Temat: OpenWrt 21.02 na linksys 1900ac v2

Witam,
zainstalowałem sobie wczoraj najnowszą wersję openwrt Luci 21.02 na Linksys WRT1900AC i chciałbym wykorzystać radio 5ghz do połączenia się z drugim routerem TP-LINK ARCHER AX50, aby nie korzystać z kabla.

Utworzyłem więc sieć wifi na WRT1900AC o częstotliwości 5ghz i testują ją na telefonie, zauważyłem, że bardzo często tą sieć zrywa. Sieć znika z eteru. Kanały ustawiałem różne, była też opcja auto, ale to nic nie dało.
Co dziwne częstotliwość 2.4ghz działa ok.

Musiałem zrobić restart, aby znowu ją widzieć... Co może być tego powodem, że radio 5ghz działa tak niestabilnie ?
I jak najlepiej złączyć te 2 routery, aby to działało stabilnie ?  W AX50 jest firmowe oprogramowanie i niestety nie ma na niego żadnego openwrt sad

Dziękuję z góry za jakąkolwiek pomoc...

2

Odp: OpenWrt 21.02 na linksys 1900ac v2

U mnie jest tak samo. Mam WRT1900 ACS v2, interfejs niby działa ale, telefon/komputer jet podłaczony ale dostepu do internetu nie ma. Próbowałem różnych konfiguracji, resetowałem router kilka razy ale bez zmian.
Jedyne co moge Ci polecić to instalację 19.07 bo na tej wersji nigdy nie miałem takich problemów.

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

3

Odp: OpenWrt 21.02 na linksys 1900ac v2

Odgrzeję temat trochę.
Obecna wersja r16500-b99d7aecc8 wydaje się działać poprawnie. Co prawda na początku był problem z działaniem WiFi na 5GHz tak jak wcześniej ale po zmianie szyfrowania na WPA2 PSK (CCMP) ustawieniu kanału na auto (nie wiem czy to w ogóle ma coś wspólnego) WiFi od kilku godzin działa stabilnie.

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office