76

Odp: Gargoyle i biała lista

O R7000 nie wiem nic, niech się inni wypowiedzą. Z R8000 miałem styczność, ale nie używam go normalnie tylko leży w pudle, więc za wiele też nie mogę o nim napisać. Wydaje się działać dobrze, choć to staroć jest.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

77

No chyba większość z tamtej listy to już kilkuletnie sprzęty. Poza tym wiek chyba sprzyja dojrzałości sterowników.
W tej cenie jakiś współczesny sprzęt jest wart obejrzenia?

78

Współczesny sprzęt jest praktycznie robiony na broadcomach więc nic z tego. Ew coś z asusów na ipq.

79 (edytowany przez jerzyha 2021-04-01 11:38:42)

Trochę nie zrozumiałem, broadcom to źle? Po drugie rozwiń z tym ipq i asusem, nic nie umiem wygooglować.

ps. ok, doczytałem, że openWRT nie wspiera broadcoma

80

https://openwrt.org/toh/views/toh_stand … pe*%7E%5D=

81 (edytowany przez jerzyha 2021-04-01 12:10:00)

Właśnie odkryłem, że ten Netgear R8000 ma Broadcoma:

https://openwrt.org/toh/hwdata/netgear/netgear_r8000

To jak to z tymi broadcomami jest?

Przy okazji powiedz czy R7800 ma jakiś feler? Jest w pip drogi, ale wygląda na mocny i na lata wystarczający:

https://openwrt.org/toh/hwdata/netgear/netgear_r7800

82 (edytowany przez Cezary 2021-04-01 12:21:46)

On ma chip który jest obsługiwany przez tzw full MAC. Przed chwilą pisałem o tym przy okazji ea9500, przeczytaj: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=21022

Ktoś tu miał na forum tego netgeara, poszukaj postów.

83

Ostatecznie jednak kupiłem RT-AC86U, więc na jakiś czas pożegnam Gargoyla i OpenWRT. Wiem, że to forum OpenWRT, ale nie będę dla jednego pytania zakładał konta na openrouter.info, więc odpowiedz tylko czy dla tego routera jest coś lepszego niż AsusWRT Merlin?

84

Możesz zostać przy merlinie, jest całkiem niezły.

85

@jerzyha  czy  zmiana routera i  softu  rozwiązała problem z blokowaniem po MAC i filtrowaniem adresów url  dla poszczególnych  użytkowników  ??? ,jestem  ciekaw   bo sprawa nie jest  taka prosta tongue   jakby  się mogło wydawać .

86

I could not reproduce the problems reported here.

87

ad2014 napisał/a:

@jerzyha  czy  zmiana routera i  softu  rozwiązała problem z blokowaniem po MAC i filtrowaniem adresów url  dla poszczególnych  użytkowników  ??? ,jestem  ciekaw   bo sprawa nie jest  taka prosta tongue   jakby  się mogło wydawać .

Mam już takiego nerwa, że chyba wylew mnie dopadnie. Pieprzony Asus ma cuda na kiju, ale tego dokładnie co opisałeś, czyli "filtrowania adresów dla wskazanych MACów" nie ma out of the box. Da się niby coś skryptami osiągnąć, tak twierdzą niektórzy, ale ja po pierwsze za chudy w uszach w te klocki, po drugie potrzebuję tego JUŻ a nie jak po roku zrobię doktorat z technologii sieciowych, linuksa, administracji, oprogramowania, itp.
Dałbym sobie coś obciąć, że już dekadę temu w Tomato było filtrowanie po adresach domenowych, a teraz nagle nigdzie tego nie ma albo jest ale zabugowane i nie działa. Ręce opadają...

Poradźcie, co kupić żeby osiągnąć ten cel? To nie jest jakieś rocket science chyba....

88

lantis napisał/a:

I could not reproduce the problems reported here.

Try with Xiaomi Mi Router 3G, on this device I get issues.
The situation is peculiar, because I added two MAC addresses to one whitelist and one computer is blocked, while the other (Laptop ACER v3-371) is not.

89 (edytowany przez Roberto 2022-02-08 21:41:10)

Trochę stary temat ale może odkopię i się komuś przyda
1.
wersja 1.13 jest fatalna, na Xiaomi R3G (Mediatek) nie działa - transfery są jak z lat 80tych...
To wina OpenWRT 19. Gdzieś czytałem jak walczyłem z tym badziewiem ale nie mogę odnaleźć linka z forum openwrt
A więc ja wróciłem do 1.12 i jest bardzo dobrze - stabilny dobre zasięgi itp.
2.
Wracając do blokad, też z tym walczyłem i prawie poległem. Ten sam problem mnie zmusił - blokada dzieciakom
No i doszedłem do tego że BIAŁA LISTA ucina wszystko przy r.... i daje dostęp tylko wyjątkom.
Proszę kogoś o potwierdzenie tego ponieważ mój stoi na produkcji i nie mogę go co chwilę wywracać - może skonfiguruje inny i sprawdzę. Generalnie miałem "Reguły ograniczeń" i jakoś tam działało. Jak mnie naszło coś odblokować okazało się że padło wszystko oprócz białej listy. Przypadkowo wszedłem na stronę z białej listy na innym urządzeniu niż blokowane i wszystko stało się jasne - podsumowując: (proszę zweryfikować):
Włączasz białą listę = blokada całego ruchu i zaczynamy odblokowywać regułami
Dostęp do tych 2 list nie powinien działać równolegle bo to totalnie myli.

Jak chciałem zablokować z wyjątkami to musiałem niestety robić blokadę dla urządzenia np po MAC i na dole dawać wyjątek
W ten sposób wyjątek muszę dodawać w każdej blokadzie i to chyba działa.
Nasz błąd polegał na tym że zamarzyliśmy sobie że wyjątek będzie działał na wszystkie urządzenia i tu jest błąd w rozumowaniu albo w opisie funkcji.

Dodatkowym utrudnieniem jest to że u mnie chyba nie działa jeśli dodam dwa MACi w jednej regule. Tu nie mam pewności musiałbym to jeszcze zweryfikować teraz jak już wiem jak podejść do tego JEŻA
Robert