Temat: Aktualizacja OpenWrt na NETGEAR WNDR4300
Witam
Dość dawno nie aktualizowałem oprogramowania na moim routerze NETGEAR WNDR4300, i aktualnie korzystam z (prehistorycznej zapewne) wersji OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 r49398 / LuCI for-15.05 branch (git-16.168.30315-6920494).
Kilka dni temu wykonałem susupgrade ("Wgraj nowy firmware" z interfejsu LUCI) na drugim identycznym urządzeniu (z ową archaiczną wersją OpenWrt) do wersji 22.3, i niestety cos poszło nie tak, bo musiałem ratować urządzenie przez TFTP. Udało się i działa. Najnowsza wersja LUCI (OpenwWrt 22.03) bardzo mi przypadła do gustu. Widzę spory rozwój i wiele nowych funkcjonalności (np. wbudowany OpenVPN). Stąd pytania:
1. Jak bezpiecznie zaktualizować firmware na NETGEAR WNDR4300.
2. Jak zachować ustawienia z poprzedniej wersji (nie mam pewności czy kopia wykonana na starej wersji zostanie prawidłowo odtworzona w nowej)
3. Jeśli nie można wykonać odtwarzania ze starego archiwum, to może jakoś posłużyć się posiadaną aktualną kopią katalogu /etc
DuDuS
Przy okazji. W wersji 22.3 nie widzę dostępnych pakietów mountd, mount-utils oraz samba (samba36-server, luci-app-samba, luci-i18n-samba-pl). Jak zatem podłączyć pendrive USB i udostępnić w sieci?