1

Temat: Router pod OpenWRT który ogarnie światłowód 600/100

Cześć,
Mam w domu instalację orange światłowód 600/100. Sprzęt od orange to ONT (huawei) i FunBox 3.0. Chciałbym funboxa zastąpić swoim sprzętem. Niestety routery, które mam do dyspozycji są już raczej leciwe (TP-LINK TL-WDR3600, NetGear WNDR4300 i NetGear R6220). Po skonfigurowaniu pierwszych dwóch, prędkości między WAN a LAN to jakaś porażka. Na R6220 bez flow offload jest w download około 170-180 Mb. Z włączonymi opcjami flow offload soft i hard wychodzi około 270-280 Mb. OpenWRT 21.02 snapshot pobrany z tej strony.
Czy ma ktoś doświadczenia z jakimś routerem, który ogarnie pełną prędkość jaką mam na FunBoxie3, czyli około 630 Mb? Czy jest jakiś router pod OpenWRT za około 200-250 zł na którym to pójdzie?
Znalazłem w sieci poradnik kogoś, kto ogarnął to na komputerze x86 (celeron 1037u - czyli raczej stary) i ubuntu. Na standardowym sterowniku PPP (chyba z kernela) nie wysycało łącza nawet 300 Mb. Ale po zmianie rp-pppoe problem się rozwiązał. Poradnik jest stary, bo z 2015 roku, i być może ten problem z PPP w kernelu został jakoś rozwiązany.
Jak to wygląda na OpenWRT z tym PPP?

2

Odp: Router pod OpenWRT który ogarnie światłowód 600/100

Masz za mało - r6220 wyciąga z flow offlading prawie gigabit, masz tu testy na forum i moje sprawdzenie: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 26#p232126 Ale dotyczy to zwykłego łącza po dhcp. Ty używasz jakieś ppp do tego orange?

Coś doinstalowałeś co spowalnia routing?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez an2rez 2021-07-28 17:53:24)

No tak to działa. Na WAN trzeba ustawić VLAN35 i połączyć przez PPPoE podając login (xxxxxx@neostrada.pl) i hasło. Dokładnie tak samo jest to skonfigurowane na FunBoxie. Tylko w FunBoxie najbardziej zaawansowaną funkcją jest przekierowanie portów. Nie mam też dodatkowych usług typu TV czy VOD, więc wszystko wygląda raczej prosto. Tylko na moim sprzęcie idzie trochę wolniej.

Wszystko testowane zaraz po instalacji, bez doinstalowywania i konfigurowania czegokolwiek.

4

No to pppoe używasz a nie ppp smile pppoe było wolniejsze, ale ile dokładnie to nie wiem, bo nie posiadam takiego łącza.

Więc rada jest tylko jedna - użyj najsilniejszego routera na jaki cię stać.

5

No nic. Potestuję to na x86_64 jakie zalegają mi po kątach i spróbuję znaleźć odpowiadający działającej konfiguracji terminal.
Jest jeszcze np. takie nanopi r2s. Jest tanie i chyba mocniejsze? Tylko ten jeden port podłączony pod USB3. Jest się czego obawiać o stabilność takiego rozwiązania?

6

Nie. Tyle ze ma ethernet na usb. wydajność ma jaką ma, zaś samo urządzenie - ludzie sobie je dość chwalą. Jest duży wątek o nim na forum openwrt, ja nie miałem jeszcze z nim styczności więc ode mnie nic się nie dowiesz.

7

W 21.02 nie działa hardware flow offloading R6220, gdy używany jest VLAN. Na forum OpenWrt pisali, że to z powodu kernela 5.4, a do działania potrzebny jest 5.10.

Alternatywą jest chiński fork X-Wrt. Ma kernel 5.4, ale offloading (w tej wersji nazywa się "Fast Forwarding") z VLAN działa.

8 (edytowany przez an2rez 2021-08-05 09:14:41)

O. Dzięki. Sprawdzę.

Włączanie i wyłączanie Flow offload na R6220 robi różnicę. Speedtesty z włączonym offloadem wykazują prawie 100  Mb więcej.

Na ten czas dla zabawy odpaliłem OpenWRT na maszynie wirtualnej na synology 415+. Prawie wszystko działa. Jeśli chodzi o prędkości osiągane na łączu 600/100 to 420/120. Ale nie działa w takiej konfiguracji DHCP na wirtualnym OpenWRT. Musi być, że nie do końca umiem ogarnąć OpenVSwitcha na synku. Będę musiał się pobawić WireSharkiem, żeby zobaczyć o co chodzi. Pewnie coś skaszaniłem z VLANami. W sieci lokalnej nie ma żadnego innego działającego serwera DHCP.

