51

Odp: Tp Link TL-WR1043ND V1 prośba pomoc w reanimacji.

Nic nie napisałeś jak podłączyłeś i jak skonfigurowałeś 1043.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

52 (edytowany przez gumbas 2021-03-09 14:28:04)

Cezary napisał/a:

Nic nie napisałeś jak podłączyłeś i jak skonfigurowałeś 1043.

wszystko w standardzie ruter wr1043nd 192.168.1.1 DHCP kablowe przydzielony adres od rutera dostawcy Internetu 192.168.0.10
,pc 192.168.1.223,czy coś więcej mam podać??

53 (edytowany przez gumbas 2021-03-10 22:01:27)

jak mam ustawić ruter?

54

Nic nie musisz ustawiać. Masz domyślną konfigurację, działa jako router.

55

Cezary napisał/a:

Nic nie musisz ustawiać. Masz domyślną konfigurację, działa jako router.

to jak naprawić ten błąd co jest nie tak?

56

Jeżeli jesteś pewien kabli to sprawdź gniazdka w routerze. Jeżeli są dobre to napisz do producenta o co im chodzi tym błędem.

57 (edytowany przez gumbas 2021-03-10 22:36:27)

Cezary napisał/a:

Jeżeli jesteś pewien kabli to sprawdź gniazdka w routerze. Jeżeli są dobre to napisz do producenta o co im chodzi tym błędem.

porty raczej są ok kable na 100% są dobre, jedynie mnie zastanawia port 4 na 1,2,3 od strony wan po podłączeniu od razu wykrywa a ten 4 port dość długi czas oczekiwania na zapalenie się kontrolki cały czas twierdzi że przewód jest odłączony i po dłuższym czasie dioda się zapala i działa poprawnie na oryginalnym oprogramowaniu wykrywany jest jak pozostałe 3

58

jeszcze jedno czy zasilacz oryginalny jest na tyle mocy i ogarnie podłączony dysk i kopiowanie większą ilość danych bo przy przesyłaniu jest błąd i przestaje kopiować

59 (edytowany przez Cezary 2021-03-10 22:46:10)

Dziwne pytanie w sumie. Przecież oczywiste jest to, że to zależy od rodzaju dysku. Jak masz taki który potrzebuje dużo prądu to nie, nie poradzi sobie. Potrzebujesz wtedy hub usb z własnym zasilaniem lub kabel "Y" z dodatkowym zasilaniem.

60 (edytowany przez gumbas 2021-03-10 22:48:09)

Cezary napisał/a:

Dziwne pytanie w sumie. Przecież oczywiste jest to, że to zależy od rodzaju dysku. Jak masz taki który potrzebuje dużo prądu to nie, nie poradzi sobie. Potrzebujesz wtedy hub usb z własnym zasilaniem lub kabel "Y" z dodatkowym zasilaniem.

Toshiba 500 GB 2.5" SATA III MQ01ABF050
w środku zamontowałem hub z własnym zasilaniem ale zasilanie podłączyłem prosto pod gniazdo zasilacza

61

Nic to mi nie mówi. Zobacz w specyfikacji dysku.

62

Cezary napisał/a:

Nic to mi nie mówi. Zobacz w specyfikacji dysku.

1,5 W (aktywność) | 00:55 Watt (stan spoczynku)

63 (edytowany przez gumbas 2021-03-10 22:55:08)

pamięć mam już wymienioną 64MB
transfer jaki osiągam 6-6,5MB/s czy jest możliwość szansa na coś więcej?

64

Używaj linksowego systemu plików i nie samby tylko np. ftp czy nfs do transferu.

65 (edytowany przez gumbas 2021-03-10 22:58:32)

używam total commander ftp i tylko 6-6,5Mb rozumiem że zmienić z ntfs na ext, czy jest coś co można w tym dziadku cos jeszcze ulepszyć?

66

Ntfs jest jednym z najwolniejszych systemów plików i nieźle obciąża router.

Poza  pomalowaniem obudowy to jest już zabytek technologiczny. Ani nie opłacalna jest już rozbudowa ani w żaden sposób praktyczna.

67

ok rozumiem ,bardzo dziękuje za poświęcony czas.
Dobranoc

68 (edytowany przez gumbas 2021-03-12 22:22:38)

Cześć ,zrobiłem dziś test zapisu i kopiowania na ext4 moja prędkość zapisu na dysk który jest w ruterze max 11,5MB/s natomiast kopiowanie z dysku na pc to max 8MB/s to normalne na ntfs miałem chyba  odwrotnie kopiowanie na pc 6-6,5MB/s  a zapis na dysk chyba max 2MB/s

69 (edytowany przez gumbas 2021-03-14 18:14:08)

zainstalowałem gargoyle-1.10.0.3 przy zapisywaniu na dysk w ruterze mam transfer 12,5MB/s natomiast na gargoyle-1.12.0.2 mam max 11,5MB/s w czym tkwi problem coś trzeba dodatkowo ustawić? dlaczego przy kopiowaniu na pc(max 8MB/s) jest mniejszy chyba zawsze jest na odwrót.
Zainstalowałem luci-19.07 i tu zapis na dysk w ruterze do 13.5Mb/s kopiowanie na pc do 11,5Mb/s, ale strasznie muli na stronie nie działa płynnie jest jakaś alternatywa? żeby był lepszy transfer i zarzadzanie na przeglądarce działało płynnie

70

zainstalowałem DD-WRT kopiowanie na dysk w ruterze dochodzi do 15,5MB/s a z rutera na pc dochodzi do 13,5MB/s, do tego strasznie płynnie działa w przeglądarce, dlaczego są takie różnice chciałem mieć Gargoyle bo jest najprzyjemniejszy  w użytkowaniu ale jest najwolniejszy czy coś źle mam ustawione? ,OpenWrt strasznie muli wiem ze sprzęt wiekowy ale DD-Wrt działa wszystko płynnie

71

proszę o pomoc z DD-WRT czy jest możliwość podłączenia nośnika pendrive i zwiększenia pamięci tak jak w Gargoyle,robiłem zgodnie z https://wiki.dd-wrt.com/wiki/index.php/ … ng_Entware ale dostaje taki komunikat wget: can't open 'generic.sh' Read-only file system.

72

Złe forum wybrałeś na pytania o DD-WRT, tu rozmawiamy o openwrt. Na openrouter.info zapraszam.

73

Cezary napisał/a:

Złe forum wybrałeś na pytania o DD-WRT, tu rozmawiamy o openwrt. Na openrouter.info zapraszam.

przepraszam,czy jest jakas szansa na Gargoyle żeby osiągał taki transfer jak na DD-WRT, może mam cos źle ustawione bo nie ukrywam Gargoyle to jest to czego potrzebuje ale jest ta przeszkoda z transferem prawie połowa mniejsza niż w DD-WRT

74

Masz 12,5 vs 15,5MB/s. To nie jest prawie połowa.

75 (edytowany przez gumbas 2021-03-17 17:29:07)

Cezary napisał/a:

Masz 12,5 vs 15,5MB/s. To nie jest prawie połowa.

gargoyle-1.12.0.2 mam max 11,5MB/s średnio 8-9Mb/s na starszej jest troszkę więcej(moja wina pomroczność) w czym jest problem proszę nie denerwuj się  ja  jestem ciemny w temacie ,chce tylko jak najlepiej dla staruszka i działania całego projektu