Odp: Modem LTE-A EM12-G / EM160R-GL (M.2) na USB pod OpenWrt
Bo ja mam sampla, tylko z zewnętrznymi antenami.
Wewnętrzne mają być typu ceramicznego na dodatkowej płytce przyklejonej do górnej obudowy. Jak dostanę zdjęcie to podrzucę.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Modem LTE-A EM12-G / EM160R-GL (M.2) na USB pod OpenWrt
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Bo ja mam sampla, tylko z zewnętrznymi antenami.
Wewnętrzne mają być typu ceramicznego na dodatkowej płytce przyklejonej do górnej obudowy. Jak dostanę zdjęcie to podrzucę.
Czy miałeś jakieś problemy z samym EM160R-GL pod OpenWRT jeśli chodzi o konfigurację i samo uruchomienie modemu? Posiłkowałeś się jakimiś docsami pod to? Dziś do mnie dotarł, spiąłem antenki i chciałem uruchomić ale przypadkowo ubiłem router przy sysupdate więc jutro będę dalej z tym działał ![]()
Czy miałeś jakieś problemy z samym EM160R-GL pod OpenWRT jeśli chodzi o konfigurację i samo uruchomienie modemu? Posiłkowałeś się jakimiś docsami pod to?
Heja ![]()
Mialem wcześniej EM12-G więc raczej wiedzialem czego się moge spodziewać. Z takich ciekawostek dotyczacych konfiguracji to musialem zmienić protokół z Qmi na Mbim. Do tego smsy przychodza na pamięć modemu nie na karte SIM, jeżeli uzywasz luci-app-sms-tool/sms-tool. W latwiejszy sposob ustawia się też preferowane pasma wzgledem EM12-G.
Musialem zrobic tez "pudelko na modem" bo te gniazda od anten są bardzo delikatne i mozna je latwo uszkodzić.
Rozumiem. U mnie na OpenWRT z Luci uqmi wcale nie chciał się połączyć z modemem pomimo, że był na dmesg. Prócz tego, nie pokazał mi się żaden serial gdzie mógłbym się komunikować po AT.
Kernel może nie znać tego modemu (bo jest za nowy) i musisz to ręcznie zrobić w taki sposób:
echo "XXXX YYYY" > /sys/bus/usb-serial/drivers/option1/new_id
gdzie za XXXX/YYYY podstaw sobie odpowiednio vendor id i produkt id odczytany z cat /sys/kernel/debug/usb/devices
Dzięki Cezary! Wczoraj gdzieś mi się rzucił w oczy artykuł gdzie ktoś pokazywał ten sam problem pod Rpi, także zaraz go znajdę i będę działał dalej.
Rozwiązanie jednego problemu rodzi kolejny problem
Na ubuntu udało mi się połączyć po serialu i aktywować interfejs wwan. Następnie musiałbym skorzystać z jakiegoś qmicli aby się połączyć, jednak złapałem jakiś inny router WR1043ND v2 z USB i teraz walczę z nim.
Modem od razu jest widoczny, utworzyłem interfejs QMI i ustawiłem APN a także wybrałem IPv4 no i działa. Komendy AT mogę wysyłać, tylko pojawił się problem, mianowicie modem się na chwilę połączy, pingi normalnie wychodzą a następnie się (chyba) restartuje po 8 sekundach i dostaję info w panelu że "urządzenie sieciowe nie jest obecne" a po chwili znów się łączy. Na dmesg nie widać aby ponownie się montował więc nie jest to drastyczne odcięcie zasilania. Czy są gdzieś jakieś logi gdzie dostanę więcej info? Dodam, że do routera mam zasilacz 12V 1.5A jednak spróbuję zrobić na szybko kabel Y i podać większy prąd na modem.
Tak, brak zasilania i router nie jest w stanie dostarczyć 2A po usb...
W przejściówce też jest stabilizator chyba na 3,8V ( z 5V), i on też ma jakąś wydajność prądową ( i pewnie nie jest to 2A).
Modem najwięcej prądu potrzebuje jak ma słaby sygnał , więc ustawienie anten może pomoże.
Dokładnie. Nie mam kabelka Y pod ręką więc złapałem jakiegoś HUBa, podpiąłem zasilacz 5V 10A i teraz nie rozłącza. Można się zabrać za testy agregacji pasm ![]()
No niestety, nie chce działać..
AT+QCAINFO zwraca "OK"
AT+QCFG="nwscanmode",0,11 zawraca "ERROR"
AT+QCFG="band",0,45 zwraca "ERROR"
Pominąłem coś czy może robię coś źle? Myślałem o update fw modemu no ale przecież takie rzeczy powinien ogarnąć :x
Agregacja włącza się dopiero jak coś ciągniesz....
Może i moje pytania są głupie, itd. jednak to moja pierwsza próba z agregacją pasm przez co nie znam podstaw
Skoro agregacja załącza się dopiero, gdy coś ciągnę, to dlaczego nie miałbym móc ustawić jakie pasma chcę agregować "na postoju"? Z mojej perspektywy nie ma to trochę sensu, jednak zapewne jakoś mi to rozjaśnisz.
Pasma możesz ustawić w każdej sytuacji. Sięgnij do dokumentacji tego modemu bo może polecenia są inne.
Racja, zapomniałem, że te temat początkowo skupiał się tylko na EM12-G.
@IceG podzieliłbyś się zbiorem komend do EM160R-GL? Znalazłem Twoją wypowiedź na zagranicznym forum gdzie wstawiłeś zdjęcie z https://github.com/4IceG/luci-app-atinout-mod (z którego korzystam).
Oczywiście dorwałem PDFa z wszystkimi komendami AT, jednak wolałbym się upewnić, że robię to dobrze ![]()
To są moje polecenia dla tego modemu:
4x4/2x2 MIMO ON/OFF > AT+QCFG="lte4x4mimo/disable",0;AT+QCFG="lte4x4mimo/disable",0
4x4/2x2 MIMO OFF/ON > AT+QCFG="lte4x4mimo/disable",1;AT+QCFG="lte4x4mimo/disable",1
Check the signal info on each antenna port > AT+QRSRP;AT+QRSRP
Query and Report Signal Strength > AT+QCSQ;AT+QCSQ
Get the temperature of MT > AT+QTEMP;AT+QTEMP
Check the firmware version > AT+GMR;AT+GMR
Band Preferred > AT+QNWPREFCFG="lte_band"?;AT+QNWPREFCFG="lte_band"?
Carrier Agregation Info > AT+QCAINFO;AT+QCAINFO
Query the serving cell information > AT+QENG="servingcell";AT+QENG="servingcell"
Query the information of neighbour cells > AT+QENG="neighbourcell";AT+QENG="neighbourcell"
Query Network Information > AT+QNWINFO;AT+QNWINFO
Band 1/3/7/8/20/38 > AT+QNWPREFCFG="lte_band",1:3:7:8:20:38;AT+QNWPREFCFG="lte_band",1:3:7:8:20:38
SIM Preferred Message Storage > AT+CPMS="SM","SM","SM";AT+CPMS="SM","SM","SM"
Save SMS Settings > AT+CSAS;AT+CSAS
Reboot the modem > AT+CFUN=1,1;AT+CFUN=1,1
Reset the modem > AT+CFUN=1;AT+CFUN=1
QMI/PPP/Default > AT+QCFG="usbnet",0;AT+QCFG="usbnet",0
ECM > AT+QCFG="usbnet",1;AT+QCFG="usbnet",1
MBIM > AT+QCFG="usbnet",2;AT+QCFG="usbnet",2
4G-LTE only > AT+QNWPREFCFG="mode_pref",LTE;AT+QNWPREFCFG="mode_pref",LTE
WCDMA only > AT+QCFG="nwscanmode",2,1;AT+QCFG="nwscanmode",2,1
GSM only > AT+QCFG="nwscanmode",1,1;AT+QCFG="nwscanmode",1,1
Scan all modes > AT+QNWPREFCFG="mode_pref",AUTO;AT+QNWPREFCFG="mode_pref",AUTODo tego dodaj sobie pakiet https://github.com/4IceG/luci-app-3ginfo-lite on pokaze co i jak się agreguje.
Inaczej ustawia się pasma niż dla Em12-G, zresztą dodasz sobie Mój zestaw polecen to zobaczysz co i jak.
Wgrałem binarki które udostępniłeś tutaj: https://github.com/4IceG/luci-app-atinout-mod/issues/2 więc jeśli od tamtego czasu się coś zmieniło i jest to istotne to prosiłbym o ponowne skompilowanie pod mips_24kc.
Wgrałem binarki które udostępniłeś tutaj: https://github.com/4IceG/luci-app-atinout-mod/issues/2 więc jeśli od tamtego czasu się coś zmieniło i jest to istotne to prosiłbym o ponowne skompilowanie pod mips_24kc.
Binarka pakietu się nie zmienila, zmienil się tylko dodatek do Luci, dodaj te polecenia co podalem wyzej (wklej i zapisz w aplikacji).
Tak też zrobiłem, dzięki. Także na tych binarkach które wtedy udostępniłeś również zobaczę agregację pasm?
Ogólnie czekam do poniedziałku na kabelki MFH4 na FME ponieważ te które otrzymałem dwa dni temu okazały się zwykłymi ipx
Teraz testowałem na czterech "stickach" i nie chcę dalej próbować bo te anteny po prostu nie działają.. mam dwie anteny kierunkowe MIMO z których korzystam na co dzień i właśnie do nich potrzebuję kable z FME.
Tak też zrobiłem, dzięki. Także na tych binarkach które wtedy udostępniłeś również zobaczę agregację pasm?
Agregację sprawdzisz tylko za pomocą https://github.com/4IceG/luci-app-atinout-mod, obecny luci-app-3ginfo-lite tego nie pokaze ponieważ sms-tool z archiwum jest stary, musi być skompilowana ostatnia wersja z obsługą polecen AT.
Mógłbyś mi zbuildować pod ramips mt7621? WR1043ND v2 coś się dziwnie zachowuje z tym modemem (wgrane najnowsze OpenWRT z Luci) więc spróbuję na NetGear R6220
Nowe sms-tool jest u mnie repo normalnie.
Cezary...
A tak z podobnej beczki to który z tych małych mobilnych modemo-routerów poleciłbyś do podłączenia po USB z WDR3600 na Gargoyle aby najprościej uzyskać LTE-A ??? Myślałem by ustawić pasma w taki modemie przez HManager, wyłączyć w nim NATy i DHCP i podłączyć do TPLinka po USB. Myślisz że to zadziała ??
Niektóre nie działały bo nie były modemami (w sensie nie udostępniały tego po usb). Ale które konkretnie to już musisz poszukać na forum, bo nie mam tego w pamięci.
ja uzywam huawei e5786 cat. 6 jako Hilink dhcp klient, osiaga do 70 Mb/s nie dziala z 19.06 za to z 18.06 i 21.02 w porzadku
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Modem LTE-A EM12-G / EM160R-GL (M.2) na USB pod OpenWrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc