1 (edytowany przez krzemo 2021-05-18 20:49:37)

Temat: Jaki sprzęt do mesh\w_dupie_co_oby_działało!

Dzień dobry,
Sorry za temat, jak na pierwszy post to już w ogóle bana się spodziewam ale zirytowany jestem... a w moim wieku nerwy już fizycznie czuć.
Mam dom i kawałek działki - może z 1000 m2. Dom po parterze ok 90 m2. Szukam "normalnego" rozwiązania stabilnego przełączania się między punktami dostępowymi sieci wifi - na tyle, żeby rozmowy przez orange wifi calling czy jak to się zwie nie zrywały po przełączeniu między urządzeniami dostępwymi.
Kupiłem w pyte drogiego Orbi Netgear`a. Router i satelita. Działa to znośnie ale brakuje mi co najmniej jednej satelity - krew mnie zalewa ile to kosztuje i jak jest dostępne - masakra jakaś - do tego kupujesz router z satelitą i router nie może robić za satelite!! Ciężko kupić osobno albo 500 zł min za używkę. To jest chore. Dmuchanie w pupę bez wazeliny.
Poszedłem w Mikrotika - zacny sprzęt, routera innego nie chcę ale jego Capsman to żenada... to nie działa. Blado wypada Wifi - w sensie przełączania - z omawianym Orbi.
Mam openWRT na ACS1900 Linksysa - chodzi fajnie, szybko i stabilnie - stąd pomysł żeby z OpenWRT podziałać - polecicie jakiś sprzęt do moich wymagań - tak - kasa robi różnicę - już tyle wydałem na WiFi że teraz zanim kupię to chcę dobrze sprawdzić bo miejsca na sprzęt w garażu już nie mam smile
Nie musi grać z ASC1900 - mogą być inne sprzęty - do 250 zł sztuka sądzę, no chyba że ktoś powie jak dasz tyśka to łojezu - pewnie wtedy dam radę i tyśka.
Ktoś o Xiaomi ax3600 wspominał ale cena trochę się robi przy 3 czy 4sztukach.
Na co warto spojrzeć?
Czy jednak z tego gównianego Orbi korzystać którego wifi jednak chodzi Ok.... i kupić satelite dodatkowo?
Pozdro, szczególnie dla Adminów,
Krzemo

2

Odp: Jaki sprzęt do mesh\w_dupie_co_oby_działało!

Masz jakieś jeszcze inne sprzęty na openwrt? Zrób sobie z nich AP, podłącz wszystko kablem, ustaw fast roaming, ten sam ssid i zobacz jak się będzie całość zachowywać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Mogę mieć. Mam trochę sprzętu - coś znajdę. Sprawdzę na dniach - jak zabangla zgłoszę się do Ciebie po info gdzie browar wysłać za poradę.
Dzięki

4

Router Cisco Meraki MR16 802.11 a/b/g/n PoE RJ-45 - zamierzam kupić takie 3. Stówka za sztukę dziś do kupienia na portalu którego nazwy wymieniać nie chce.
Warto zaryzykować czy porażka z założenia będzie?

5

MR18 było bardzo kiepskie zasięgowo. Zakładam że MR16 może być podobne.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Jak chcesz kupić coś za 100zl, to tylko netgear R6220.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

7

Polecam arties, ar4920 i ar4930 - świetny mesh za nieduży pieniądz. Sprzęt jest na broadcomie ale to jego zaleta. R6220 też nie taki zły pomysł.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

8

Hey,
Takie małe info.
Kupiłem 3 x MR16. Niedługo po napisaniu na forum, przed informacją że maja słaby zasięg. Pewnie bym ich nie kupił po takim info od forumowicza z takim dorobkiem. Niemniej kupiłem i jestem po testach zadowolony - mega zadowolony. Już tłumaczę, dlaczego.
Sprzęt jest śliczny smile To słowa mojej żonki, matki moich dwojga dzieci smile Fakt - wykonanie na wysokim poziomie. Brak zewnętrznych anten sprawia uśmiech mojej połówce a tym samym mnie. Zasięg? hm... na teraz, przy 3 AP ze skonfigurowanym 802.11r Fast Transition (bardzo pomocny był: https://www.youtube.com/watch?v=kMgs2XF … mp;index=3 ) chodzi to zgodnie z moimi wymaganiami minimum. Na teraz nie zmieniałem ustawień wifi w openwrt innych niż default jeśli chodzi o moc nadajników. dla 2,4 to: Current power: 20 dBm - nie jest źle - poważnie - może nastawiony po poście byłem że masakra będzie ale jest ok wg innych sprzętów które mam. Co do 5Ghz to: Current power: 13 dBm - mogę podnieść do 22dBm i 158mW czego nie robiłem na razie - nie mam potrzeby i tyle czasu:) Jak znajdę dam znać. Proste testy prędkości wypadają nieźle. W wolnej też chwili, potestuje to rozwiązanie i rozwiązanie Orbi - Mam obecnie dwa dobrze działające systemy dystrybucji WiFi. Sprawdzę dla samego siebie i dam pewnie znać na forum do jakich wniosków doszedłem. OpenWRT do mnie przemawia w tej chwili bardziej bez testów - mam dużo większe możliwości konfiguracji, dobór sprzętu i jego dostępność właściwie bez ograniczeń... Orbi jest chore w tym temacie - sprzęt stosunkowo drogi i słabo dostępny do tego. To że router Orbi nie może robić za AP mesh to masakra. Niemniej, zakupione Orbi, router plus 1x ap mesh, chodzi już że dwa lata i chodzi dobrze. Tak dla laika to niezły sprzęt na to co widzę. Zwiech brak, to co ustawione to stabilnie chodzi i tyle. Dla wszystkiego dodam że dokupiłem na ryzyku do Orbi używkę: extender NETGEAR EX6420. Nie miałem pewności że zadziała z Orbi... Zadziałało... W apce Orbi nie widać go jako satelity ale łączy się z Orbi i rozgłasza sieć dalej - ciekawe rozwiązanie, akceptowalne również przez żonę i córkę smile Chodzi, przełącza bez zrywania wificall na którym mi zależy. Jak potestuje oba rozwiązania to zdecyduję które zostaje smile Oba są ok. Pewnie dam znać za jakiś czas - co wybrałem i dlaczego.
Chyba tyle,
Pozdro
Przemek
PS
Mam dług piwny - gdzie to piwo słać?:)

9

wyślij  pod ten adres https://buycoffee.to/eko.one.pl

10

Cezary napisał/a:

Masz jakieś jeszcze inne sprzęty na openwrt? Zrób sobie z nich AP, podłącz wszystko kablem, ustaw fast roaming, ten sam ssid i zobacz jak się będzie całość zachowywać.

Żeby działał Fast Roaming, urządzenie musi je obsługiwać.
U mnie postawiłem na dwóch AP fast roaming, i za nic nie chce zagadać z Motorola.
Niby w wifi analizer pojawia się w zabezpieczeniu sieci +FT, ale za nic nie chce się przełączyć między AP, nawet jak drugi ma już ledwo zasięg a stoję koło pierwszego.