1

Temat: WRT1200AC problemy z wifi 5G

Po aktualizacji do najnowszego wydania OpenWrt 21.02 mam problemy z siecią 5G. Jakiś czas działa po czym wywala klientów.
Niby jest włączona ale urządzenia jej nie widzą.
Niby temat znany w internetach ale zastanawiam się czy kombinować coś z tym czy zaczekać na aktualizację tutaj.
Jak coś już chciałem przeinstalować to nikło mi spolszczenie a wifi i tak nie działało big_smile

https://forum.openwrt.org/t/5ghz-wifi-i … 2-x/111546

2

Odp: WRT1200AC problemy z wifi 5G

U mnie na WRT1900ACS jest podobnie. 5GHz działa przez chwilę a potem, mimo iż radio teoretycznie działa, telefon jest położony z WiFi nie można przeglądać internetu. I dzieje się to tylko na 5GHz.

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

3

Kurde przez te kombinacje nadpisałem na drugiej partycji starą wersję 19.07 która świetnie działała sad
Teraz zainstalowałem na nowo 19.07 z eko.one ale coś mi się wydaję że też jest trefne radio. Przywróciłem backupa. Okazało się że przez ostatnie lata miałem wifi na pierwszym i czterdziestym kanale big_smile  Po zmianie 5G na inny kanał całkiem mi siada sieć 5G, nie mogę jej włączyć. Po resecie routera to samo. Dopiero przywrócenie kolejny raz backupu ożywia sieć. Zostawiłem ją na 40 kanale, zobaczę czy będzie normalnie chodzić.

Kurde trzeba strasznie uważać z tymi aktualizacjami, najgorsze że mam homeasiistanta i po takich akcjach z routerem kiedy między kolejnymi wersjami nie działa backup trzeba zmieniać ustawienia poszczególnych elementów w home i openwrt ustawiać stałe ip dla każdego.

4

I teraz ciekawostka: sterownik w 19.07 do układów radiowych jest w tej samej wersji od kwietnia 2019roku w gałęzi openwrt 19.x. Nie mogłeś mieć wcześniejszej wersji moich buildów bo ja pierwsze obrazy dla wydania 19.XX zrobiłem dopiero  w lipcu. Więc one są dokładnie takie same jak były początku...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez olo81 2022-01-12 19:36:07)

Były od ciebie. Chyba że właśnie zmiana kanału 5G wszystko chrzani big_smile
Na razie chyba działa ok.
Jeszcze potestuje. Jak będzie ok trzeba zobaczyć w nowej wersji kanał 40. U mnie nie ma na nim dużego ruchu to raczej by stykało takie rozwiązanie.

6 (edytowany przez olo81 2022-01-18 02:09:11)

Tak jak przypuszczałem. 21.xx  5G kanał 36 działa stabilnie.