1 (edytowany przez woma1 2022-04-25 23:26:51)

Temat: Aktualizacja OpenWrt na NETGEAR WNDR4300

Witam

Dość dawno nie aktualizowałem oprogramowania na moim routerze NETGEAR WNDR4300, i aktualnie korzystam z (prehistorycznej zapewne) wersji OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 r49398 / LuCI for-15.05 branch (git-16.168.30315-6920494).

Kilka dni temu wykonałem susupgrade ("Wgraj nowy firmware" z interfejsu LUCI) na drugim identycznym urządzeniu (z ową archaiczną wersją OpenWrt) do wersji 22.3, i niestety cos poszło nie tak, bo musiałem ratować urządzenie przez TFTP. Udało się i działa. Najnowsza wersja LUCI (OpenwWrt 22.03) bardzo mi przypadła do gustu. Widzę spory rozwój i wiele nowych funkcjonalności (np. wbudowany OpenVPN). Stąd pytania:

1. Jak bezpiecznie zaktualizować firmware na NETGEAR WNDR4300.
2. Jak zachować ustawienia z poprzedniej wersji (nie mam pewności czy kopia wykonana na starej wersji zostanie prawidłowo odtworzona w nowej)
3. Jeśli nie można wykonać odtwarzania ze starego archiwum, to może jakoś posłużyć się posiadaną aktualną  kopią katalogu /etc

DuDuS

Przy okazji. W wersji 22.3 nie widzę dostępnych pakietów mountd, mount-utils oraz samba (samba36-server, luci-app-samba, luci-i18n-samba-pl). Jak zatem podłączyć pendrive USB i udostępnić w sieci?

2

Odp: Aktualizacja OpenWrt na NETGEAR WNDR4300

1. Tak jak robiłeś. Tyle że na przestrzeni czasu zmógł np. zmienić się rozkład partycji, więc bezpieczniej jest wgrać przez tftp ponownie nowy soft.
2. Zrób backup, to tylko archiwum plików. I oczywiście nie odtwarzaj tego backupu na nowym sofcie.
3. Nie można. W większości przypadków z wersji na wersji pliki mają inne opcje i ustawienia, nie będzie działało jak podstawisz mu jakiś stary plik konfiguracji bez opcji których on potrzebujesz.

Przy okazji - nie potrzebujesz tego, bo domyślnie jest block-mount oraz ksmbd i aplikacja do tego w luci. Niektóre z tych rzeczy już dawno nie istnieją w repo, nie sugeruj się tym że jak 7 lat  temu były to teraz też to musi być. Mogą być inne mechanizmy i dobrze by było żebyś przeczytał z czego się składa obecnie system.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Jak zawsze i niezmiennie od lat, można na Ciebie liczyć! :-)

Zapewne grzebiąc po forum znalazł bym odpowiedź na poniższe pytania, ale może trochę szkoda czasu skoro Ty i inni użytkownicy forum macie zapewne tą wiedzę. Zatem pozwalam sobie zadać dodatkowe pytania:

1. Jak wejść w tryb TFTP (wymusić go na routerze). Po nieudanej aktualizacja router po prostu był w tym trybie o ile sobie przypominam.
2. Co znaczy "nie rób backup tylko archiwum plików"? Skopiować /etc na dysk kompa i potem posłużyć się tymi plikami po instalacji nowej wersji (ale nie w sensie ich wkopiowania tylko podglądu)? Czyli w zasadzie trzeba od początku ręcznie skonfigurowac router?
3. Gdzie znajdę opis aktualnej wersji systemu?

DuDuS

4

1. Zależy od urzadzenia. W tym netgear przytrzymaj reset, podłącz zasilanie i trzymaj nadal, chyba aż jedna z led zmieni kolor. Musisz zobaczyć na stronie danego modelu jak i co konkretnie
2. Nic takiego nie napisałem smile "Zrób backup, to tylko archiwum plików". Zrób backup żebyś miał informacyjnie co pozmieniałeś, ale nie używaj tych plików na nowym firmware. Ustawiaj wszystko jeszcze raz.
3. Na eko.one.pl, na openwrt.org, na tym forum. I tak, musisz poświęcić na to czas bo to już zostało opisane.

5

OK

Dzięki za info i miłego dnia Cezary :-)

DuDuS

6

HI

Cezary. Chciałbym jednak wrócić do wersji OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 r49398 / LuCI for-15.05 branch (git-16.168.30315-6920494) dla NETGEAR WNDR4300. Skąd ją pobrać. Niestety, najnowsza wersja 22.03 co jakiś czas zrywa połączenie z internetem. nie pozwala mi na WOL z zewnątrz poprzez WAN, itp. Walczyłem przez 2 tygodnie, poustawiałem wszystko analogicznie do konfiguracji na starym firmware, ale nijak nie mogę związać końca z końcem. Poza tym jakoś mulasto chodzi interfejs WWW. WiFiCalling przerywa. Na 15.05.1 przez kilka lat nie miałem najmniejszych problemów.

Pytanie:
1. Skąd pobrać penWrt Chaos Calmer 15.05.1 r49398 / LuCI for-15.05 branch (git-16.168.30315-6920494) dla NETGEAR WNDR4300.
2. Jak wrócić do niego z 22.03 (aktualizacja z wnętrza z opcji "Operacje aktualizacji", czy przez TFTP, skorzystać z factory czy sysupgrade)

DuDuD

7

1. Pewnie z openwrt.org
2. tftp będzie bezpieczniej.

8

HI

Ale czy tam znajdę wersję identyczną z tą która kiedyś ściągnąłem od nas z eko?

DuDuS

9

To nie była moja, ja nie numeruję wersji jako 15.05.1

10 (edytowany przez smereka 2022-05-25 10:03:30)

Spróbuj jeszcze tą wersję od Cezarego

OpenWrt 18.06-SNAPSHOT r7911-f65330d27d / LuCI openwrt-18.06 branch (git-19.320.62919-7a3f0dd)

tu ją znajdziesz

https://dl.eko.one.pl/luci/openwrt-18.06/ar71xx/nand/

Mam pod kontrolą z 10 sztuk z modemami E3276 i nikt w tych różnych lokalizacjach nie narzeka na połączenia wifi. Połowę z nich co jakiś czas monitoruję czyli loguję się i patrzę w logach co go boli. Jest ok.

11 (edytowany przez spamsool 2022-05-26 09:39:39)

Mój WNDR4300 sypał błędami pamięci flash od pewnego czasu, niezależnie od wersji OpenWRT (18.06, 19.07, 21.02, 22.03) i nie pracował z tego powodu stabilnie (starość nie radość) - ale postanowiłem niedawno w akcie desperacji wgrać mu po tftp X-WRT v22.02 x-wrt-22.03-b202205250111-ath79-nand-netgear_wndr4300-squashfs-factory.img - i póki co problemy znikły jak ręką odjął. Błędów flasha nie wypluwa, działa szybko i stabilnie. Także może nie prawilny build OpenWRT (od zawsze używam tych od Cezarego) - ale w moim przypadku się sprawdził dla wndr4300 więc może i Ty spróbuj?