Temat: OPENWRT na ALIX ktory wybrac-mozliwosci rozbudowy?
Szukam nowej platformy pod OpenWRT ewentualnie Debiana.
1.Moje wymagania:
- minimum 2xLAN (najlepiej 3XLAN)
- minimum 1xminiPCI wtedy zastosuje AP/APC (najlepiej 2xminiPCI)
szkoda, że żaden z alix nie ma choćby jednej gigabitowej karty ethernet:(
- fajnie były by mieć audio i VGA, ale Alix 1D ma tylko 1lan, można by wstawić kartę na PCI 2.3 (bo PCI ma tylko 3,3V)
ale wtedy nie wejdzie do małej obudowy. Z kolei alix3d3 ma 2xminiPCI, ale też ma tylko 1 X LAN! i na miniPCI nie widziałem kart ethernet.
chyba jestem w stanie zrezygnowac z VGA i dzwieku. Dlatego zastanawiam sie nad zakupem alix2d13.
2d13 ma pinheader do USB, 3xLAN, 1xmPCI i podtrzymanie dla zegara RTC!
Czekam na Wasze sugestie i opinie?
2.Cezary: nie wiesz może czy nie będzie problemu z dolutowaniem ewentualnie slotu mini PCI.
Z tego co widzę, dolutowanie np. trzeciego LAN do alix2d2 będzie problemem, bo brakuje scalaka.
3.Czy AP/APC działa tylko na aheros czy da sie ten tryb uruchomic na Broadcom (chocby tym z Asus WL-500Gp)?
4. Cezary: Piszesz, ze nie ma problemu z wydajnoscia USB (12MB/s). USB nie zatyka się wcale tak jak na WL-500Gp?
Czy bez problemu moge podpiac pod pin header na plycie bracket USB i zamontowac w srodku USB storage.
Jak jest z wydajnoscia pradowa gniazd USB, pociagna dysk 2,5 cala bez dodatkowego zasilania?
5. Z tego co widze to chyba najbardziej oplaca sie kupic bezposrednio na http://www.pcengines.ch/ Zna ktos miejsce gdzie mozna kupic taniej?