1

Temat: NanoPI R2S

Mimo że ten sprzęt pojawił się już pół roku temu to dopiero teraz o nim piszę. Dlaczego warto o nim napisać? Bo właśnie skończono tworzenie wsparcia dla tej płytki i pojawił się PR ze wsparciem dla czystego OpenWrt (jak by ktoś nie lubił zwykłego linuksa). Wcześniej był dostępny tylko klon zrobiony przez producenta o nazwie FriendlyWrt.

Co to za sprzęt?
- czterordzeniowy Cortex-A53,  procesor ARM taktowany 1.5GHz, RK3328 firmy Rockchip
- pamięć ram: 1GB
- flash: brak (system jest na karcie microSD)
- sieć: 2x RJ45 1Gbps (jeden z nich jest na USB 3.0, ale osiąga pełny gigabit)
- złącze USB 2.0
- złącze z paroma gpio lub i2c/serial
- złącze do połączenia wentylatora
- zasilany przez microUSB, 5V 2A

Jak widać nie ma interfejsu radiowego. Jego wielkość to zaledwie 52x55mm (tak!), cena na aliexpresie - ok 30 - 35USD. Do samego urządzenia można także dokupić odpowiedni radiator lub całą metalową obudowę. Można też go kupić w żółtej obudowie przypominającej jeden z produktów gl-inetu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2

Odp: NanoPI R2S

Jak z możliwościami natowania? Spokojnie przerzuca gigabit?

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

3 (edytowany przez Cezary 2020-06-29 06:41:42)

Jeszcze nie wiem smile

EDIT: oni w ogóle są bardzo "płodni". Dziś pojawił się opis podobnej płytki: https://www.cnx-software.com/2020/06/29 … d-usb-3-0/ nie ma 2 ethernetów, ma jeden, ale ma za to wyprowadzone usb 3.0 i dodatkowe dwa usb 2.0 na złączu. Jest z czego wybierać z ich produktów: https://www.friendlyarm.com/index.php?r … mp;path=69 , choć nigdy nie miałem jeszcze okazji zastosować ich produktów w jakimś projekcie, więc nie potrafię się wypowiedzieć o wadach ich płytek.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Królik napisał/a:

Jak z możliwościami natowania? Spokojnie przerzuca gigabit?

Tak przerzuca, choć test był robiony "domowym sposobem". NanoPi R2S miał do portu LAN podłączmy PC a do portu WAN - sieć domową z netem FFTH 900Mbps. Speedtest.net pokazał 895Mbps.