1 (edytowany przez zdzislaw 2021-10-06 17:39:55)

Temat: Xiaomi 4A Giga version.

Jak na sprzęcie w tytule postawić openwrt?

2

Odp: Xiaomi 4A Giga version.

W sumie to masz na wiki: https://openwrt.org/inbox/toh/xiaomi/xi … it_edition

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Witam.
Mam kłopot z lan-em - łączy się jedynie na 100Mb/s.
Jak wyciągnąć pełną prędkość ?
Zainstalowane aktualne luci-21.02-SNAPSHOT (r16470-6eced97ce4), karta w kompie Gb, przewód sprawdzony.

4 (edytowany przez mar_w 2022-02-19 22:57:11)

bo masz wersję fast-ethernet. Sprzedawca oszukał Cię...
https://deviwiki.com/wiki/Xiaomi_Mi_Rou … 00M_(R4AC)
A może się pomylił w opisie aukcji

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

5

Pudełko i naklejka na sprzęcie to wersja gigabit.
Właśnie taką wersje kupiłem.

6

Jak się łączy na 100M to jednak masz zły kabel albo coś z gniazdami. Sprzęty same negocjują prędkość, skoro spadła do 100 to coś nie jest tak z połączeniem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

Odkopałem jakiś stary kabel ze śmieci i podłączyłem - działa na 1Gb.
Rzeczywiście to wina przewodu choć użyłem kabla, który jest ciągle podłączony komp-Mir3g i z 2 lata nie ruszany.
Złośliwość rzeczy martwych. Wymienię wtyczki może coś tam nie gra.
Dziękuję za naprowadzenie na rozwiązanie bo już miałem wracać do oryginalnego systemu.

8 (edytowany przez mar_w 2022-02-19 23:28:08)

no to super!
Dobrze, że Cię nie oszukał, bo piszą różnie a dla uatrakcyjnienia aukcji na życzenie instalują Openwrt, żeby kupujący nic nie musiał robić.
Myślałem, że masz gorszą wersję bo ten Twój wpis wyglądał bardzo wiarygodnie smile

PatiNT napisał/a:

Witam.
Mam kłopot z lan-em - łączy się jedynie na 100Mb/s.
Jak wyciągnąć pełną prędkość ?
Zainstalowane aktualne luci-21.02-SNAPSHOT (r16470-6eced97ce4), karta w kompie Gb, przewód sprawdzony.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

9

Witam.
Przewód sprawdziłem jeszcze podczas 1 podłączenia na oryginalnym oprogramowaniu. Było ok, sprzęty łączyły się na Gb a wypinałem też z istniejącego połączenia więc sądziłem, że co jak co, ale przewód musi być dobry.
Doszedłem już do tego, że niektóre z żył we wtyczce były za krótkie i podczas wyciągania z gniazda musiały dostać większego luzu i to najprawdopodobniej właśnie powodowało spadek prędkości. Bynajmniej po wymianie tejże wtyczki kabel został uratowany i wszystko śmiga jak powinno.

Co do sprzętu :  to jestem szczerze zaskoczony na plus. Zasięg, możliwości jak na Mir3g (oczywiście bez USB). Na chwilę obecną sprzęt ustawiłem jako klient (do czasu remontu i położenia przewodu). W moich warunkach łączy się z XIAOMI AC2100 przy 5GHz (przy szerokości kanału 80MHz) na ok. 220-320Mb/s na speed testach więc do lekcji w zupełności dzieciakom wystarczy. Jedyne co bym zmienił to dodał Gargulca bo LuCI jednak dla laika to już trochę za dużo opcji ma do konfigurowania i tak z marszu to chyba bym nie ogarnął tego softu. Ale kto powiedział, że ma być lekko...
Ale bardzo dziękuje jeszcze raz za pokazanie, że trzeba zacząć sprawdzać najprostrze opcje a nie szukać po zakamarkach, co w efekcie przekłada się na i tak stracony czas.

10

U znajomego podobny problem miałem, wystąpił nagle, wachlowanie kabelm i na każdym lanie 100mb tylko, inny kabel i od strzala 1gb, pozniej przepiąłem na stary i o dziwo spial się na 1gb... Widocznie ten typ tak ma...
P.s jesli luci jest skomplikowane dla kogoś to w pfsense/ opnsense chyba by przepadł...

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .