1

Temat: Modem 5G - jaki obsługiwany przez OpenWRT

Krótkie pytanie , czy OpenWRT wspiera Modemy podłączane do gniazda M.2 , a być może nawet przez przejściówkę z M.2 na USB-C.
Pojawiają się takie rzeczy na Aliexpress , i chciałem się dowiedzieć ,czy to warte uwagi.

2

Odp: Modem 5G - jaki obsługiwany przez OpenWRT

Same modemy na m.2 czy na nawet adapter na usb - tak, to nadal jest zwykły modem na usb.

Natomiast konkretny modem 5G - to już zależy jaki. Quectele są, inne mogą potrzebować wpisania identyfikatorów do sterownika, jeżeli jest coś nowszego i jeszcze nie zdążyli tego zrobić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Nie mam modemu 5G, ale może się wypowiem z racji tego że mam obecnie modem Quectel EM160R-GL właśnie pracujący na takim adapterze na USB, teoretycznie USB 3.0, ale obecnie wpiętym w 2.0 ze względu na zasilanie. Z tego co wiem są zgłaszane poprawki dotyczące nowych modemów, taki Quectel RM510Q-GL powinien być spokojnie obsługiwany. Jeżeli ktoś ma inny bardziej wymyślny, są pasjonaci którzy walczą o ich uruchomienie.

Problemem w tych modemach jest duże zapotrzebowanie na prąd. Zamówiłem teraz sam taki adapter m.2 na USB-C, jeżeli ktoś będzie chciał mogę napisać później czy coś się poprawiło względem tego co mam teraz.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

4 (edytowany przez MiG25 2021-04-07 15:27:50)

@IceG , teoretycznie USB 3.0 powinno "dawać więcej prądu" niż USB 2.0...

Czy może jest jakaś lista obsługiwanych modeli ?
Czy da się na tych sterownikach wymuszać Bandy LTE ?

Czy podłączenie tego do USB 2.0 "ograniczy " jakoś prędkość ?  Powiedzmy ,że teoretycznie na telefonie z LTE cat.12 osiągam 400Mb/s na speedteście  , na ile będę mógł liczyć przy takim połączeniu z przejściówką do USB 2.0 ? ( Jeśli to będzie komputer , a modem też będzie te LTE Cat.12 i to nie on będzie limitem).

5

USB 3.0 też dostarcza tylko 900mAh wg specyfikacji. A to i tak za mało dla modemu w niektórych przypadkach.

Nie ma listy obsługiwanych modemów, nikt nie robi czegoś takiego. Znajdź modem który chcesz, sprawdzasz czy kernel linuksowy go obsługuje.

Nie w sterowniku wymuszasz bandy tylko w firmware modemu (o ile to w ogóle modem to umożliwia). Co producent to inaczej się to robi, nie ma uniwersalnej metody.

6 (edytowany przez MiG25 2021-04-07 15:38:24)

Ok , dzieki , to inaczej , czy jest jakis modem , min LTE Cat.12 , na którym  OpenWRT dałoby się te bandy wymuszać ?

EDI: a już bosko byłoby ,żeby dało się konkretnego BTSa zablokować smile

7 (edytowany przez Cezary 2021-04-07 15:47:49)

Ale ty pytasz o modemy 5G czy lte cat12? Zwykłe quctele typu em12-g to mają (przez AT+QCFG="band", sięgnij do manuala),  RM500Q-GL też to ma.

O lockowaniu na bts zobacz np. tu: https://forums.quectel.com/t/eg12-and-f … ure/4619/5

8 (edytowany przez MiG25 2021-04-07 15:51:55)

5G to tak przyszłościowo smile Nie jestem jeszcze w zasięgu.
CAT.12 to agregacja trzech pasm , QAM256 , przy odległości do BTS 1,2km teoretycznie wystarczy.

9

Delikatnie sugeruję żebyś sobie pożyczył od kogoś sprzęt i sprawdził czy i jak to działa. Bo może się okazać żeby mimo modemu, agregacji itd to i tak masz 20Mbps.

