adax napisał/a:Dzięki Cezary. O mesh zapytałem tylko z czystej z ciekawości, bo dopiero odkryłem ten temat. Będę na ArcherC7 z Gargoyle.
Ja też nie wiem dlaczego ludziska u mnie wybierają strych, bo zdążyłem dziś zrobić testy na 2.4GHz i mam miejsce na parterze pod sufitem koło schodów na piętro, gdzie dość dobrze sygnał pokrył i parter i pięterko. Natomiast ze strychu to poddasze było OK, ale parter tylko w zakresie otworu schodowego, a w końcu najbardziej mi zależy na WiFi w salonie i kuchni.
Nie wiem jeszcze jak zrobię przejście światłowodu z ziemi do punktu centralnego przy schodach -jak to ukryć?
Oczywiście AP dla ogrodu prawdopodobnie będzie dołączany. Czy AP dla WiFi może być na każdym NEXX z Gargoyle, czy jakimś konkretnym?
1. Oddziel sprawę montażu routera/modemu GPON dostawcy od Twoich sprzętów.
Jeżeli wchodzisz do domu światłem ziemią to daj go w piwnicy (jeżeli nie masz to schowaj gdzieś na parterze w niewidocznym miejscu, np. kotłownia), jeżeli natomiast wchodzisz napowietrznie to zostaw go na strychu. To nie jest istotne, bo on będzie ustawiony w bridge z wyłączonym wifi (będzie pełnił tylko rolę mediakonwertera sygnału FTTH na kabel miedziany LAN). Nie ma to najmniejszego znaczenia, bo od niego będziesz szedł skrętką do swojego routera. Nie ciągnij światłowodu do schodów, bo będziesz miał jeszcze mniej estetycznie. Będziesz miał wtedy tam 2 urządzenia (1 od dostawcy, 2 Twój router). Poza tym na światłowód (patchcord) musisz bardziej uważać przy przeciąganiu.
2. Musisz porobić testy gdzie najlepiej sygnał pokrywa Ci powierzchnię domu i skorelować to z możliwością podciągnięcia skrętki. Kabel możesz schować w kanałach wentylacyjnych, przepustach (jeżeli masz), wkuć w tynk (pracochłonne, ale najbardziej estetyczne) lub schować w korytkach i listwach przypodłogowych itp.
3. Jeżeli chcesz mieć najlepszy sygnał, to nie idź na siłę w wykorzystanie tylko jednego routera, czasami 2 w różnych punktach domu są jednym rozwiązaniem. Np. po jednym na piętro.
4. Połączenia pomiędzy modem dostawcy, swoim routerem głównym, oraz ewentualnym dodatkowym AP dla wifi zrób kablem. Unikniesz problemów z "kompatybilnością" standardów wifi, mesh. Będziesz miał stabilność i nieporównywalnie większą prędkość komunikacji pomiędzy routerami/AP.
5. Jeżeli chcesz/planujesz mieć duże prędkości internetu i dużo różnych usług, to rozważ, od razu, czy Twój router to uciągnie, bo często kończy się to na stawianiu głównego routera na miniPC. A to może zmienić rozkład urządzeń w Twoje domowej sieci.