2,351

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Ja wiem, że wałkowany temat sam tu zadawałem pytanie nie raz. No ale czas na zadanie ponownie tego samego pytania.
Jaki kupić ruter by miał pełne wsparcie. Żeby można było do niego wgrywać różne bzdety bez ograniczeń i opamiętania. Siła sygnału wifi musi być wystarczająco duża by sąsiad z za zakrętu pod strażą, jadąc od kościoła to po prawej stronie miał sygnał.:-))) A raczej by mój sygnał zakłócał jego sygnał.:-)))
W ogóle wszystko naj. Korzystam z supli więc przyszłościowo jakiś serwer na nim powstanie.
Mam na chwile obecną 2 rutery ArcherC5 v2 (DRAMAT i niewypał bo brak wsparcia wifi) + 4 ASUS RP-N12. Duża posesja i placu kawal a lubię mieć nawet w kiblu za górką pod stawem wifi.
No i co by na długo zapomnieć o zmianie a i byłbym zapomniał. Koniecznie 5G lub nawet jakieś 500G mój net jest ograniczany przez wolne rutery. Przydałoby się naprawdę mocnego kombajna zakupić.
Mój neto po światłowodzie leci 506.50 Mb/s a wifi mi ogranicza i mam 306.45 Mb/s
Budżet do 1000 max. Ważne by miał mocne antenki lub jakie dokupić by polepszyć zasięg.

Dzięki za wskazówki

2,352

Kup zwykłego PC i zewnętrzne AP ubiquiti (np. HD nano).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2,353 (edytowany przez lukas 2021-02-08 17:00:47)

Myślałem o tym ale to ma chyba max 300 tyle to mam teraz.
Jest coś mocniejszego?

2,354

Mocniejszego? To ma 26dBm na 5GHz. Co chcesz, mikrofalówki 1watowe?

2,355

O to biorę. barrrrdzo dobrrrra rrrobota.

2,356

lukas napisał/a:

O to biorę. barrrrdzo dobrrrra rrrobota.

Tylko że to nie pod openwrt. Pod openwrt to zwykły pc, a to niech robi za AP.

2,357

Cezary napisał/a:

Tylko że to nie pod openwrt. Pod openwrt to zwykły pc, a to niech robi za AP.

Tak wiem, myslałem o tym rozwiązaniu...

A jeżeli chodzi o ruterki to taki będzie wspierany?
Router ASUS RT-AC85P

Albo jaki będzie najmocniejszy, najlepszy itd.

2,358

Jest wspierany od 1,5roku: https://openwrt.org/toh/hwdata/asus/asus_rt-ac85p

2,359

Czy wiadomo, kiedy będzie oficjalna wersja 1.13 ?

2,360

Gargoyle? Nie, nie wiadomo.

2,361

Mam teraz TP-Linka TL-WR1043ND v2 jako router nadrzędny (DHCP, dwie sieci bezprzewodowe (A i B) o różnej adresacji i nlbwmon oraz nieustająco pomysły na uruchomienie load balancing, QoS, VPN itp itd ale nie mogę się zebrać wink ). Do tego trzy betonowe ściany dalej mam R6220, który po wifi N w trybie WDS podłączony jest do sieci B w routrze nadrzędnym, a po wifi AC rozprowadza mi internet po drugiej części domu. Generalnie to działa, co prawda mam od Orange 1 giga, a za R6220 już tylko jakieś 56-60 Mbps, ale muszę z tym żyć bo kabla nie mam jak pociągnąć i co ważne działa to stabilnie.  W obydwu sieciach w porywach podłączonych jest naraz ze 30 urządzeń, ale 2/3 z nich prawie nie obciąża łącza.

Potrzebuję użyć tego TP-Linka gdzie indziej. Co w to miejsce wstawić? Ma być tak samo dobrze. Mało resetów, zwisów i najlepiej z wifi ac, bo sprawdziłem, że te trzy ściany dalej mam na telefonie transfery rzędu 110 - 130 Mbps. Mam jeszcze jednego R6220 (to z niego mam wspomniane pomiary), czy może lepiej coś kupić (tak do 300 max 400 PLN i najchętniej z Openwrt, bo się przez ostanie X lat przyzwyczaiłem, choć jak ma być lepiej bez OpenWrt to może być jakiś stock firmware)?

"Help me Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope. " wink

2,362

OT: Myślałeś nad adapterem plc? Czyli przesłanie internetu przez siec zasilającą?

2,363

Teraz nie, jakiś czas temu tak. Ale nie bardzo wiem co wybrać. Co byś polecił?

