Odp: Gargoyle 1.13.x
Polaczylem sie przez ssh z ruterem i niewiem jak uzyc tego polecenia cat. Tego w faq niestety niewidze
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle 1.13.x
Strony Poprzednia 1 … 18 19 20 21 22 23 24 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Polaczylem sie przez ssh z ruterem i niewiem jak uzyc tego polecenia cat. Tego w faq niestety niewidze
Masz to wpisać i nacisnąć enter.
Zrobilem tak. Zalogowalem sie na ruter haslem i loginem i ujrzalem zielony kwadracik i wpisalem to co mi napisales, tylko niewiem czy to ma zaczenie ale wszystko wypisalem w jednej liinii + enter. Nic sie nie pokazalo
Pokaż screenshot tego co powstało na ekranie.
Niestety teraz nie mam jak. Moge tylko opisac. Ale tak jak mowilem.
1.Podlaczylem ruter+modem do pc
2.Uruchomilem putty wpisujac adres rutera i podalem login i haslo
3.Wszedlem, pojawila sie ramka powitalna z opisem rutera i softu.
4.po " root@gargoyle:#" wpisalem
w jednej linii
cat /sys/kernel/debug/usb/devices
I enter. Musi się coś wyświetlić, chyba że w ogóle masz usb uszkodzone.
Nic sie niewyswietla. Czy to moze oznaczac uszkodzony port usb w ruterze czy wtyczke usb modemu.Da sie to jakos sprawdzic.
Poza tym wczesniej z ciekawosci zagladalem w logi rutera i wydaje mi sie ze gdzies pojawialy sie wpisy ze cos odczytuje usb modemu. Za chwile to sprawdze jeszcze raz
W routerze. Jak by to był modem to pokazało by chociaż interfejsy huba w routerze. Jak nie pokazuje nic to w ogóle nie jest aktywne usb.
A mozna cos sprawdzic w logach na samym ruterze bo pojawily sie jakies informacje.Czego nalezaloby szukac
Wszystkiego związanego z usb.
A jakies wskazowki moglbym liczyc. Jakie elementy z usb szukac
Jeszcze raz: wszystkiego związanego z usb. Wiesz słowo usb to zakładasz że to jest ważne. Wszystkiego związanego z usb.
A uszkodzona simka tez moze dawac takie objawy
Nie.
Zapomniałem napisać - czy wiecie że po tych kilku latach Gargoyle zdecydowało się wydać wersję 1.13.0 (ale tak oficjalnie) W weekend pewnie zrobię nową kompilację.
Warto aktualizować z 'nieoficjalnej' 1.13.0.0pre11 ?
Z punktu widzenia gargoyle to tylko formalność, moje pre11 było tym samym czym jest 1.13.0.1. Ale w ciągu tego pół roku zmieniła się trochę podstawa - openwrt 19.07 zostało zaktualizowane i połatane w różnych obszarach. Więc w wolnej chwili zrób sobie upgrade.
Jakieś błędy są jeszcze w gargoyle?
Pytanie jest lekko pozbawione sensu. Jak by były jakieś znane błędy to by zostały poprawione.
Nie doczytałem, ze mamy wydanie stabilne. Super!
Dzięki za obraz. Głupie pytanie mam: Czy WRT 3200 acm ma wyłączone zbędne radio?
Tak, nie ma w definicji tego sterownika.
Gargoyle dorobiło się nowego pluginu - wtyczki umożliwiającej używanie iPhona jako modemu komórkowego. Będzie on dostępny wraz z następną kompilacją projektu.
Witam, posiadam Netgear R6350 i streszczając; jak siedziałem na OpenWrt 21.02 poza sporym skomplikowaniem jakoś udało mi się go skonfigurować tak jak chciałem i działał. Po prostu. Trochę mi brakowało zliczania GB, jakieś pluginy dogrywałem ale nooo tak to średnio działało i wyglądało. Postanowiłem wrócić na Gargoyle - tutaj nie skorzystam z pełnych 300Mb/s bo bym musiał włączyć flow offload co wyłącza zliczanie wykorzystanych GB więc stwierdziłem że "przeboleję" te 200-250Mb/s.
No, ALE.
System nie działa tak jak powinien. Często włączam kompa i dopiero po ok. minucie zaczyna mi przeglądarka działać i ładować strony, słuchając muzyki na soundbarze po AirPlayu zdarzają się częściej lub rzadziej takie małe przycięcia i to samo na tablecie; grając w coś okresowo łapie albo krótkiego albo nawet dłuższe lagi na nawet 5-10s w ciągu których gra bardzo spowalnia (w sensie internet - odświeżanie danych z serwerem), nie wiem czy to spada transfer czy gubi pakiety czy po prostu pingiem szarpie bo gdzieś pakiety się zawieruszają. Telewizor też - już się przyzwyczaiłem że po włączeniu go muszę co najmniej 30s poczekać aż aplikacje typu netflix czy hbo max "wykryją" internet i zaczną działać. Na telefonach często łapie dziwne lagi że strony się albo nie wczytują albo wczytują ze sporym spowolnieniem. Dzisiaj czarę goryczy przelał fakt że... ruter wyłączył sobie główną sieć wifi 2,4GHz zostawiając tylko 5GHz. Sam. W ustawieniach pod nazwą dla 2,4GHz widniał "Gargoyle" a w nazwie gościnnej 2,4GHz już była moja nazwa zapisana no ale nie działała ani jedna ani druga. Profilaktycznie ustawiłem jakiś czas temu codzienny restart o 4:00 nad ranem bo bywało że po kilku dniach neta niemal całkowicie odcinało po wifi.
Teraz pytanie; czy ktoś w ogóle wie o tych problemach? Czy i kiedy Gargoyle przejdzie na OpenWrt 21.02 bo coś czuję że to by rozwiązało wszystkie problemy jako że właśnie na "gołym" 21.02 nic z tych rzeczy się nie działo? Na Gargoylu nie mam w zasadzie nic niezwykłego uruchomione czy zainstalowane; plugin na motyw, zapisane urządzenia w DHCP i dwie sieci; główną i gościnną. Może coś da się zrobić z tym Gargoylem jak np. zaktualizować sam kernel bo obecnie jest to 4.14.267, może i jest z połowy lutego ale samo 4.14 jeśli dobrze widze jest z listopada 2017r... Jak nic z tym Gargoylem nie wymyślę to niestety będę musiał przeskoczyć na czyste OpenWrt bo już nie mam siły się z ruterem użerać.
Obecne wydanie gargpyle (1.13) bazuje na openwrt 19.07 i tam nic nie zmienisz (w sensie nowego kernala). Wersją następna bazująca na 21.02 dopiero "się pisze", więc kiedy będzie to trudno powiedzieć.
Strony Poprzednia 1 … 18 19 20 21 22 23 24 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle 1.13.x
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc