, oczywiście myślowo byliśmy w innych systemach.
Miałem wersję 1.5.9.x, teraz jest już 1.6.2.2. faktycznie coś się zmieniło, po próbie dodania jest komunikat że znalazł istniejące:
opkg install kmod-netem
Preparing to install the following packages, which will require 4924 bytes:
        kmod-netem

Preparing to install package kmod-netem...
        Downloading...
        Downloaded kmod-netem successfully.
        Installing kmod-netem...
ERROR: file '/lib/modules/3.3.8/sch_netem.ko'
       from package kmod-netem already exists.

An error occurred during Installation, removing partially installed packages.
Removing package kmod-netem...
Finished removing kmod-netem.

Finished removing partially installed packages.
Ale dalej brak sukcesu:
tc qdisc add dev eth0 root netem delay 60ms
RTNETLINK answers: No such file or directory
Może coś się tutaj inaczej nazywa?

8

Miałeś 1.5.9.x, zainstalowałeś 1.6.2.2. Ty wiesz że to jest soft sprzed 8 lat? Na jakim routerze to robisz skoro instalujesz tak starożytne wersje?

9

TL-WR1043ND, napisałem w pierwszym poście. Nie zdołałem go zepsuć to działa, wgrałem Gargoyle od Ciebie te 8 lat temu faktycznie i śmigał.
Nie da rady na nim tego zrobić?

10

Wiesz że jest już wersja 1.13.x? Wgraj sobie coś aktualnego po prostu, chociaż by wersję 1.12, bo 1.13 jest już za duże i źle działa na 32MB ramu.

11

TL-WR1043N (nie: ND) sugerowałoby wersję 5, więc spokojnie można wgrywać Gargoyle 1.13 albo najnowsze OpenWrt.

12 (edytowany przez kaczakat 2022-07-19 21:59:23)

Mam wersję 1 ND, uciąłem wpis.
Zainstalowałem wersję 1.12, faktycznie miałem już ściągniętą 1.13 ale jej nie wgrywałem, czekając co z forum wyniknie.
Niestety tu nie ma tego pakietu?
Po próbie uruchomienia komunikat ten sam, że nie ma pliku lub katalogu, w libmodules nie ma tego pliku .ko,
a opkg update i potem opkg install kmod-netem kończy się komunikatem:
ERROR: No package named kmod-netem found, try updating your package lists.
Oczywiście update to było poprzednie polecenie - 'Package list for gargoyle_kernel_specific downloaded successfully'.

13

Jeżeli to mój obraz to ściągnij pakiet ręcznie np. stąd: https://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/openw … s-4.9.219/ (zależy od wydania) i zainstaluj ręcznie.

14

No i w końcu mi się udało go zepsuć.
Nie ogarnąłem układu Twoich folderów z podziałami na wersje, te 1.13, 1.12 i potem jeszcze 11 10 ściągnąłem z Gargoyle, tak że znowu ja klepałem sobie, a Ty mi pisałeś pewnie o swoich.
Ściągnąłem dzisiaj wersję 1.12 od Ciebie, ale router w końcu zaprotestował i nie wstaje.
Wgrywałem wcześniej przez WAN, ostatnio ze dwa razy puściłem wgraj i nie było efektu, soft został stary, na laptopie ze strony WAN kręciło się kółko wgrywania, a po czasie zwykle wymaganym do wgrania szedłem do niego, mam możliwość podłączenia innego laptopa do LAN, na tym od strony LAN odpalałem WWW routera i zgłaszał się z poprzednim softem. Na koniec wgrałem jednak 1.10, teraz poszedłem do niego z  firmware 1.12 i wgrałem przez LAN, to teraz mignie wszystko, reset i tak w kółko.
Jaka jest procedura? Failsafe pewnie nie zadziała.

15

To zależy czy działa czy nie. Jeżeli działa (uruchamia się, miga ledem podczas uruchamiania itd) to naciśnij reset na 30s, powinien przywrócić sie do ustawień domyślnych i się do niego dostaniesz. Jeżeli zaś nie uruchamia się to zastaje albo tryb awaryjny uboota (jeżeli miałeś w miarę aktualny uboot, bo nie wszystkie to miały w tym modelu) albo fizycznie rozebranie i wgrywanie softu przez bootloader. Czy masz tryb awaryjny to się przekonasz wciskając reset i podłączając zasilanie. Jeżeli zapali się led od wps/qss to masz.