10 (edytowany przez IceG 2021-04-07 16:13:24)

MiG25 napisał/a:

@IceG , teoretycznie USB 3.0 powinno "dawać więcej prądu" niż USB 2.0...
Czy da się na tych sterownikach wymuszać Bandy LTE ?

Teoretycznie USB 3.0 ma więcej mocy, ale to też za mało. Dla modemów 5G podobno minimum to zasilacz w routerze 12V/5A. Sam wcześniej miałem EM12-G i na USB 2.0 (podpinam do tego portu bo prądowo jest w stanie uciągnąć dysk, z USB 3.0 w routerze tak fajnie nie działa). Ja na tym USB mogłem wyciągnąć maks 300Mb/s z agregacją trzech pasm. Ustawianie bandów jest proste, nawet gdzieś mam plik excela dający dokładne polecenie jakie należy podać potem do modemu. Są adaptery, robi się ich coraz więcej, które pomimo portu USB 3.0 mają dodatkowe zasilanie, no niestety bez tego ani rusz.

Cezary napisał/a:

Delikatnie sugeruję żebyś sobie pożyczył od kogoś sprzęt i sprawdził czy i jak to działa. Bo może się okazać żeby mimo modemu, agregacji itd to i tak masz 20Mbps.

Cezary ma rację jak jest możliwość to lepiej sprawdzić, czy to coś na serio da. Bo często ludzie kupują router za 1500zł mający agregację, a potem się cieszą, że mają zawrotne 100Mb/s..

Postaw kawę

11

Pewnie ,że bym pożyczył , jak bym miał od kogo smile
Piszesz o w sensie takim ,że generalnie mogą być kiepskie warunki do "internetu komórkowego" , czy w sensie takim ,że akurat taki sposób ( przejściówka usb , modem na m.2) może okazać się kiepski ?

Niestety ,ale na taki typ internetu raczej jestem skazany.W tej chwili mam B715 na kominie , dokładnie nie wiem co on tam agreguje ( mimo ,że codziennie po nocy  mu najpierw wymuszam B7  , a pozniej dodaję B1,B3 i B20). Kiedyś było lepiej , ale to z tego powodu ,że kiedyś ten nadajnik był tylko Playa , a w tej chwili już doszedł T-Mobile i Orange. Play trochę dalej wybudował swoj nadajnik , ale B715 się z nim nie łączy ( bez kierunkowej anteny pewnie nie daje rady , bo trochę dalej).
Drugie ( bardziej zapasowe ) połączenie to galaxy S7 podłączony po USB do routera , no i na nim to zupelnie nic nie mogę wymusić , i dla testo najpierw o chciałem wymienić na taką przejściówkę na m.2

12

W sensie że BTS może być na tyle obciążony że mimo dobrego modemu i agregacji i  tak więcej nie pociągnie.

13 (edytowany przez IceG 2021-04-07 16:27:14)

MiG25 napisał/a:

Pewnie ,że bym pożyczył , jak bym miał od kogo smile
Piszesz o w sensie takim ,że generalnie mogą być kiepskie warunki do "internetu komórkowego" , czy w sensie takim ,że akurat taki sposób ( przejściówka usb , modem na m.2) może okazać się kiepski ?

Mówimy o sytuacji kiedy internet normalnie jest powolny i dodanie kolejnych pasm częstotliwości tak na serio dużej różnicy nie zrobi wink.

Zawsze można od operatora na próbę jakiś router pozyskać na testy. Chyba jeszcze dają taką możliwość o ile się nie mylę, parę złotych to kosztuje, ale i tak lepiej jak wydać na sprzęt, który nie będzie miał szans pokazać co potrafi.

Tu nawet jest mój temat z EM12-G https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=20388

Postaw kawę

14

A szukałem forum po haśle "M.2"....
Wg play ten BTS to 5G ready wink