Temat: Xiaomi 4A Giga version.
Jak na sprzęcie w tytule postawić openwrt?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Xiaomi 4A Giga version.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jak na sprzęcie w tytule postawić openwrt?
W sumie to masz na wiki: https://openwrt.org/inbox/toh/xiaomi/xi … it_edition
Witam.
Mam kłopot z lan-em - łączy się jedynie na 100Mb/s.
Jak wyciągnąć pełną prędkość ?
Zainstalowane aktualne luci-21.02-SNAPSHOT (r16470-6eced97ce4), karta w kompie Gb, przewód sprawdzony.
bo masz wersję fast-ethernet. Sprzedawca oszukał Cię...
https://deviwiki.com/wiki/Xiaomi_Mi_Rou … 00M_(R4AC)
A może się pomylił w opisie aukcji
Pudełko i naklejka na sprzęcie to wersja gigabit.
Właśnie taką wersje kupiłem.
Jak się łączy na 100M to jednak masz zły kabel albo coś z gniazdami. Sprzęty same negocjują prędkość, skoro spadła do 100 to coś nie jest tak z połączeniem.
Odkopałem jakiś stary kabel ze śmieci i podłączyłem - działa na 1Gb.
Rzeczywiście to wina przewodu choć użyłem kabla, który jest ciągle podłączony komp-Mir3g i z 2 lata nie ruszany.
Złośliwość rzeczy martwych. Wymienię wtyczki może coś tam nie gra.
Dziękuję za naprowadzenie na rozwiązanie bo już miałem wracać do oryginalnego systemu.
no to super!
Dobrze, że Cię nie oszukał, bo piszą różnie a dla uatrakcyjnienia aukcji na życzenie instalują Openwrt, żeby kupujący nic nie musiał robić.
Myślałem, że masz gorszą wersję bo ten Twój wpis wyglądał bardzo wiarygodnie ![]()
Witam.
Mam kłopot z lan-em - łączy się jedynie na 100Mb/s.
Jak wyciągnąć pełną prędkość ?
Zainstalowane aktualne luci-21.02-SNAPSHOT (r16470-6eced97ce4), karta w kompie Gb, przewód sprawdzony.
Witam.
Przewód sprawdziłem jeszcze podczas 1 podłączenia na oryginalnym oprogramowaniu. Było ok, sprzęty łączyły się na Gb a wypinałem też z istniejącego połączenia więc sądziłem, że co jak co, ale przewód musi być dobry.
Doszedłem już do tego, że niektóre z żył we wtyczce były za krótkie i podczas wyciągania z gniazda musiały dostać większego luzu i to najprawdopodobniej właśnie powodowało spadek prędkości. Bynajmniej po wymianie tejże wtyczki kabel został uratowany i wszystko śmiga jak powinno.
Co do sprzętu : to jestem szczerze zaskoczony na plus. Zasięg, możliwości jak na Mir3g (oczywiście bez USB). Na chwilę obecną sprzęt ustawiłem jako klient (do czasu remontu i położenia przewodu). W moich warunkach łączy się z XIAOMI AC2100 przy 5GHz (przy szerokości kanału 80MHz) na ok. 220-320Mb/s na speed testach więc do lekcji w zupełności dzieciakom wystarczy. Jedyne co bym zmienił to dodał Gargulca bo LuCI jednak dla laika to już trochę za dużo opcji ma do konfigurowania i tak z marszu to chyba bym nie ogarnął tego softu. Ale kto powiedział, że ma być lekko...
Ale bardzo dziękuje jeszcze raz za pokazanie, że trzeba zacząć sprawdzać najprostrze opcje a nie szukać po zakamarkach, co w efekcie przekłada się na i tak stracony czas.
U znajomego podobny problem miałem, wystąpił nagle, wachlowanie kabelm i na każdym lanie 100mb tylko, inny kabel i od strzala 1gb, pozniej przepiąłem na stary i o dziwo spial się na 1gb... Widocznie ten typ tak ma...
P.s jesli luci jest skomplikowane dla kogoś to w pfsense/ opnsense chyba by przepadł...
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Xiaomi 4A Giga version.
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc