1 (edytowany przez IceG 2021-08-30 11:50:02)

Temat: Modem LTE-A EM12-G / EM160R-GL (M.2) na USB pod OpenWrt

https://raw.githubusercontent.com/4IceG/Personal_data/master/mylte.png

Cześć Wszystkim

Szukając coraz to lepszych prędkości internetu mobilnego skompletowałem sobie zestaw taki jak na zdjęciu powyżej. Z racji tego że modemy na USB wymarły, nastał czas modemów M.2/mPCIe pomyślałem, że warto zainteresować się tematem. Temat piszę jako ciekawostkę, może komuś się przyda. Ogólnie u mnie wszystko działa wpięte pod USB2.0, nie wiem czy byłaby różnica w prędkościach po wpięciu do portu USB3.0 (na taki standard jest adapter), czy po zastosowaniu przejściówki Y dla dodatkowego zasilania.

Modem pracuje u mnie jako QMI:
https://raw.githubusercontent.com/4IceG/EM12-G/main/Screens/qmi.PNG

Niestety nie jestem w stanie połączyć się z nim za pomocą MBIM, nie ma znaczenia czy wybiorę taki tryb komunikacji w LuCI czy z terminala, zawsze mam błąd z PINem.. pomimo, że PINu na karcie nie ma.

Fri Oct  9 08:02:40 2020 daemon.notice netifd: wan (6305): mbim[6305] Checking pin
Fri Oct  9 08:02:40 2020 daemon.notice netifd: wan (6305): required pin: 3 - pin2
Fri Oct  9 08:02:40 2020 daemon.notice netifd: wan (6305): remaining attempts: 3
Fri Oct  9 08:02:40 2020 daemon.notice netifd: wan (6305): mbim[6305] PIN required
Fri Oct  9 08:02:40 2020 user.notice root: mbim bringup failed, retry in 15s
Fri Oct  9 08:02:55 2020 daemon.notice netifd: wan (6326): mbim[6326] Stopping network
Fri Oct  9 08:02:55 2020 daemon.notice netifd: wan (6326): Command failed: Permission denied
Fri Oct  9 08:02:55 2020 daemon.notice netifd: Interface 'wan' is now down

Co było najtrudniejsze..? wyszukanie "dobrych pasm" do agregacji.
Mam internet z Play-a i u mnie w mojej lokalizacji najlepiej sprawdza się połączenie 1+3+7, czyli B1 (FDD2100) + B3 (FDD1800) + B7 (FDD2600).
Co daje komendę:

AT+QCFG="band",0,45

Jeżeli ktoś nie wie co i jak, można sobie prosto obliczyć pasma agregacji tym plikiem:
Quectel Create Custom Bands (3-18-2020).xlsx

Prędkości jakie na tym zestawie jestem w stanie uzyskać to max 305Mbs/65Mbs gdzie dla modemu w specyfikacji Max 600Mbps (DL), Max 150Mbps (UL).

P.S.
Ktoś aktualizował może FW w takim modemie, chciałem wgrać najnowszy dostępny, ale nie wiem które pliki się konkretnie wybiera/wgrywa.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

2

Odp: Modem LTE-A EM12-G / EM160R-GL (M.2) na USB pod OpenWrt

Bo skrypt do mbim jest lekko trachnięty. Jak byś go przerobił po swojemu to by i działał pod mbim (u mnie działa... wystarczy wywalić sprawdzenie pinu + wywalić dhcp na interfejsie tylko czytać i ustawić ip taki jak config daje)

Firmware aktualizujesz progamem qflash, wszystkie pliki są potrzebne - wskazuje się katalog z nimi, a on dalej już wie co z tym zrobić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez IceG 2020-10-10 17:36:08)

Cezary napisał/a:

Bo skrypt do mbim jest lekko trachnięty. Jak byś go przerobił po swojemu to by i działał pod mbim (u mnie działa... wystarczy wywalić sprawdzenie pinu + wywalić dhcp na interfejsie tylko czytać i ustawić ip taki jak config daje).

Właśnie znalazłem Cezary podobny temat na forum https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=17324, ale jak sam pisałeś sam PIN to za mało. Musiałbym rozkminić filozofię tego skryptu.

Cezary napisał/a:

Firmware aktualizujesz progamem qflash, wszystkie pliki są potrzebne - wskazuje się katalog z nimi, a on dalej już wie co z tym zrobić.

Wiem Cezary, że jest QFlash z tym że program potrzebuje wskazania pliku FW, a ja nie wiem, który to ten "prawidłowy". Całego archiwum (.zip) też nie mogę wskazać bo zaraz wyskakuje błąd.

Postaw kawę

4

Może być dowolny z nich, może być ten partition.mbm, sam sobie weźmie to co potrzebujesz. Tylko ten z główego, nie firehose.

5

Cezary napisał/a:

Może być dowolny z nich, może być ten partition.mbm, sam sobie weźmie to co potrzebujesz. Tylko ten z główego, nie firehose.

Dzięki Cezary soft podniesiony do nowszej wersji, wszystko ładnie się wgrało.

Postaw kawę

6

Ogólnie znalazłem Cezary ten PR https://github.com/openwrt/openwrt/pull/3317 on ma niby naprawiać wszystkie bolączki połączenia, ale dalej u mnie nie bangla.

Postaw kawę

7

Napisz do mnie na cezary @ eko.one.pl

8 (edytowany przez IceG 2022-12-18 14:19:45)

Kiedy zakładałem temat moim modemem był EM12-G, aby nie tworzyć nowego tematu o tym samym rozwinąłem ten stary o modem, który obecnie u mnie działa (Quectel EM160R-GL). Miałem pisać kiedy będę coś testował więc jako ciekawostkę dzielę się tym co zaobserwowałem.

Do testów wykonałem małą modyfikację mojego Linksys-a, wyrobiło mi się w nim poprzednie mocowanie modemu więc musiałem coś innego wymyślić. Zrobiłem klipsy do anten i do modemu, powstał również zarys obudowy adaptera M.2 na USB-C.

[img]EDIT: Zdjęcie zniknęło już z hostingu, zrobię nowe i uzupełnię ( jak nie zapomnę wink )[/img]

Modem Quectel EM160R-GL agreguje u mnie tylko cztery pasma, przy tej śmiesznej antenie, antenach które obecnie posiadam.

AT+QCAINFO
+QCAINFO: "pcc",3350,100,"LTE BAND 7",1,482,-71,-6,-44,24 
+QCAINFO: "scc",523,75,"LTE BAND 1",1,482,-79,-7,-63,22,DL
+QCAINFO: "scc",6275,25,"LTE BAND 20",1,482,-59,-11,-37,26,DL
+QCAINFO: "scc",1474,75,"LTE BAND 3",1,482,-67,-8,-50,24,DL

Obowiązujące pasma w Polsce

LTE800 – 800 MHz
LTE900 – 900 MHz
LTE1800 – 1800 MHz
LTE2100 – 2100 MHz
LTE2600 – 2600 MHz

Zakładając, że:

2600 dl 150 Mbit/s
2100 dl 37,5 Mbit/s bądź 75 Mbit/s zależy od lokalizacji
1800 dl 75 Mbit/s
800 dl 37,5 Mbit/s

W mojej sytuacji (B7 (FDD2600) + B1 (FDD2100) + B20 (FDD800) + B3 (FDD1800)) powinienem wyciągać coś koło 300 Mbit/s / 337,5 Mbit/s

https://github.com/4IceG/Personal_data/blob/master/LTEspeedtestz.PNG?raw=true

Modem z adapterem wpięty do portu USB3.0 za pomocą znanego kabelka Y. Testy robiłem z podłączonym zewnętrznym zasilaczem i bez. Ciut łatwiej było mu się zebrać z zasilaczem ale drastycznej zmiany wydajności nie zaobserwowałem. Próbowałem łączyć modem również za pomocą aktywnego huba USB3.0 UNITEK-a ale skończyło się to tylko problemami z brakiem sieci 2,4 w eterze. Na kablu Y na ten moment bez zasilacza działa mi wszystko.

Czyli na tym sprzęcie anteny + modem więcej u siebie nie wycisnę.

Postaw kawę

9 (edytowany przez MiG25 2021-05-26 11:48:13)

Te dane z QCAINFO , rozumiem , że ten ostatni parametr przed "DL" to jest poziom sygnału SINR ? ( masz to jakoś rozpisane ?) Jeśli tak , to całkiem dobry ,chyba mieszkasz obok nadajnika, bo te anteny też jakiś wybitnie duże nie są... Widać tylko dwie , pozostałe jakoś specjalnie rozmieszczone ? ( czy może dwie pozostałe to może jakieś kierunkowe na dachu ?:) )

10

MiG25 napisał/a:

Te dane z QCAINFO , rozumiem , że ten ostatni parametr przed "DL" to jest poziom sygnału SINR ? ( masz to jakoś rozpisane ?) Jeśli tak , to całkiem dobry ,chyba mieszkasz obok nadajnika, bo te anteny też jakiś wybitnie duże nie są... Widać tylko dwie , pozostałe jakoś specjalnie rozmieszczone ? ( czy może dwie pozostałe to może jakieś kierunkowe na dachu ?:) )

Nie mam tego rozpisane, ale od czego jest manual
https://iv.pl/images/6dc575d9f811aaa3b75c46d76374cd67.png

Parametry sygnału są niezłe ponieważ moja antena zewnętrzna, mały, śmieszny panel widzi BTS-a. Ja znowu siłę sygnału sprawdzam sobie poleceniem

AT+QRSRP

z którego wynika mi, że całą robotę wykonuje antena zewnętrza, a te wewnętrzne, mimo że nie były najtańsze są bardziej jako dekoracja.

U mnie teraz najsłabszym ogniwem jest, są anteny. Powinienem mieć antenę zewnętrzną 4x4 MIMO, która jak patrzyłem kosztuje tyle co modem, trochę przesada. Szkoda kasy na wymianę, tylko do LTE, które niebawem zostanie i tak spowolnione przez technologię 5G, która u Nas w kraju też nie wiadomo w którą stronę jeszcze pójdzie.

Postaw kawę

11

A możesz jakoś sprawdzić , czy modem przestawił się na modulację 256QAM ?
I ew pokazać co to za panel ? ( sam mam do nadajnika 1,3km , modem huawei B818 na kominie , no i SINR przy podstawowym B7  waha się pomiędzy 8-20db , nadajnik zasłaniają  drzewa gdzieś w połowie drogi , no i linia 110kV). Zastanawiam się ,czy dwa taki panele by coś poprawiły...

12 (edytowany przez IceG 2021-05-28 17:48:04)

MiG25 napisał/a:

A możesz jakoś sprawdzić , czy modem przestawił się na modulację 256QAM ?

Pytasz o ciekawe rzeczy, żebym jeszcze miał wiedzę jak to sprawdzić wink Wiemy że nasze OpenWrt jest bardzo ubogie jeżeli chodzi o "wsparcie" użytkowników mobilnego internetu. Nie wiem też czy soft ROOter potrafi wyciągnąć takie dane dotyczące zestawienia połączenia.

Panelu nie pokaże bo co tu pokazywać, antena za 50zł ze znanego portalu Alledrogo napędzała mój internet LTE-A.

Tu chyba nie o ilość anten chodzi, a o ich jakość (zysk) i obciążenie BTS-a.

Postaw kawę

13

Jakieś qcfg z 256qam było (przyjmuje 0 i 1), ale jak sprawdzić też nie wiem.

14

IceG napisał/a:

Panelu nie pokaże bo co tu pokazywać, antena za 50zł ze znanego portalu Alledrogo napędzała mój internet LTE-A.

Jeśli antena działa ( nie pogarsza sygnału ,a wręcz przeciwnie nawet go wzmacnia) to jest ok , bo kidyś jeszcze dałem się skusić z aliexpress na antenę MIMO do E3372 , no i ona to nie poprawiała , a wręcz tłumiła sygnał na każdym zakresie....

15

MiG25 napisał/a:
IceG napisał/a:

Jeśli antena działa ( nie pogarsza sygnału ,a wręcz przeciwnie nawet go wzmacnia) to jest ok , bo kidyś jeszcze dałem się skusić z aliexpress na antenę MIMO do E3372 , no i ona to nie poprawiała , a wręcz tłumiła sygnał na każdym zakresie....

Nie pamiętam już na którym forum dokładnie, ale robili, robią testy anten i mało co z tych anten zostaje po testach (tak się mijają dane papierowe z rzeczywistością).

Postaw kawę

16

Gdzie kupiłeś modem EM160R? Dorwałeś go od razu z adapterem M.2 na USB? Zastanawiałem się nad zakupem EM12-G z adapterem prosto z Ali, jednak po Twoim poście zastanawiam się jednak nad EM160R ale nie znalazłem żadnej aukcji od razu z adapterem. Tutaj akurat jakikolwiek adapter M.2 z SIM na USB powinien działać? Aktualnie posiadam dwie anteny cybertecha LTE-A/4G 17dB 1800-2600MHz MIMO, do BTSa 15 km jednak znajduje się on na górce i nie ma żadnych przeszkód pomiędzy więc wolałbym skorzystać z EM160R który z tego co widzę może obsłużyć mój sprzęt.

WR1043ND v1/v2, R6220, IGEL-H820C, HP T610, HP T510, Wyse DX0D, 3COM 4200G
OpenWRT, Luci, LibreNMS, Domoticz, Nginx, ZeroTier

17 (edytowany przez IceG 2021-06-15 13:55:44)

ClassAxion napisał/a:

Gdzie kupiłeś modem EM160R? Dorwałeś go od razu z adapterem M.2 na USB? Zastanawiałem się nad zakupem EM12-G z adapterem prosto z Ali, jednak po Twoim poście zastanawiam się jednak nad EM160R ale nie znalazłem żadnej aukcji od razu z adapterem. Tutaj akurat jakikolwiek adapter M.2 z SIM na USB powinien działać? Aktualnie posiadam dwie anteny cybertecha LTE-A/4G 17dB 1800-2600MHz MIMO, do BTSa 15 km jednak znajduje się on na górce i nie ma żadnych przeszkód pomiędzy więc wolałbym skorzystać z EM160R który z tego co widzę może obsłużyć mój sprzęt.

To jest rozpiska tego co Ja posiadam do LTE, modemy i adaptery (z linkami z których ja kupowałem):
Modem Quectel EM160R-GL
504,25 zł  11%OFF | Quectel EM160R-GL LTE Advanced Cat16 M.2 globalnego moduł 1 gb/s łącze w dół wsparcie DL przewoźnik agregacji 256QAM globalnego systemu nawigacji satelitarnej (GNSS) technologia MIMO
https://a.aliexpress.com/_u6Nd8r

Modem EM12-G
341,87 zł | Quectel EM12-G Cat-12 LTE-A Pro moduł 600 mb/s łącze w dół i 150 mb/s szczytowe prędkości transmisji danych
https://a.aliexpress.com/_uuGhI3

Adapter
34,10 zł  28%OFF | Karta rozszerzeń NGFF M.2 Key B na USB 3.0 z gniazdem karty SIM 8pin dla modułu WWAN/LTE 3G/4G/5G obsługa 3042/3052 M.2 SSD
https://a.aliexpress.com/_vPEmGL

Adapter 2
155,18 zł  7%OFF | Type-c 3.0 przemysłowy moduł interfejsu 4G 5G NGFF płytka przyłączeniowa do quectel RM500Q RM500Q-GL M.2 do type-c z gniazdem nano sim
https://a.aliexpress.com/_uYENqT

Ciężko powiedzieć, który adapter "się bardziej nada", jest ich multum, jedne mają wejście na dodatkowe zasilanie inne nie. Zależy też, czy będziesz chciał wymienić z czasem modem na coś 5G.

Ten też, wygląda zachęcająco. (Tego nie mam, tylko tak dla przykładu podaję)
https://www.rework.network/collections/ … 565-em7455

Postaw kawę

18

To ja tylko zostawię to: https://www.alfa.com.tw/products/aucm2- … 0756523080 smile

19

Cezary napisał/a:

To ja tylko zostawię to: https://www.alfa.com.tw/products/aucm2- … 0756523080 smile

Tylko.. gdzie Cezary mozna taka zabawke kupic i za ile? smile

Postaw kawę

20

Za chwilę powinno to być w sprzedaży normalnie na rynku, to dosłownie na tygodniach weszło. Ceny jeszcze nie znam.

21

No i dwie anteny tylko... Modemy już mają co najmniej po 4 wyjścia antenowe....

22

MiG25 napisał/a:

No i dwie anteny tylko... Modemy już mają co najmniej po 4 wyjścia antenowe....

Z tego co czytalem to anteny:

2× external (female SMA connectors) &
2× internal
Postaw kawę

23

Racja , to ja nie doczytałem... Choć lepiej zrobili wersję "stacjonarną " na cztery anteny dokręcane....

24

Ja już mam, pytania? Będzie też wersja pod miniPCIe, a w nowszej rewizji obsługa modemów w rozmiarze 3050 i 3052. A docelowo pod "prawdziwe" 5 G będzie wersja z Type-C PD i chyba jakaś matryca anten wewnętrznych.
https://i.postimg.cc/9FCGMp4V/aucm2-bs2-1.jpg
https://i.postimg.cc/wT2DsmJN/aucm2-bs2-2.jpg

Datasheet: https://www.dropbox.com/s/t56rgpijy8prm … t.pdf?dl=1

25 (edytowany przez MiG25 2021-06-21 09:03:35)

No właśnie tu tych dwóch anten wewnętrznych nie widać... Te dwa małe gniazda  na płytce są podłączone pod te gniazda SMA ,które są zewnętrzne  , a gdzie pozostałe dwa ?