Temat: Router pod OpenWRT który ogarnie światłowód 600/100
Cześć,
Mam w domu instalację orange światłowód 600/100. Sprzęt od orange to ONT (huawei) i FunBox 3.0. Chciałbym funboxa zastąpić swoim sprzętem. Niestety routery, które mam do dyspozycji są już raczej leciwe (TP-LINK TL-WDR3600, NetGear WNDR4300 i NetGear R6220). Po skonfigurowaniu pierwszych dwóch, prędkości między WAN a LAN to jakaś porażka. Na R6220 bez flow offload jest w download około 170-180 Mb. Z włączonymi opcjami flow offload soft i hard wychodzi około 270-280 Mb. OpenWRT 21.02 snapshot pobrany z tej strony.
Czy ma ktoś doświadczenia z jakimś routerem, który ogarnie pełną prędkość jaką mam na FunBoxie3, czyli około 630 Mb? Czy jest jakiś router pod OpenWRT za około 200-250 zł na którym to pójdzie?
Znalazłem w sieci poradnik kogoś, kto ogarnął to na komputerze x86 (celeron 1037u - czyli raczej stary) i ubuntu. Na standardowym sterowniku PPP (chyba z kernela) nie wysycało łącza nawet 300 Mb. Ale po zmianie rp-pppoe problem się rozwiązał. Poradnik jest stary, bo z 2015 roku, i być może ten problem z PPP w kernelu został jakoś rozwiązany.
Jak to wygląda na OpenWRT z tym PPP?