16 (edytowany przez kaczakat 2022-07-20 13:47:02)

Wgrałem przez UART nowy soft korzystając z tego poradnika: https://ideare.pl/tp-link-tl-wr1043nd-f … erial-usb/ , ale nie ogarnia wersji 12, jest komunikat na WWW:
"Pamięć flash routera jest zapełniona (zamontowania w trybie tylko do odczytu) lub tymczasowo wykorzystywana jest pamięć RAM. Router nie będzie działać poprawnie lub powróci do stanu poprzedniego po ponownym uruchomieniu. Przywróć domyślną konfigurację lub wgraj nowe oprogramowanie (bez zachowania ustawień)."
Może tu jest problem?
Z wersją 10 wszystko zdaje się pracować prawidłowo. Tak zostawić?
Znaczy mam teraz wersję 10.

17

Przywróć mu z gui ustawienia domyślne, niech się zrestartuje i poczekaj cierpliwie kilka minut. I oczywiście nie odtwarzaj starego backupu.

18

Nie robiłem na razie nic, bo podczas tych updatów wypluwał logi na UART i jak je przejrzałem to było miejsce w wersji 12:
Gargoyle PL 1.12.0.2 (27ec1e48) ...... Flash: total: 768KB, free: 528KB, used: 31% 
potem wgrałem 1.6.2.2 (b70bfc1)  ale tu nie podał ile miejsca flash
Gargoyle PL 1.10.0.3 (68ce297)   .....  Flash: total: 896KB, free: 656KB, used: 27%
Czyli wgrać jeszcze raz wersję 12 i przywrócić ustawienia domyślne?

19

Tak.

I z każdym softem ilość wolnego miejsca maleje bo soft się rozrasta, więc "to normalne" że jest mniej wolnego.

20

Niestety wersja 12 brikuje mój router, po drugim razie wgrałem jeszcze raz przez uart/serwer WWW i uruchomił mi się faktycznie z tym ramdyskiem, przywróciłem ustawienia domyślne, choć powinny przecież być bo nic nie ustawiałem, starych nigdy nie zachowuje, bo nie ustawiałem nic co nie da się przywrócić w 10s, i znowu uruchomienie z ramdyskiem,
Flash: total: 13.6MB, free: 13.5MB, used: 1%   
wgranie z panelu wersji 12 brick znowu i wgrywanie z UART po raz kolejny, tym razem wersja 10 i ruszył normalnie.
Nie wiem jak udało się wgrać tamtym razem, gdzie pokazał te Flash: total: 768KB, free: 528KB, used: 31% .
Tak że tu zostaję. Zauważyłem tylko, że nie działa statyczny adres bramy, na adres który przydzieliłem z palca mogę wejść do routera, ale router nie gada ze światem, nie pobiera sobie też czasu z internetu. Tak samo było w wersji 6 i 10 pobranej z Gargoyle.
Ale z DHCP to mały problem, generalnie teraz działa, można powrócić do meritum, czyli netem.
W wersji 10 faktycznie nie było tego modułu, ale zadziałało pobranie i instalacja pakietu. Czyli jestem na etapie wersji 6, gdzie był, ale polecenie, tak samo jak w wersji 10,
tc qdisc add dev eth0 root netem delay 60ms
zwraca tak samo:
RTNETLINK answers: No such file or directory.
Co trzeba jeszcze zrobić by to zadziałało?

21

Nie masz tam eth0 tylko eth0.2 na wanie.

lsmod  pokazuje załadowany ten moduł?

22

Nie ma nic z netem w nazwie, ani tc. Tylko w modułach /lib/modules/2.18.92/ jest plik sch_netem.ko.
Jest faktycznie eth0.2, jest eth0.1,  wlan0, nic mi to nie mówi bo nie znam podstaw i próbuje sklecić to polecenie bez zrozumienia istoty systemu, a jest też eth0 bo pojawia się komunikat
eth0 link down - na UART przy resecie z panela WWW,
albo eth0: link up (1000Mbps/Full duplex) - przy uruchamianiu.
Nie wiem czy coś tu się inaczej nazywa, czy trzeba dopisać jaką ścieżkę, czy trzeba coś faktycznie jeszcze włączyć innym poleceniem, sam działałbym po omacku albo zeszłoby mi z rok by nauczyć się wszystkiego.

23

Ty nie możesz mieć kernela 2.18.92. Skąd właściwie zainstalowałeś pakiet? 1.10 miało kernel  3.18.92, chyba że literówkę zrobiłeś.
Moduł nazywa się sch_netem.

24

Nie lepiej uciąć upload do np 10kbps na noc? Ping poleci w kosmos etc...

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

25

Właśnie, tak przypomnę tylko dla porządku że w gargoyle jest qos którym można skonfigurować limitowanie transferu dla adresów IP.