Witajcie ponownie, przeczytałem wątki równo z ostatniego roku, ale mimo to chciałbym zadać pytanie jak w temacie: co kupić? Bo obecnie mam WRT160NL z OpenWrt 19.07 i trochę... wifi jakby słabo działa 
Budżet to max 500 zł. Szukam przede wszystkim czegoś co raz skonfiguruję, zamknę w szafie i zapomnę na parę lat, przy czym chciałbym żeby router nadążył za wymianą starych sprzętów, która mnie czeka. Mam mieszkanie 65 m2 i światłowód obecnie ok 300-400 Mb/s.
Z żoną pracujemy już tylko z domu i to bardzo intensywnie. Jak dzieciaki siedzą w domu to jeszcze bajki na netflix. Do niedawna chociaż przystawka TV była na kablu...
Dodatkowo na kablu w drugiej szafie jest RPi3 z minidlna do zgranych płyt CD, ale za jakiś czas chcę kupić NAS-a z RAID 1 do muzyki, filmów z wakacji i zdjęć. Planuję też zakup jakiegoś klienta dell wyse do postawienia paru projekcików, ale raczej tylko dla siebie i nowej drukarki po wifi. Ja pracuję tylko na kablu.
Na obecnym routerze mam ddns, server OpenVPN (póki co tylko do połączenia mostem domu pod miastem, ale chciałbym mieć dostęp do NAS-a za jakiś czas), dhcp i w zasadzie nic więcej. Dzieciaki rosną więc za jakiś czas kontrola rodzicielska, QoS i jakiś bloker reklam.
Obecnie posiadam stricte na wifi:
- 2x telefony do wymiany (n)
- radio internetowe z DLNA (n)
- chromecasta z android TV (n/AC), który właśnie pchnął mnie do zmian
- żonę pracującą na lapku w domu
(n/AC)
- po godzinach zdarza mi się korzystać z dwóch innych laptopów po WiFi (n/AC)
Za jakiś czas będę chciał dołożyć:
- jakiś tablet dla dzieciaków do zabawy,
- drukarkę
- 1-2 radia/głośniki
- może coś z IoT,
- chciałbym też uruchomić google stadia na TV
Port USB teoretycznie nie jest mi potrzebny, ale mógłby być przydatny, bo bym przerzucił minidlna (może plex-a) na router (docelowo planuję NAS-a) albo na kliencie wyse coś postawić. Chciałbym zwolnić malinkę do innego zastosowania.
Przejrzałem Wasze ostatnie propozycje oraz dostępność w sklepach internetowych i portalach aukcyjnych i słabo to wygląda. Wychodzi mi:
- używany Netgear R6220 za 100 zł z wiadomego źródła - czy ten sprzęt jeszcze starczy na parę lat?
- używany Netgear R7800 za ponad 400 zł, ale wydaje mi się, że będzie ostra licytacja 
- używany Netgear R7500 za 500 zł, ale nie wiem czy jest tyle wart, plus że to samo miasto,
- TOTOLINK X5000R - nowy za 200 zł, nie ma usb, a wiadomo że lepiej mieć niż nie mieć
, mniej FLASH
- Asus RT-AC57U - nowy, ma USB ale 2x mniej RAM niż totolink, w wyszukiwarce nie znalazłem czy V3 działa z OpenWRT.
Dodatkowe pytania:
1. Z czym się wiąże 16 MB FLASH w dwóch ostatnich pozycjach?
2. Czy coś jeszcze zaproponujecie?