Temat: OPENWRT na ALIX ktory wybrac-mozliwosci rozbudowy?

Szukam nowej platformy pod OpenWRT ewentualnie Debiana.

1.Moje wymagania:

- minimum 2xLAN (najlepiej 3XLAN)
- minimum 1xminiPCI wtedy zastosuje AP/APC (najlepiej 2xminiPCI)

szkoda, że żaden z alix nie ma choćby jednej gigabitowej karty ethernet:(

- fajnie były by mieć audio i VGA, ale Alix 1D ma tylko 1lan, można by wstawić kartę na PCI 2.3 (bo PCI ma tylko 3,3V)
  ale wtedy nie wejdzie do małej obudowy. Z kolei alix3d3 ma 2xminiPCI, ale też ma tylko 1 X LAN! i na miniPCI nie widziałem kart ethernet.

chyba jestem w stanie zrezygnowac z VGA i dzwieku. Dlatego zastanawiam sie nad zakupem alix2d13.
2d13 ma pinheader do USB, 3xLAN, 1xmPCI i podtrzymanie dla zegara RTC!

Czekam na Wasze sugestie i opinie?

2.Cezary: nie wiesz może czy nie będzie problemu z dolutowaniem ewentualnie slotu mini PCI.
Z tego co widzę, dolutowanie np. trzeciego LAN do alix2d2 będzie problemem, bo brakuje scalaka.

3.Czy AP/APC działa tylko na aheros czy da sie ten tryb uruchomic na Broadcom (chocby tym z Asus WL-500Gp)?

4. Cezary: Piszesz, ze nie ma problemu z wydajnoscia USB (12MB/s). USB nie zatyka się wcale tak jak na WL-500Gp?
    Czy bez problemu moge podpiac pod pin header na plycie bracket USB i zamontowac w srodku USB storage.
    Jak jest z wydajnoscia pradowa gniazd USB, pociagna dysk 2,5 cala bez dodatkowego zasilania?

5. Z tego co widze to chyba najbardziej oplaca sie kupic bezposrednio na http://www.pcengines.ch/ Zna ktos miejsce gdzie mozna kupic taniej?

2

Odp: OPENWRT na ALIX ktory wybrac-mozliwosci rozbudowy?

Z tego co widzę na mojej to z elementów brakuje właśnie tylko złacza.

Jeżeli potrzebujesz to pcengines robią też nietypowe zamówienia - więc się dogadaj z nimi. O ile koszty przesyłki Cię nie zjedzą to nie ma taniej - u nas z racji kursów walut jest dość drogo. Zobacz po prostu ile koszty wysyłki wynoszą i co bardziej Ci się opłaca.

USB jest ograniczone standardowo 0,5A na gniazdo więc zgodnie ze specyfikacją. Dyski chodzą, problemów nie ma. Tak samo z wydajnością USB, tu w ogóle nie mam problemów (ja mam starszą wersję, wiem że w wersji d przemodelowali usb żeby mnie zakłóceń wpływało na nie)

Broadcom normalnie chodzi w trybie AP - dokładnie tak jak w asusie. Weźmiesz sobie po prostu jądro z openwrt, skompilujesz i masz.

PS. Z tym wewnętrznym dyskiem na USB to bez sensu. Przecież tam jest normalne IDE 44, normalnie podpinasz dysk 2,5" na tasiemce. Po co jeszcze chcesz robić przejściówki (wewnętrznie!) i o kombinować z USB?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez firefox 2009-05-14 13:51:50)

Koszt wysyłki samej płyty 9,30euro. Koszt wysyłki z obudową 25euro (pewnie ze wzgledu na wage).
Opłaca więc się kupić samą płytę, a obudowę w Polsce.
A Ty gdzie Cezary kupowales swojego alixa?

AP wiem, że działa, ale czy zadziala tryb klient (APC) odbior przez wifi + nadawanie dalej (AP).

Mi chodziło bardziej o pogłączenie karty microSD/miniSD/sd wewnątrz pod USB zamiast compact flash.

4

STA + AP nie. opensource sterowniki nie wspierają takiego trybu. Atherosa sobie jednak musisz kupić.

Ja kupowałem w wirelesslan.pl (reklama smile).  CF  tak musisz mieć - z usb się nie uruchamia a wewnętrznego flasha nie ma - dokładnie tak jak pc. Wiec CF lub dysk i tak musisz na rozruch mieć.

5

jakby ktoś by zainteresowany:

Chciałem żeby mi http://pcengines.ch/ dolutowało slot miniPCI do alix 2d13.
Niestety się nie da, gdyż płyta obsługuja max 4 niezależnie linie PCI (brak wspódzielenia przerwań)

oryginalna odpowiedź:
Sorry, not possible. There are only 4 PCI bus master lines available,
3 LAN + 1 miniPCI = 4 PCI bus master lines

Szkoda, że nie mogli zrobić płyty z jumperem do przełączania 2xminiPCI + 2xLAN lub 1xminiPCI + 3XLAN

6

Lan możesz zrobić na USB jeżeli bardzo Ci zależy. Ew kupić wifi na usb (np. na rt73).

7

Słuchaj, a może routerboard pro? http://www.ubnt.com/products/rspro.php

Baaardzo fajna IMHO.

8 (edytowany przez KeFaS 2009-05-14 20:25:05)

Z polskich sklepów widzę większość płyt Alix na http://www.interprojekt.pl i http://www.cyberbajt.pl
Jeżeli chodzi o system to polecam postawić Debiana, bo ma dużo więcej pakietów i ogólnie lepsze wsparcie. Ale będziesz musiał wszystko skonfigurować od początku, a OpenWRT ma tą zaletę, że jest już w sumie gotowy pod funkcje routera.
Sam myślę o kupnie Alix 2C3 i właśnie instalacji na niej Debiana.

BTW. Tak przy okazji - czy zamiast karty CF lub dysku 2.5" da się podłączyć dysk 3.5" ATA? Potrzebne jest do niego dodatkowe zasilanie, więc może są jakieś przejściówki, żeby go do prądu podłączyć?
Taki jeden dysk 40GB mi zalega w szafie i sobie pomyślałem, że byłby akurat do Alixa, gdyby się go dało jakoś stabilnie używać.

Edit:
Znalazłem coś takiego:
http://www.pcengines.ch/cf1eh.htm
Ale jak będzie z zasilaniem? Czy zasilacz 18V to wszystko pociągnie razem z dyskiem?

9

Do 3,5" potrzebujesz 2 napięć - 5v i 12v, wiec musisz znaleźć coś co Ci da takie napięcia. To co pokazałeś jest akurat w drugą stronę - żeby zamiast dysku 3,5" podłączyć cf.

10

Aha. Więc co mi może dać takie napięcia, skoro płyty Alixa "obsługują" zasilacze max. 20V?

11

Do alixa masz zasilacz jednonapięciowy.

Na allegro dostępne są interfejsy usb<>ide. Najtańszy jaki znajdziesz - w komplecie będzie mały zasilacz z jednej strony z gniazdem zasilania takim jak w dysku - daje takie napięcia jak trzeba, prądu tyle żeby to działało itd. Może takie coś, przynajmniej nie będzie zabawy z przejściówkami itd. A napięcie do alixa zabrać z +12v. Powinno działać.