"Help me Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope. " wink

2,364

mesh ac / ax ? raczej tanio nie będzie aby było wydajnie

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

2,365 (edytowany przez fullkiller 2021-03-15 14:23:39)

Witam... Czas zmienić,router bo ten totalnie mnie już wpienia. Każda następna aktualizacja to problem, a ja nie kocham kłopotów. Tak więc "wymogi" :
1.Nie podlega dyskusji... wsparcie openWRT
2.Obsługa mobilnego neta (kart SIM)
3.4 x LAN
4.WiFi najlepiej 2 zakresowe
5.Dobrze by było jakby był przyszłościowy tzn. możliwości rozbudowy do 5G, teraz 4G... ale nie będę rozdzierał szat jeśli się nie da..
6. I generalnie cena nie gra roli, byle był w miarę stabilny

Ps.
Może będzie można wykorzystać mpcie z tego mojego ZBT-WE826 ?

2,366

Karty 5G na minipci są, ale niedługo pewnie nie będzie prawie nic bo wszystko się robi na m.2. Możesz użyć adaptera m2->minipcie. Same karty 5G zaś są bardzo drogie.
Routerów pod openwrt na m.2 też jest jak na lekarstwo - alfa ma jedną płytkę i na razie to chyba tyle.

2,367 (edytowany przez fullkiller 2021-03-15 15:29:05)

Cezary napisał/a:

Karty 5G na minipci są, ale niedługo pewnie nie będzie prawie nic bo wszystko się robi na m.2. Możesz użyć adaptera m2->minipcie. Same karty 5G zaś są bardzo drogie.
Routerów pod openwrt na m.2 też jest jak na lekarstwo - alfa ma jedną płytkę i na razie to chyba tyle.

Czyli jaki model(e) polecasz konkretnie? Zależy mi na czasie... więc nie będę za bardzo wybrzydzać... I zależy mi, żeby zbytnio nie kombinować. Przychodzi router wgrywamy wrt, konfiguruje po kartę SIM,i koniec tematu.... Zapominam o problemie...
Ps.
Z 2-3 modele o ile jest taka możliwość

2,368

TP-Link TL-MR6400 v4, v5, Teltonika RUT955 Ew coś od gl-inetu. Zobacz co jest u Ciebie dostępne (ty nadal w UK czy Irlandii jesteś, tak?)

2,369

Cezary napisał/a:

TP-Link TL-MR6400 v4, v5, Teltonika RUT955 Ew coś od gl-inetu. Zobacz co jest u Ciebie dostępne (ty nadal w UK czy Irlandii jesteś, tak?)

Tak... Pierwszy z brzegu TL..
https://www.techinn.com/en/tp-link-tl-m … OxEALw_wcB
Cena nie jest szokująca, ale skąd mam.wiedzieć czy to jest V4 czy v5 ?. Poznasz po obudowie czy górach?

2,370

Musisz już ich zapytać. Ale on parametrami nie różni się zbytnio od ZBT-WE826. Co złego z zbt?

2,371

Cezary napisał/a:

Musisz już ich zapytać. Ale on parametrami nie różni się zbytnio od ZBT-WE826. Co złego z zbt?

Osobiście nie mam nic do ZBT,ale ja chyba trafiłem na felerny model, bo przy każdej aktualizacji zachodzi obawa że już nie wstanie... No i jak poczytałem to chyba trochę mało Ramu..... Choć pewności nie mam bo jeżeli mnie pamiętać nie myli to miałem jeszcze połowę zapasu...

2,372

Pożyczyłem wczoraj od znajomej TP-Link TL-MR6400 V3 (próbowałem wcześniej na forum "przedstawić" ten router). Niestety nie ma możliwości softwarowej spod znaku openWRT. Ale mówiąc szczerze to on się zbiera tak ze głowa mała. Praktycznie nie zaliczyłem zwiechy od wczoraj, a na ZBT-WE826..coraz częściej się zdarzało (to chyba byl znak ze czas kupić nowy).A co powiesz na ten ?

https://www.currys.ie/ieen/computing-ac … 5-pdt.html

2,373

Wywiało coś z Alllegro R6220, nie ma już tej dobrej oferty od 2-3 miesięcy.

2,374

fullkiller napisał/a:

A co powiesz na ten ?

Też zależy która wersja, v1 jest wspierana a modem jest typu "hostless" jak hilink - kompletnie się nie przejmujesz połączeniem bo on sam wszystko robi.

2,375

Cezary napisał/a:
fullkiller napisał/a:

A co powiesz na ten ?

Też zależy która wersja, v1 jest wspierana a modem jest typu "hostless" jak hilink - kompletnie się nie przejmujesz połączeniem bo on sam wszystko robi.

Ok . Tylko w woli scislosci, są jeszcze inne wersje, nie wspierane przez OWRT ? Napisze do nich bo na stronie nie ma takiego opisu...