Ciekawi mnie jednak możliwość uruchomienia OpenWRT na Dockerze i czy nie działałoby sprawniej. Udaje mi się uruchomić kontener openwrt, ale nie jestem w stanie nawiązać połączenia PPPoE. Bo z tego co rozumiem kontener dockera korzysta z driverów z hosta. Na hoście moduły kernela odpowiedzialne za protokół PPP muszą być załadowane. Już doszedłem jak to zrobić, ale teraz nie wiem jak z tego skorzystać w kontenerze. Inne konfiguracje statyczne działają w sumie dobrze. Choć nie testowałem ich za mocno.

Próbował ktoś OpenWRT na Dockerze z wyjściem do internetu na PPPoE?

9

Jakie połączenie pppoe? Do internetu łączysz się czymś innym, w swojej sieic (na synology, w lanie) masz już normalną siec, nie masz potrzeby przecież robić jakieś pppoe?

10

Synology jest podłączony bezpośrednio do ONT. Więc łączę się do internetu przez PPPoE.

11

Ale to synology się łączy do internetu, prawda?

12

Nie. Łączy się OpenWRT na maszynie wirtualnej na synology. Na synology klient PPPoE za cholerę nie chce się połączyć. Ten wyklikiwany w Control Panelu w menu Network | Interfaces.

13

A czy to ma znaczenie, że na funbox wszędzie MTU jest ustawione na 1540. Na synku nie da rady więcej niż 1492. Ani z gui ani CLI. Tzn. chodzi mi o to, czy to to może spowalniać transfery.

I jeszcze z czystej ciekawości mam pytanie. Funbox dostaje 2 adresy IP. Jeden nazywa się IP_WAN a drugi IP_BAS. OpenWRT po podłączeniu się do WAN przez PPPoE w maszynie wirtualnej w ifconfig pokazuje ten, co funboxie jest podpisany IP_BAS. Na OenWRT działającym na R6220 widzę adres IP_WAN.

Zgaduję, że IP_BAS to adres routera brzegowego i za nim jest jakiś tunel GRE do reszty sieci operatora.

14

Ja mam fritzboxa 4040, podłączenie takie samo.ONT i router  który dostałem od t-mobile założony był tylko raz w celu sprawdzenia przez technika czy łącze działa. Internet mam z t-mobile 300 Mbitów. I generalnie w każdym speedteście te wartości osiągam. Z tego co się orientuje  można na nim zainstalować openwrt. Sam router (używany) z pewnością można gdzieś "wychaczyć" w granicach 250 zł. Ja swój kupiłem na olx za 200 zł.

15

W t-mobile też łączysz się do sieci przez pppoe? Wydaje mi się, że nie bardzo. A to jest największy problem z obciążeniem routera. Na R6220 z włączonym flow offload osiągam 370 Mbit, a potrzebuję 600. Mam już parę gratów do przetestowania, ale dopiero we wrześniu zabiorę się za to.

16 (edytowany przez ambrozy5 2021-08-15 11:09:23)

an2rez napisał/a:

W t-mobile też łączysz się do sieci przez pppoe? Wydaje mi się, że nie bardzo. A to jest największy problem z obciążeniem routera. Na R6220 z włączonym flow offload osiągam 370 Mbit, a potrzebuję 600. Mam już parę gratów do przetestowania, ale dopiero we wrześniu zabiorę się za to.

R6220 to najtańszy rozsądny router z wifi ac , chyba warto dołożyć i kupić coś znacznie lepszego jeśli chcesz użytkować normalnie takie łącze...p.s 600mbps pppoe bez problemu działa u znajomego na tym pudełeczku na 19.07 z hw fo

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

17 (edytowany przez szybki10 2021-08-15 15:30:16)

an2rez napisał/a:

Wpisuje nazwę użytkownika i hasło oraz numer vlanu. To wszystko co musiałem wpisać. Działa od razu bez jakichkolwiek komplikacji.

Nie wiem czy to jest pppoe czy tez coś innego, ale wydaje mi się że technologia orange i t-mobile jesli chodzi o to łącze jest taka sama. Poniżej link do okien z moimi ustawieniami.

https://ibb.co/qsV02Cv
https://ibb.co/Tk5Zjc7

edit:

według instrukcji producenta to właśnie jest połączenie pppoe